A legjobb skandináv krimi filmek

2023. november 30.

skandináv krimi filmek

A skandináv krimi filmek egyedi atmoszférájúak, gyakran a helyi regényirodalom adaptációi. Nevettetők, mint Erik Balling „Olsen Gang” sorozata, vagy mély társadalmi problémákat feszegetőek, mint Stieg Larsson művei. Ezek a filmek gyakran a skandináv táj és éghajlat jellegzetességeit is felhasználják, hogy egy különleges, gyakran baljós hangulatot teremtsenek. A skandináv krimik nemcsak egy rejtély megoldását mutatják be, hanem a skandináv társadalom paradoxonait is felfedik.

1. Izzat (2005)

Rendező: Ulrik Imtiaz Rolfsen
Főszereplők: Emil Marwa, Khawar Gomi Sadiq, Assad Siddique, Daud Mirza

Izzat egy izgalmas krimi film, amely az Észak-Indiai és Pakisztáni megtiszteltetés fogalmát dolgozza fel. A történet középpontjában egy fiatal férfi áll, aki bűnözői karrierbe kezd, hogy megvédje családját és becsületét.

IMDb: Izzat

2. City State (2011)

Rendező: Olaf de Fleur Johannesson
Főszereplők: Zlatko Krickic, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Ingvar Sigurdsson, Sigurður Sigurjónsson

City State modern izlandi környezetben játszódik. Egy bevándorló bosszút esküszik, miután elveszítette születendő gyermekét egy bűnszervezet támadása következtében. Sorsa összefonódik egy bajba jutott rendőrnővel, egy korrupt rendőrparancsnokkal, és egy hanyatlófélben lévő bűnözőfőnökkel.

IMDb: City State

3. Junk Mail (1997)

Rendező: Pål Sletaune
Főszereplők: Robert Skjærstad, Andrine Sæther, Per Egil Aske, Eli Anne Linnestad

Junk Mail egy norvég film, amely egy lusta postás kalandjait követi nyomon, aki túlságosan kíváncsi és beleavatkozik mások életébe, ami számos bonyodalomba sodorja.

IMDb: Junk Mail

4. Orion’s Belt (1985)

Rendezők: Ola Solum, Tristan de Vere Cole
Főszereplők: Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal, Hans Ola Sørlie, Kjersti Holmen

Orion’s Belt egy hidegháborús kalandfilm, ahol néhány norvég tengerész egy szovjet lehallgató állomást fedez fel, és ezzel célponttá válnak az Amerikai és Orosz hatalmak számára.

IMDb: Orion’s Belt

5. Next Door (2005)

Rendezők: Pål Sletaune, Tony Spataro
Főszereplők: Kristoffer Joner, Cecilie A. Mosli, Julia Schacht, Anna Bache-Wiig

Next Door egy misztikus és ijesztő világba kalauzolja el a nézőt, ahol egy férfi, John életét követhetjük nyomon, aki éppen szakított barátnőjével, Ingrid-del.

IMDb: Next Door

6. Jar City (2006)

Rendező: Baltasar Kormákur
Főszereplők: Ingvar Sigurdsson, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Björn Hlynur Haraldsson, Ólafía Hrönn Jónsdóttir

Jar City egy gyilkossági nyomozást követ, amely régi titkokat és egy kisvá

rosi korrupt rendőrség működését tárja fel egy kiégett nyomozó és csapata számára.

IMDb: Jar City

7. Graves & Bones (2014)

Rendező: Anton Sigurdsson
Főszereplők: Margrét Asta, Elva María Birgisdóttir, Nína Dögg Filippusdóttir, Gísli Örn Garðarsson

Graves & Bones egy izlandi horror-thriller, amely egy házaspárt, Gunnar-t és Sonja-t követi nyomon, akik egy távoli vidéki házba utaznak. Röviddel érkezésük után furcsa események kezdődnek, amelyek veszélybe sodorják házasságukat és életüket.

IMDb: Graves & Bones

A skandináv krimi filmek híresek a sötét atmoszférájukról, összetett karaktereikről és izgalmas történeteikről. Ez a műfaj gyakran merít az északi kultúrából és tájegységekből, amelyek sajátos hangulatot kölcsönöznek a történeteknek. A következőkben bemutatom a 7 legjobb skandináv krimi filmet, amelyek minden bizonnyal izgalmas és megkapó élményt nyújtanak.

Ajánló

A legjobb dán vígjátékok

A legjobb dán vígjátékok

A dán vígjátékok különleges helyet foglalnak el a filmművészetben, híresek egyedi humorukról és gyakran társadalmi kommentárokról. E műfaj legjobb...

bővebben