Milyen növényeket tervezzek a kertbe?

2023. december 18.

Kerttervezés során felmérjük a kert adottságait és kiválasztjuk a bele illő növényeket

A kerttervezés alapvető lépés a kültér kialakításakor — mégis sokan hagyják ki. Átgondolt terv nélkül a kert kaotikussá válhat, a növények versengeni kezdenek az erőforrásokért, de akár esztétikailag — például színükben — is ütközhetnek egymással. 

A megfelelő tervezés segít elkerülni ezeket a problémákat, továbbá segít megfelelően kihasználni a rendelkezésre álló helyet, kezelni az esetleges kártevőkkel kapcsolatos problémákat, és kielégíteni a különböző növények sajátos igényeit. 

Ha ezt a tervezési fázist elhanyagoljuk, az olyan, mintha a házat alap nélkül építenénk meg: idő és erőforrások elvesztegetéséhez, valamint a kertépítés nem éppen ideális végeredményéhez vezethet.

De vajon hogyan érdemes megtervezni a saját kis kültéri nappalinkat?

A kerttervezés és a növények kapcsolata

A kerttervezés leginkább a növények miatt fontos. Bár a különböző kültéri elemek, mint a bútorok, dekorációk és kiegészítők is létfontosságúak, de mégiscsak a növények fognak dominálni, és valljuk be, az ideális helyüket, igényeit és szerepét a legnehezebb kigondolnia egy laikusnak.

Ahogy az emberek, úgy a növények is más és más tulajdonsággal rendelkeznek, ezért érdemes először megvizsgálni, hogy milyen jellemzők szerint lehet őket kategorizálni. Más növényekre van szüksége ugyanis egy hobbikertésznek, aki egész nap vagy minden hétvégén a kertjét fogja művelni, illetve más kell annak is, aki csak a hosszú munkanapok után szeretne egy kis nyugalmat, ahol le tud pihenni egy kellemes bor társaságában és elfelejteni minden munkával kapcsolatos dolgot.

Ezek szerint az alábbi növénykategóriákat érdemes felállítani.

Virágzó növények: Ezek a kertek legnépszerűbb növényei, hiszen élénk színeket hoznak, és vonzzák a hasznos beporzókat, például a méheket és a pillangókat. Akár szezonálisan, akár egész évben virágoznak, magával ragadó szépségükkel pedig fókuszpontokat teremtenek a kertben. Ide tartoznak például az évelők, mint a bíborvirág vagy a kúpvirág, valamint az egynyáriak, mint a körömvirág vagy a bársonyvirág.

Ehető növények: A kert egy részének ehető növényekkel való megművelése hihetetlenül kifizetődő lehet. Azon túl, hogy friss terményeket biztosítanak az asztalra, hatalmas elégedettséggel töltik el a kert gazdáját is. Az olyan zöldségek, mint a paradicsom és a fejes saláta, a gyümölcsök, mint az eper és az áfonya, valamint a fűszernövények, köztük a bazsalikom és a menta is ebbe a kategóriába tartoznak.

Díszfüvek: A díszfüvek egyedi textúrát és egyfajta mozgást, vibrálást kölcsönöznek a kerteknek. Gyakran használják őket háttérnövényként vagy szegélyek kialakítására — funkcionálisak és dekoratívak is lehetnek. A tollborzfű, a kék csenkesz vagy a pampafű gyönyörű példái ennek a kategóriának.

A pampafű, a díszfüvek képviselőjeként kertünk dísze lehet.
Forrás: Freepik

Árnyéktűrő növények: Ideálisak a korlátozott napfényű kertekbe vagy a magas fák alatti területekre, ezek a növények ugyanis kevesebb fényben is jól érzik magukat — az árnyékban való virágzási képességük életet visz a potenciálisan kopár kerti helyekre. Az árnyékliliomok és a páfrányok klasszikus választásnak számítanak ezeken a hűvösebb, árnyékos területeken.

Pozsgások és kaktuszok: Ezek az igencsak alkalmazkodóképes és gyakran minimális gondozást igénylő növények tökéletesek a szárazabb területeken, illetve az alacsony fenntartási igényű lehetőségeket kereső kertészek számára. Jellegzetes formáik és alakjaik kiemelik őket, és különösen kedveltek a vízhiányos régiókban. Ilyen például az aloe vera vagy a hordókaktusz.

A kert megtervezésekor tehát érdemes a növényekhez szabni minden más kerti elemet, hiszen míg egy napágyat, egy kerti sütögetőt vagy egy csobogót szinte bárhova tehetünk, a növényeknek egyáltalán nem mindegy, hova is lesznek ültetve.

Amikor pedig elkészül a terv és nekilátunk a megvalósításának, egy minőségi, megbízható helyre lesz szükségünk, ahonnan egészségesen, szakértői segítség mellett, és nem utolsó sorban jó áron szerezhetjük be a növényeket és az egyéb kiegészítőket! Szerencsére ebben is tudunk segíteni, van ugyanis egy kertészet Budapest határában, ami minden korábban felsorolt feltételnek eleget tesz! Ez pedig nem más, mint a Budai Kertcentrum!

Ajánló

A legjobb dán vígjátékok

A legjobb dán vígjátékok

A dán vígjátékok különleges helyet foglalnak el a filmművészetben, híresek egyedi humorukról és gyakran társadalmi kommentárokról. E műfaj legjobb...

bővebben