Az elegáns férfi öltözet kötelező eleme

2022. március 24.

férfi karóra

A férfiak által hordott divatkiegészítők közül talán a karórák a legnépszerűbbek. Nem is csoda: bár egy jól megválasztott nyaklánc és karkötő is remekül passzolhat öltözékünkhöz, egy karóra nemcsak funkcionális kiegészítő, hanem egyszerre sugall letisztultságot és kompetenciát. Ma már rengeteg stílus és kategória között választhatunk – és mivel karórát hosszú évekre választ az ember, nagyon nem mindegy, hogy döntünk. Mi alapján tudod kiválasztani az igényeidnek leginkább megfelelő modellt? Cikkünkben minden kérdésedre választ kaphatsz!

Milyen típusok közül választhatsz?

A férfiak nagy része márkahű vásárló, köznyelvibb kifejezéssel élve „márkabolond”, elég csak az almarajongók széles táborára gondolni. Nincs ez másképp a divatkiegészítők világában sem: egy Hugo Boss férfi karóra például garantáltan sokak fantáziáját megmozgatja. A márkahűség azonban messze nem az egyetlen tipikus férfi becsípődés.

A műszaki beállítottságú férfiak többsége szereti tudni, hogyan működnek a környezetében található használati tárgyak és technológiai megoldások. Ennek talán az autók és telefonok iránti rajongásunk leggyakoribb kifejeződési formája, de ez természetesen más berendezésekre is igaz a termosztáttól kezdve a Bitcoinig. Ezért ha már férfi karórákról van szó, stílszerűen kezdjük is a karórák típusaival!

A karórák típusai

A karórákat alapvetően négy kategóriába szoktuk sorolni. Az analóg karórák vannak velünk a legrégebb óta. Ezek a modellek mutatókkal fejezik ki az időt, és az óraművük alapján tovább kategorizálhatók:

  • A beszálló kategóriát a kvarcórák jelentik, amelyek a beléjük épített kvarckristály rezgései alapján „számolják” az időt. Ezekkel az órákkal csak annyi dolgunk van, hogy időről időre cserélni kell bennünk az elemet.
  • A mechanikus óráknál egy felhúzható szerkezet biztosítja az óra működéséhez szükséges energiát. 
  • Az automata, más néven önfelhúzós óráknál pedig a viselés során a kézmozdulatok automatikusan húzzák fel az órát. Ezeket az órákat lényegében folyamatosan viselnünk kell, hogy ne merüljenek le.

A digitális óráknál nem óra- és percmutatók jelzik az időt, hanem egy digitális panel. Sok digitális óra fel van szerelve stopperórával és további hasznos funkciókkal egyaránt.

A digitális/analóg órák egyesítik az előbbi két típus előnyeit. Az időt általában analóg módon jelzik ki, a további funkciókat pedig a digitális interfészen keresztül tudjuk használni.

Az utolsó kategóriába pedig az elmúlt évtizedekben megjelent okosórák tartoznak. Az okosórák inkább csuklón hordható számítógépek, mint klasszikus karórák. A GPS-től kezdve a sportfunkciókig és a különféle alvási fázisok monitorozásáig rengeteg funkciót tudnak az árkategória függvényében.

Hogyan válassz a különféle márkák között?

Ahogy az autómárkák között is nehéz igazságot tenni, az órákkal sem vagyunk könnyű helyzetben. Az azonban biztos, hogy a régi, bevált óramárkák, mint például a japán Seiko mellett a komolyabb divatmárkák, mint például a Hugo Boss és a Tommy Hilfiger óráival sem nyúlsz mellé. Ezen a szinten ezek a gyártók egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy rossz minőségű órákkal rontsák le a renoméjukat. Mit érdemes tudni ezekről a márkákról?

  • Seiko: A Seiko egy japán vállalat, amelyet 1881-ben alapított Kintaro Hattori. Ahogy az autóknál, a „Made in Japan” az órák esetén is a megbízhatóság és a precizitás szinonimája. A Seiko férfi karórák eleganciát és letisztultságot sugallnak.
  • Tommy Hilfiger: A Tommy Hilfiger a többi nagy divatcéghez hasonlóan karórákat is gyárt. A Tommy Hilfiger férfi karórák karakteresek, és az ízléses brandmegjelenítés iskolapéldái.
  • Hugo Boss: A Hugo Boss karórák masszív, kompakt designja megbízhatóságot és időtállóságot sugall. A gyártó mindenféle igényre és stílushoz kínál megfelelő karórát.

Ajánló