Hogyan tároljuk a méhpempőt?

2024. március 14.

A méhpempő amellett, hogy erősíti az immunrendszerünket, javítja mind a fizikai, mind a szellemi kondíciónkat, sőt stresszoldó hatása is kiváló. B5-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket és fehérjét is tartalmaz. A gasztronómiában épp olyan előszeretettel használják, mint a kozmetikai iparban és a természetgyógyászatban vagy az orvoslásban. 

Bizonyos esetekben még a fogantatást is elősegítheti. A terhesség utolsó 1,5-2 hónapjában ne fogyasszuk, de előtte bátran használható! A tejtermelődést is serkenti, ezért szülés után újra lehet kezdeni a szedését. 

Talán meglepő, de a méhpempő nem más, mint egy tejszerű, savanykás anyag, ami a méhek garatmirigyében termelődik. A méhanyák egész életük során ezzel táplálkoznak, de a méhlárvákat is ez borítja a kikelésükig.

Mint minden fogyasztásra alkalmas méhészeti termékre, itt is igaz, hogy vásárlásnál csak megbízható forrást válasszunk! Ilyen lehet a Bodó Méhészet, ahol több mint 30 éves tapasztalat biztosítja a magas minőséget, többek között a méhpempő esetében is.

Fokozott figyelem a tárolásra

A méhpempő nem megfelelő tárolási körülmények között sokat veszít az értékes tulajdonságaiból. A magas hőfok és a szobahőmérséklet egyaránt ártalmas rá, ugyanis hidrolízis megy végbe benne. Ennek következtében biztosra vehető, hogy elindul a romlási folyamat. De ne várja meg, hogy ez a különleges, szervezetét támogató anyag tönkremenjen! Tegye hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba! Másik nagyon fontos, hogy a méhpempőt még csak véletlenül sem szabad a közvetlen napfénynek kitenni, így tárolásánál, és a fogyasztás közben erre nagyon ügyeljünk

Méhpempő hűtőszekrényben

Mivel az ideális tárolási hőmérséklet 0 és 5 Celsius-fok között van, ezért a legjobb, ha hűtőbe teszi a méhpempőt vásárlást követően. Így akár egy éven át is megőrizheti szavatosságát a termék. Ha ezt választja, akkor a pempő olvadt állagú lesz, így még fogyasztani is könnyebben lehet. Ugyanakkor a kicsit csípőssé vált ízvilág nem mindenki tetszését nyeri el.

Másik opció: fagyasztó

Akár 10 évig is megőrizheti kiváló tulajdonságait a méhpempő, ha beteszi a mélyhűtőbe. -20 Celsius-fokon hatékonyan tartósítható. Mire ügyeljen?

  • Ha a mélyfagyasztás mellett dönt, akkor fogyasztás előtt vegyen ki egy kis darabot, várja meg, hogy olvadjon a széle és kanalazható legyen! 
  • Akkor sem lesz semmi baja a pempőnek, ha 5-10 perc után a kicsit felengedett anyagot visszafagyasztja. Sőt, az íze is kellemesebb lesz, mintha csak a hűtőszekrényben helyezné el. 
  • Lényeges azonban, hogy fogyasztás után azonnal tegye vissza a fagyasztóba vagy a hűtőbe, mert megromlik!
  • Minden esetben fontos, hogy légmentesen zárja le a terméket!

Felnőtteknek havi 100 gramm méhpempő fogyasztása javasolt, 1 üveg körülbelül 1 hónapig elegendő. Ébredés után vegye be, éhgyomorra úgy, hogy tartsa 1-3 percig a nyelve alatt. Miután lenyelte, körülbelül 1 órán át ne egyen, ne igyon semmit. Ha így alkalmazza, a jótékony hatás garantáltan nem marad el! A méhpempő fogyasztásánál nem kell szüneteket tartani a hónapok közben – lehet, de nem kötelező – akár egész évben lehet fogyasztani, nem telítődik a szervezet, és folyamatosan érezteti a pozitív hatását a fogyasztójával.

Ajánló

Testi élvezet kötöttségekkel?

Testi élvezet kötöttségekkel?

Egy párkapcsolatban a testi intimitás nem pusztán egy kellemes időtöltés, hanem a mélyebb érzelmi kötődés legerősebb alapja. Gondolj bele, mennyire...

bővebben