A legjobb laptop hűtők 2021-ben

2020. szeptember 24.

legjobb laptophűtők

Zavar, hogy tűzforró a géped munka közben? Nem bírod, hogy az Apple már nem szereli megfelelő hűtéssel a belépő szintű Macbook-okat? Teljesítményben jó a gamer laptopod, de lelassul játék közben a felmelegedés miatt? Szerencsére minderre van megoldás: a legjobb laptop hűtő kiválasztása.

Ahogy a gyártók egyre nagyobb teljesítményű alkatrészeket csomagolnak egyre kisebb gépházakba, úgy válik egyre fontosabbá a hőtermelés kezelése is. Általánosságban minél erősebb egy gép, annál jobban tud melegedni használat közben, és annál erősebb hűtőrendszer kell a hőmérséklet megfelelő szinten tartásához.

Sokszor sajnos az a gyártók megoldása, hogy az egyébként jól teljesítő, erős gépeket egy bizonyos hőmérséklet felett teljesítményben korlátozzák, így hiába bírná a feladatokat a laptop, a melegedés miatt gyengébb “fokozatra” vált. A kisméretű laptopokban, ultrabookokban ez még nagyobb probléma a kevés rendelkezésre álló belső hely miatt, ráadásul a folyamatos magas hőmérsékleten üzemeléssel hamarabb tönkre is mehet a gép.

A laptophűtők ezekre a problémákra jelentenek megoldást. Külső, extra hűtőfelületként funkcionálnak, így könnyebb leadnia az extra hőt a gépnek, mintha szimplán hagynánk a levegőn keresztül eltávozni azt. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy szerintünk mik a jelenleg elérhető legjobb megoldások a gépek hűtésére.

A legjobb laptop hűtő (vagy notebook hűtő) kiválasztásának szempontjai

Megmutatjuk, mik azok a szempontok, amiket érdemes figyelembe venni a kiválasztásnál: két laptophűtő között ugyanis óriási különbségek is lehetnek, ami a végeredményt (hőmérsékletcsökkenést) is befolyásolja.

Hűtés típusa

Kétféle típust különböztetünk meg: aktív és passzív. A passzívak ventillátor nélküliek, inkább állványként funkcionálnak. De mivel extra helyet biztosítanak a gép, és az asztal között, ezért könnyebben szellőzhet a laptopod. Ráadásul ezeket általában jó hővezető anyagból készítik, ami tovább segíti az extra hő leadását.

Ventillátorok száma és mérete

Az aktív laptophűtők azok, amik ventillátorral (vagy akár többel is) vannak felszerelve. Itt azt érdemes megnézni, mennyi és mekkora ventillátorokkal van dolgunk: jellemzően a több és a nagyobb a jobb. A hangerő sem elhanyagolható szempont: hiába tud ugyanis jól hűteni, ha egész nap folyamatosan a füledbe zúgnak az extra ventillátorok.

Anyaghasználat

A kiindulópont a műanyag, a legjobb választás viszont valamilyen fém: ezek tudják legjobban közvetíteni, és leadni a hőt. A fém persze nagyobb súllyal jár, de ideális esetben a laptophűtőt nem kell gyakran hordozni. A fém váz pedig nagyobb stabilitást is biztosít.

A legjobb laptophűtők

Következzenek az általunk legjobbnak tartott laptophűtők.

A Trust Azul állványa igazi mindenes. Ár-érték arányban igen jó választás, ráadásul a jó ár mellé fém felület is társul, ami segíti a hőleadás. Két ventillátorral ellátott, ami nem túlzás, de jó hűtőerőt biztosít. A kábelelvezetést beépített kábeldoboz segíti.

A Trust GXT laptophűtő gamer laptopok számára az egyik legjobb opció. 2 helyett ez már 4 ventillátorral szerelt, és akár 17” méretű gépek is elférnek rajta. Ez a legforróbb játékra szánt laptopokat is hatékonyan képes hűteni.

A Cooler Master széles körben ismert név a számítógépalkatrészekben otthonosan mozgó szakértők számára, és nem véletlenül. Ez az egyik leginkább minőségi választás, és profi, üzleties megjelenése bármilyen irodába tökéletesen illik.

Az Alza sajátmárkás hűtőállványa ventillátorok nélkül érkezik: ha nem szereted a háttérben hallható folyamatos búgást a külső ventillátorokból, de jobb teljesítményt szeretnél, nem kell tovább keresned.

Neked melyik a kedvenc laptophűtőd? Írd meg kommentben!

Ajánló