Blog készítés 2020: melyik blog szolgáltatót válasszam?

2020. május 18.

blog készítés: melyik blog szolgáltatót válasszam?

Milyen platformon blogoljak?

Általában ez az első kérdés, ami felmerül azután, hogy eldöntötted, blogot szeretnél indítani. Szerencsére rengeteg lehetőségből lehet választani, viszont nehéz lehet a döntés: természetesen minden szolgáltató a saját platformjainak előnyeire hívja fel a figyelmet, így nem egyszerű tényleg objektív összehasonlítást találni.

Mi a szerkesztőségben több népszerű platformot is kipróbáltunk már, és a WordPress mellett döntöttünk. Persze lehet, hogy a te céljaidra nem ez a legjobb választás: ebben a cikkben összeszedtünk minden alternatívát, és azt is, milyen esetben jársz vele a legjobban.

Nyílt, vagy zárt tartalomkezelő rendszer kell nekem?

A nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS) azt jelenti, hogy szabadon módosíthatod és testreszabhatod a weboldalad. Itt ne csak a színek megváltoztatására gondolj: tényleg akármit átalakíthatsz az oldalon, kitehetsz újfajta menüt, egyedi gombokat, vagy funkciókat is.

A nagyobb szabadság ára viszont a komplexitás, és a biztonság. Szükséged lesz egy fejlesztőre, aki segít az oldalad testreszabásában, mert a legjobb funkciók beépítéséhez bizony bele kell nyúlni a kódba, amihez némi programozói tudás elengedhetetlen.

A zárt forráskódú rendszerek ezzel szemben sokkal egyszerűbbek, és szinte bárki elboldogul velük. Nagyon könnyű őket kezelni, gyorsan meg lehet a felület adta lehetőségeket, és így sokkal hamarabb éles lehet a weboldalad, és egyszerűbben tudod frissíteni. Mivel a kódba itt általában nem is lehet belenyúlni, ezért biztonságosabb is lehet a használatuk. Ha ügyelsz a belépési jelszavadra, nagyon kicsi az esélye, hogy bárki illetéktelen hozzáférést szerezzen magának.

Milyen blog platformok közül választhatok?

Mindenkinek más és más az igénye: hiába használnak sokan egy platformot, ha neked most más szempontok alapján kell döntened. A lenti listában nem csak az itthon legnépszerűbb lehetőségeket gyűjtöttük össze, hanem azt is megmutatjuk, kinek mi a legjobb választás.

WordPress.org

Az egyik legismertebb blogolási rendszer, ami ma már az összes interneten jelen lévő weboldal több, mint 30%-át működteti. Mivel szinte korlátlan mértékben testreszabható, ezért kiváló választás saját blognak, céges blognak, vagy akár webáruházhoz társítva is.

Ráadásul teljesen ingyenesen hozzáférhető, akár magyar nyelven is. A külsőségek miatt sem kell aggódni, mert rengeteg egyedi sablon érhető el hozzá, bármilyen megjelenést is szeretnél. Ha pedig új funkciót szeretnél beépíteni, több tízezer bővítmény közül választhatsz, amiket folyamatosan karbantartanak és frissítenek, így ez is könnyedén megoldható – akár egyedi fejlesztés nélkül is. Ha pedig jól van beállítva, a platform maximálisan keresőbarát.

A nagy szabadság persze nagy felelősséggel is jár. Ha túl sok bővítményt adsz az oldalhoz, lelassíthatja annak működését. Ha nem megfelelő témát választasz ki hozzá, lehet, hogy csak programozó segítségével tudsz később módosítani rajta. Az indulás pedig nehézkes lehet, ha először vágsz bele saját blog indításába: a telepítés bonyolult lehet, ha nem csináltál még ilyet.

Kinek ajánlott:

  • aki teljes szabadságot szeretne a blog testreszabásában
  • mindenkinek, aki komolyan gondolja a blogolást

Wix

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél elindulni, a Wix ebben nagyon jó partner. Világszerte ismert, rengetegen használják, és okkal: a felülete maximálisan felhasználóbarát, nem lehet eltévedni benne. Már az első lépésektől végigvezet a folyamaton addig, hogy élesíteni tudd a blogod, teljesen egyedül. Ráadásul ingyenesen is használható.

