Lakcímkártya száma: Pontos helye, kinézete, tudnivalói

2022. augusztus 31.

lakcímkártya szám

A lakcímkártya, azaz a lakcímet igazoló hatósági igazolvány egy alapokmány, amire minden magyar állampolgárnak kötelező jelleggel szüksége van.

Mi a lakcímkártya száma?

A lakcímkártya száma egy egyedi azonosító, amely minden egyes lakcímkártyán megtalálható. Ez a szám teszi lehetővé a közigazgatási nyilvántartásokban való egyértelmű azonosítást. A szám rendszere általában tartalmaz betűket és számokat egyaránt, amelyek együttesen alkotják a lakcímkártya egyedi azonosítóját.

Azt azonban tudni kell, hogy a rajta található számra (általában) nem szokott szükség lenni, csupán a személyes adatainkra — néhány adminisztratív teendőnél azonban mégis kérhetik, ezért ne lepődjünk meg, ha ez történik.

Lakcímkártya száma

lakcímkártya száma
Lakcímkártya száma — a jobb felső sarokban, a kék jelölés helyén található

Ha egy hivatalos ügyintézés során szükséges és elkérik el a lakcímkártya számát, vagy esetleg egy nyomtatványhoz kell saját magadnak megadni, akkor mindig, minden esetben jól meg kell győződnöd arról, hogy a megfelelő helyen keressük a megfelelő számot, ellenkező esetben ugyanis hiánypótlásra szólíthatnak majd fel vagy akár el is utasíthatják az ügyintézési folyamatunkat, amivel akár heteket is csúszhatunk.

A feladat bár egyszerűnek tűnik, mégis trükkös, ugyanis a lakcímkártyán — az egyéb fontos adatok mellet — két szám is található.

Az egyik a személyi azonosító, és bár ez is egy fontos, gyakran használt adat, számunkra a másik lesz a kiemelt jelentőségű!

A másik szám ugyanis a lakcímkártya száma, amely 6 számjegyből és 2 betűből áll és a kártya mindkét oldalán, a jobb felső sarokban tüntetik fel!

A fentebb bemutatott képen tehát a jobb felső sarokban, a kék jelölésnél kell keresnünk, és nem csak a számjegyek, hanem a betűk is a részét képezik.

Miért fontos a lakcímkártya száma?

A lakcímkártya száma fontos azért, mert ez az azonosító garantálja, hogy az állampolgár lakcímadatai egyértelműen azonosíthatóak legyenek. Többek között olyan helyzetekben van jelentősége, mint állásinterjúk, banki ügyintézés, vagy akár könyvtári tagság igénylésekor.

Hol található meg a lakcímkártya száma?

A lakcímkártya száma Magyarországon a lakcímkártyán található. Ez a szám általában az okmány jobb felső sarkában található, és egyedi azonosítóként szolgál a lakcímkártya minden egyes példányához. A szám pontos helyzete és formátuma változhat az idők során és az okmányok tervezésekor.

Mit kell tenni lakcímkártya elvesztése esetén?

Amennyiben elveszítjük a lakcímkártyánkat, haladéktalanul jelenteni kell ezt a legközelebbi okmányirodában vagy kormányablakban. Elvesztés, megsemmisülés vagy lopás esetén ugyanis szükség van egy új lakcímkártya kiállítására, hogy a személyazonosságunk és lakcímünk továbbra is hitelesen igazolható legyen.

Mikor és hogyan kell megújítani a lakcímkártyát?

A lakcímkártyát akkor kell megújítani, ha változik a lakcímünk, vagy ha a kártya sérült, olvashatatlan lesz. Az új lakcímkártya igénylésekor bemutatandó a régi kártya, valamint az új lakcímet igazoló dokumentumok. Ezt követően az okmányiroda vagy kormányablak kiállítja az új lakcímkártyát.

Milyen büntetés járhat a lakcímkártya frissítésének elmulasztásáért?

Ha valaki nem frissíti a lakcímkártyáját a lakcímének megváltozása után a törvény által előírt határidőn belül, szabálysértési eljárás indulhat ellene, ami pénzbírsággal járhat. Fontos tehát időben intézkedni.

Ajánló