Egészségügyi vizsgálatok, amiket érdemes elvégeztetni

2023. május 22.

Szűrővizsgálatok

Az egészségügyi vizsgálat fontosságát nem lehet tagadni. A rendszeres szűrővizsgálatok segítenek felismerni a betegségeket korai stádiumban, amikor a gyógyulási esélyek is sokkal jobbak. Ne feledd, hogy az egészséged a legfontosabb kincsed!

Az elővigyázatosság félegészség!

Az egészséged megőrzése és a betegségek időben történő felismerése érdekében rendszeres egészségügyi vizsgálatokra van szükséged. Legyél tudatos, figyelj tested jelzéseire, és vegyél részt rendszeresen az ajánlott vizsgálatokon. Időnként még akár akkor is, amikor semmilyen panaszod sincs. De milyen eljárások is léteznek?

MR vizsgálat

Az MR vizsgálat hatékony és nem invazív eljárás, ami részletes képet ad szerveidről és szöveteidről. Ez a vizsgálat segít a betegségek korai felismerésében és a pontosabb diagnózis felállításában. Az MR különösen hasznos az agyad, ízületeid, gerinced és belső szerveid, mint például a májad, veséid és szíved vizsgálatában. Részletes képek készíthetők, amelyek segítik az orvost a betegségek azonosításában és a megfelelő kezelési terv kialakításában.

A legelterjedtebb és legprecízebb MR készülék a zárt MR, másnéven alagútrendszerű MR. A zártrendszerű MR készülék lényege, hogy a beteget elől-hátul nyitott alagútban vizsgálják. Magyarországon leggyakrabban 1,5 Tesla erősségű zárt MR gépeket használnak. Az erősség nagyban befolyásolja a képek minőségét, minél erősebb, annál jobb és élesebb képeket lehet készíteni a vizsgált szervekről, illetve szövetekről.

Az MR vizsgálat során a kép minőségét a mágneses tér erőssége határozza meg. A zárt rendszerben lévő MR berendezések mágneses tere sokszorosa a nyitott MR rendszerének, így a képek létrehozása sokkal jobb és részletgazdagabb. A nyitott MR készülékek térereje általában 0,3-0,45 Tesla, míg a zárt MR berendezéseké 1,5 vagy 3 Tesla erősségű.

MR vizsgálat
Forrás: Freepik

A zárt MR készülék nagyobb térerőssége révén láthatóvá válnak a finomabb struktúrák is, amelyeket a nyitott MR készülékek nem tudnak megjeleníteni. Emellett a zárt rendszerű MR készülék előnye, hogy a vizsgálati idő rövidebb, mint a nyitott MR berendezések esetében. Az Újbuda Medical Center magánklinikán az országban egyedülállóan nyitott és zárt MR elvégzésére is van lehetőség.

Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang egy másik gyakran alkalmazott vizsgálati módszer, ami nem használ ionizáló sugárzást. Az ultrahang segítségével képek készülnek a tested belső szerveiről és szöveteiről. Ez a vizsgálat hasznos lehet például a terhesség alatti szűrésben, a hasi és kismedencei szerveid vizsgálatában, valamint az érrendszer vagy a pajzsmirigy állapotának felmérésében. Az eljárás fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása a szervezetedre.

ultrahang vizsgálat
Forrás: Freepik

A hasi- és kismedence ultrahangra érdemes felkészülni. A vizsgálat előtti este könnyű vacsorát fogyassz, a vizsgálat napján reggel még beveheted a szokásos gyógyszereid, ha vannak. Fontos, hogy éhgyomorral és telt hólyaggal érkezz a vizsgálatra. Ehhez az időpont előtt 2 órával kb. fél liter szénsavmentes vizet kell inni, és ezután már nem szabad vizeletet üríteni. Ne egyél, ne igyál kávét és ne dohányozz a vizsgálat előtt. Az utolsó folyadékbevitelt egy órával a vizsgálat előtt kell abbahagyni. Amennyiben rendelkezel beutalóval, javaslattal vagy korábbi leletekkel, vidd magaddal a vizsgálatra.

Egyéb szűrővizsgálatok

Az egészséged megőrzése érdekében számos más szűrővizsgálatot is elvégezhetsz. Például a mammográfia a mellrák korai felismerésére szolgál, ahol a szűrővizsgálat során szintén részletes képeket készítenek. A vastagbélrák szűrésére kolonoszkópiát vagy székletvizsgálatot végezhetnek. Az emlő-, méhnyak-, és prosztatarák szűrésére is rendelkezésre állnak specifikus vizsgálatok.

Ne felejtsd el, hogy a szűrővizsgálatok célja a betegségek korai felismerése és a kezelés időben történő megkezdése. A különböző eljárások segítségével lehetőséged van a betegségek korai stádiumában való azonosítására, így a kezelés hatékonyabb és eredményesebb lehet.

Válaszd az Újbuda Medical Center magánklinikát!

Ha egészségeddel kapcsolatos döntéseket hozol, fontos, hogy a legjobb orvosok gondoskodjanak rólad. Egy magánklinika orvosai széleskörű tapasztalattal rendelkeznek, és személyre szabott, páciensközpontú ellátást nyújtanak. Ez garantálja, hogy a vizsgálatok és kezelések során a legjobb minőséget kapod meg, valamint az egészségügyi szakemberek szakértelmére és figyelmére is számíthatsz.

Amikor egészségügyi vizsgálatra van szükséged, célszerű olyan magánklinikát választanod, ami magas színvonalú ellátást és széleskörű diagnosztikai lehetőségeket kínál. Egy ilyen magánklinika ugyanis a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a pontos és megbízható eredmények elérését. Emellett az időpontfoglalás egyszerű és gyors, így nem kell hosszú várólistára várnod.

Az Újbuda Medical Centerben pontosan ilyen modern diagnosztikai eszközökkel és magas szintű szakértelemmel várjuk a hozzánk betérő pácienseket, akiknek fontos a megelőzés vagy a gyógyítás. Vendégközpontú ellátást biztosítunk, és arra törekszünk, hogy a diagnosztikai folyamatoktól kezdve a gyógyulás végéig gyors és precíz szolgáltatást nyújtsunk. Rövid várakozási idővel biztosítjuk számodra a lehető legjobb orvosi ellátást.

Ajánló