Az egyszerűségért cserébe viszont korlátozottak a lehetőségek. Habár rengeteg, alapból is látványos és reszponzív (mobilbarát) sablon közül választhatsz, ha bármit meg szeretnél változtatni rajta (a szöveg átírásán és új képek feltöltésén kívül persze), nagyon hamar korlátokba fogsz belefutni. Persze ezek téged védenek: mivel nem lehet mindenhez hozzányúlni, ezért nem is lehet “elrontani” az oldalt. Ha pedig egyszer már elindultál itt, és komolyabb lehetőségeket szeretnél (pl. eltávolítani a Wix logót az oldalról, amit az ingyenes oldalak esetében mindig megjelenít) akkor elő kell fizess náluk.

Kinek ajánlott:

  • aki minél egyszerűbben kezelhető saját blogot szeretne
  • akinek fontos, hogy szép, igényes megjelenésű oldala legyen
  • aki könnyen boldogul angol nyelvű tartalomkezelő rendszerben

Blog.hu

Ez az egyik legnépszerűbb magyar blogolási platform. Az itt vezetett blogokat havi szinten összesen több millió ember olvassa, így nem csak az elindulás könnyebb mint máshol, de látogatókat is hamarabb szerezhetsz az írásaidra. Ráadásul ehhez beépített látogatottsági mérőket is kapsz, így bármilyen külön beállítás nélkül meg tudod nézni, mik a legnépszerűbb bejegyzéseid. A kezelése pofonegyszerű, elindítani pedig majdnem olyan könnyű, mint a Wix-en blogot összeállítani.

A hátránya az egyszerűsége is: igen korlátozottan lehet csak testreszabni, és a domain mindig blog.hu végződést kap, így sosem lesz teljesen egyedi a felület. A zárt rendszer miatt nem csak a megjelenésben vannak korlátok, de új funkciót, pl. hírlevélfeliratkozást, interaktív menüket is nehezen, vagy inkább egyáltalán nem lehet beépíteni. Cserébe viszont a rendszer ingyenes, és természetesen magyar nyelven is tud.

Kinek ajánlott:

  • aki minél egyszerűbben kezelhető saját blogot szeretne
  • aki magyar nyelvű platformon szeretne blogolni

Medium

A Medium érdekes ötvözete a közösségi oldalaknak, és a tartalomkezelő rendszereknek. Az ide feltöltött bejegyzéseket ugyanis a saját platformján is népszerűsíti a rendszer, így sokkal könnyebben eljuthat az olvasókhoz. A megjelenése igényes és profi, semmi sem vonja el a figyelmet a legfontosabb részről, a bejegyzésekről. Lehetőség van videók, vagy közösségi média posztok beágyazására is, hogy minél interaktívabb, változatos tartalmat hozz létre.

Akinek tetszik a szövegre koncentráló megjelenés, az jár a legjobban a Mediummal, ugyanis ez van leginkább kihangsúlyozva a platformon. Egy ideje már saját domain névvel is létre lehet hozni blogot, így a személyreszabás sem akadály, viszont ennél sokkal több lehetőséget nem kapunk ebben a tartalomkezelő rendszerben. Ha már most tudod, hogy hosszú távra tervezel a bloggal, akkor a WordPress jobb alternatíva. Ha nem ez a helyzet, akkor a Medium kezdők számára, vagy első céges blognak jó választás lehet.

Kinek ajánlott:

  • akinek nem csak az írás, hanem a látogatószerzés is fontos
  • aki nem a dizájnt, hanem a bejegyzéseket szeretné leginkább kihangsúlyozni a blogján

Hogyan kezdjek neki?

Gondold át, hogy milyen céljaid vannak az oldallal: csak írni szeretnél, vagy a látogatószerzés is fontos? Kinek szól a blog, fontos a célközönségnek a megjelenés, vagy a tartalom legyen a középpontban? Ha már az indulásnál tudod a célod, a számodra legjobb platform kiválasztása is könnyedén fog menni.

Ajánló