Diabetikus és diétás ételek rendelése: Mire figyeljünk?

Az ételallergiásoknak, cukorbetegeknek nagyon fontos tudni, hogy milyen alapanyagokat tartalmaz az ételük — ehhez adunk tippeket!

A diétázók pontosan tudják, hogy milyen nagy fejtörést, akaraterőt és tudatosságot igényel az, ha olyan ételeket szeretnének fogyasztani, amelyek beleillenek az általuk megkomponált étrendbe. Sajnos egyre többen vannak azok is, akik nem saját szabad akaratukból választják ezeket az ételeket, hanem a régen — vagy újonnan — kialakult ételintoleranciájuk, ételallergiájuk miatt. A legsúlyosabb esetet a cukorbetegek jelentik, akiknek a különböző cukros ételek fogyasztása akár életveszélyes is lehet, hasonlóan azokhoz, akik súlyos ételallergiával küzdenek.

Az egyik megoldás az, ha mi magunk készítünk el minden ételt, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy olyan alapanyagok kerülnek az életünkbe, amelyek nem okoznak gondot. Ez azonban rengeteg időt és energiát emészthet fel.

Szerencsére ma már nem kell mindent magunknak elkészíteni — számos olyan vállalkozás, márka és étterem létezik, ami segíteni tud a probléma áthidalásában!

Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy mire érdemes figyelni a diétás ételek rendelésekor, az ételérzékenyeknek elkészített ételek rendelésekor, illetve a diabetikus ételek házhozszállítása során.

Diétás ételek rendelése

A diétás menü rendelésekor az a legfontosabb szempont, hogy az adott étel mennyi kalóriát, vagy adott esetben mekkora mennyiségű makrotápanyagot — fehérjét, szénhidrátot, zsírt — tartalmaz.

diétás étel rendelés

A sportolók, a túlsúllyal küzdők vagy az egészséges életmódot folytató emberek mind-mind ide tartoznak. Számukra nagyon fontos az ételek energiatartalma mellett az időzítés is, hiszen reggel, illetve este a testünk jóval érzékenyebb a kalóriára, ezért könnyebben raktározhatja el a felesleget, ami ellentétes az általunk kitűzött célokkal. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy:

  • A reggeli órákban sok fehérjét és zsírt együnk, kevés szénhidrát mellett.
  • A nappali órákban megnövelhetjük a szénhidrát mennyiségét.
  • Az esti órákban a fehérje legyen túlsúlyban, a többi makrotápanyagot szorítsuk vissza.

Laktózmentes-, hisztaminmentes- és gluténmentes ételrendelés

Az ételallergia számos formát ölthet, hiszen rengeteg olyan alapanyag létezik, amelynek a fogyasztása immunreakciót válthat ki testünkben.

Amennyiben érzékenyek — súlyosabb esetben allergiások — vagyunk, nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy milyen ételt rendelünk. Előfordulhat ugyanis, hogy bár az általunk rendelt ételbe direkt módon nem, indirekt módon azonban olyan allergén anyag kerül bele, ami veszélyes lehet számunkra. Hogyan történhet ez? Például úgy, hogy a készítés során a konyha másik sarkában pont ilyen ételt készítenek, a szálló alapanyagok (pl.: búzaliszt) vagy a hanyagul elmosott eszközök (pl.: kés) révén pedig ezek az anyagok a mi ételünkbe jutnak.

Emellett figyeljünk oda a mindenmentes ételrendelésre is, hiszen sokszor találkozni azzal a „balesettel”, hogy bár az adott étel laktózt vagy hisztamint valóban nem tartalmaz, glutént azonban igen — vagy éppen fordítva.

Amit tanácsolunk: hiába látjuk egy bolt vagy weboldal „kirakatában” azt, hogy a boltban allergénmentes ételek készülnek, mindig olvassuk el az összetevőket, mert lehet, hogy éppenséggel pont az a tápanyag van benne, amire mi magunk érzékenyek vagyunk. Ezekben az üzletekben ugyanis sokszor úgy értelmezik a mindenmentes jelzőt, hogy összességében biztosan találni fogunk olyan ételt, ami nem tartalmazza az általunk kerülendő összetevőket, de nem az összes ételre illik a mindenmentes kifejezés.

Ételrendelés cukorbetegeknek

Ez az utolsó, és egyben a legsúlyosabb kategória is, ezért ha cukorbetegséggel küzdünk, óriási önfegyelemre és odafigyelésre lesz szükségünk. A cukorbetegeknek ugyanis nagyon oda kell figyelniük, hogy mikor, mennyit és mit esznek, ezért a legtöbbször otthon készítik el az ételeiket.

Lehetőségünk van azonban éttermekből vagy ételrendeléssel foglalkozó cégektől is megrendelni a cukormentes ételeinket — de csak és kizárólag olyan helyről érdemes rendelni, ami direkt erre a célra, pontosan ezzel a betegséggel küzdő embereknek készít ételeket. Ezeken az oldalakon vagy boltokon a diabetikus étel házhozszállítás címke fog szerepelni.

Ne kockáztassuk meg, hogy olyan ételt rendelünk félreértésből, ami problémát okozhat, például azzal, hogy bár nincs benne tejcukor (laktóz), mégis tartalmaz(hat) cukrot, hiszen rengeteg más cukorfajta létezik még.

Az ételallergia, a cukorbetegség vagy a diéta tehát nem egyszerűsíti meg az életünket, de szerencsére már létezik megoldás minden hasonló problémára. A lényeg csak az, hogy tudatában legyünk, mit is ehetünk, és olyan helyről rendeljük meg, ami maradéktalanul képes teljesíteni a speciális igényeinket.