Hogyan tároljuk a méhpempőt?

2024. március 14.

A méhpempő amellett, hogy erősíti az immunrendszerünket, javítja mind a fizikai, mind a szellemi kondíciónkat, sőt stresszoldó hatása is kiváló. B5-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket és fehérjét is tartalmaz. A gasztronómiában épp olyan előszeretettel használják, mint a kozmetikai iparban és a természetgyógyászatban vagy az orvoslásban. 

Bizonyos esetekben még a fogantatást is elősegítheti. A terhesség utolsó 1,5-2 hónapjában ne fogyasszuk, de előtte bátran használható! A tejtermelődést is serkenti, ezért szülés után újra lehet kezdeni a szedését. 

Talán meglepő, de a méhpempő nem más, mint egy tejszerű, savanykás anyag, ami a méhek garatmirigyében termelődik. A méhanyák egész életük során ezzel táplálkoznak, de a méhlárvákat is ez borítja a kikelésükig.

Mint minden fogyasztásra alkalmas méhészeti termékre, itt is igaz, hogy vásárlásnál csak megbízható forrást válasszunk! Ilyen lehet a Bodó Méhészet, ahol több mint 30 éves tapasztalat biztosítja a magas minőséget, többek között a méhpempő esetében is.

Fokozott figyelem a tárolásra

A méhpempő nem megfelelő tárolási körülmények között sokat veszít az értékes tulajdonságaiból. A magas hőfok és a szobahőmérséklet egyaránt ártalmas rá, ugyanis hidrolízis megy végbe benne. Ennek következtében biztosra vehető, hogy elindul a romlási folyamat. De ne várja meg, hogy ez a különleges, szervezetét támogató anyag tönkremenjen! Tegye hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba! Másik nagyon fontos, hogy a méhpempőt még csak véletlenül sem szabad a közvetlen napfénynek kitenni, így tárolásánál, és a fogyasztás közben erre nagyon ügyeljünk

Méhpempő hűtőszekrényben

Mivel az ideális tárolási hőmérséklet 0 és 5 Celsius-fok között van, ezért a legjobb, ha hűtőbe teszi a méhpempőt vásárlást követően. Így akár egy éven át is megőrizheti szavatosságát a termék. Ha ezt választja, akkor a pempő olvadt állagú lesz, így még fogyasztani is könnyebben lehet. Ugyanakkor a kicsit csípőssé vált ízvilág nem mindenki tetszését nyeri el.

Másik opció: fagyasztó

Akár 10 évig is megőrizheti kiváló tulajdonságait a méhpempő, ha beteszi a mélyhűtőbe. -20 Celsius-fokon hatékonyan tartósítható. Mire ügyeljen?

  • Ha a mélyfagyasztás mellett dönt, akkor fogyasztás előtt vegyen ki egy kis darabot, várja meg, hogy olvadjon a széle és kanalazható legyen! 
  • Akkor sem lesz semmi baja a pempőnek, ha 5-10 perc után a kicsit felengedett anyagot visszafagyasztja. Sőt, az íze is kellemesebb lesz, mintha csak a hűtőszekrényben helyezné el. 
  • Lényeges azonban, hogy fogyasztás után azonnal tegye vissza a fagyasztóba vagy a hűtőbe, mert megromlik!
  • Minden esetben fontos, hogy légmentesen zárja le a terméket!

Felnőtteknek havi 100 gramm méhpempő fogyasztása javasolt, 1 üveg körülbelül 1 hónapig elegendő. Ébredés után vegye be, éhgyomorra úgy, hogy tartsa 1-3 percig a nyelve alatt. Miután lenyelte, körülbelül 1 órán át ne egyen, ne igyon semmit. Ha így alkalmazza, a jótékony hatás garantáltan nem marad el! A méhpempő fogyasztásánál nem kell szüneteket tartani a hónapok közben – lehet, de nem kötelező – akár egész évben lehet fogyasztani, nem telítődik a szervezet, és folyamatosan érezteti a pozitív hatását a fogyasztójával.

Ajánló

A géllakkok tartósságának titkai

A géllakkok tartósságának titkai

A műkörmösök körében felmerülő egyik leggyakoribb kérdés az, hogy vajon melyik lehet a legtartósabb géllakk. Hiszen senki sem szeretne több terméket...

bővebben
Szeretsz játszani? És tudsz is?

Szeretsz játszani? És tudsz is?

Minden bizonnyal számodra is ismerősek Fodor Ákos igencsak híressé vált szavai, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy soha nem szabad magunkat...

bővebben