Napenergia: első a megújuló energiaforrások közt

2021. június 21.

A napenergia a napsugárzás erejét hasznosító megújuló energiaforrás.

A Nap a Föld éghajlati rendszerének elsődleges megújuló energiaforrása: melegíti a bolygót, irányítja a vízkörfogást és lehetővé teszi az életet a Földön. Bőségesen rendelkezésre áll, tiszta, szabadon hozzáférhető most és még néhány millárdig évig biztosan. Kiaknázása egyre nagyobb méreteket ölt, így biztosítva a megújuló, zöld energiát, ami bolygónk élhetőségének záloga.

Mi a napenergia?

A napenergia a nap által termelt bármilyen típusú energia, melyet egyre fejlettebb technológiák segítségével hasznosítanak. Ezek közé tartozik például a napfűtés, a fotovoltaikus rendszerek, a termikus napenergia, a napépítészet és a mesterséges fotoszintézis.

A napenergia a Napban végbemenő magfúzióval jön létre. A folyamat során a hidrogénatomok protonjai összeütköznek, majd héliumatomot alkotva, hatalmas mennyiségű energia kibocsátva összeolvadnak a Nap magjában.

A napenergia felhasználása

A bolygó felszínére érkező napenergia elképesztő mennyiségű: egy év alatt körülbelül kétszer akkora, mint amennyit a Föld összes nem megújuló szén-, kőolaj-, földgáz- és bányászott uránkészletéből együttvéve valaha is kinyerhetünk. Nem csoda, hogy a gazdaság szereplői is egyre nagyobb figyelmet szentelnek a Nap energiájának kiaknázásába.

Aktív és passzív napenergia

Az energia begyűjtésének, eloszlatásának és átalakításának módjától függően beszélünk aktív illetve passzív napenergiáról. Az aktív napenergia-technológiák közé tartoznak a fotovoltaikus rendszerek, a koncentrált napenergia és a napenergiával történő vízmelegítés módszerei. A passzív napenergia felhasználásra pedig az épületek Nap felé tájolása, a kedvező fényeloszlató tulajdonságokkal rendelkező anyagok alkalmazása, valamint a terek természetes légáramlást biztosító kialakítása jelentenek példát.

Napelemek

Napjainkban a napenergia hasznosításának talán legismertebb módja a fotovoltaika. A fotovoltaikus rendszerek általában napelemekből állnak, amelyek több tucat vagy akár több száz napelemet tartalmaznak. A napelem olyan eszköz, amely a fényt közvetlenül elektromossággá alakítja a fotoelektromos hatás segítségével.

Napkollektorok

A napkollektorok fűtésre, vízmelegítésre alkalmas hőenergiát állítanak elő a napsugárzás elnyelésével. Magyarországon az évi napsütéses órák száma közel 2000 óra/év, így akár az éves melegvíz-szükséglet 70%-át is elő lehet állítani a Nap segítségével.

A napenergia hasznosítása napelemeken és napkollektorokon keresztül valósulhat meg.

Napenergia Magyarországon

Magyarországon, a világtrendekhez hasonlóan, egyre nagyobb teret nyer a napenergia felhasználása, bár a megújuló energiatermelésnek csak kisebb hányadát teszi ki. 2015-ben a bruttó magyar villamosenergia termelésnek csak 3%-a volt napenergia.

A napenergia terjedése 2014-et követően gyorsult fel háztartási kiserőművek és nagyobb napelem-parkok telepítésével. Míg az ipari méretű, 50 kilowatt feletti teljesítményű naperőművek együttes bruttó teljesítménye 2018-ban mindössze 0,9 százalékkal emelkedett, 2019-ben már 2,8 százalékot is elért a bővülés. Emellett 44 százalékos volt a növekedés a háztartási méretű naperő-felhasználásban.

2020-at már egyenesen a napenergia évének nevezhetjük a csaknem 600 megawattos fejlesztéssel. A Solar Power Europe becslései szerint 2024 végére a hazai összesített naperőmű-kapacitás egészen 4,4 gigawattig terjedhet, azaz az évi 600-700 megawattos bővülési ütem várhatóan fennmaradhat. Bizakodásra adhat még az is okot a jövőt illetően, hogy 2020 április 5-én rövid ideig a napenergia Magyarország teljes áramtermelésének 27,3 százalékát adta.

Magyarországi naperőművek

A magyar fotovillamos erőművek java családi házak és más épületek tetőzetén elhelyezett háztartási méretű kiserőművek. Ezek mellett több nagyobb teljesítményű naperőművet is telepítettek Magyarországon, melyek közül a kaposvári a legnagyobb kapacitású a maga 100 MW-os teljesítményével.

 • Kaposvári napelempark 100 MW (2021)
 • Paksi naperőmű 20,6 MW (2019)
 • Mátrai naperőmű (Bükkábrány) 20 MW (2019)
 • Felsőzsolcai naperőmű 20 MW (2018)
 • Százhalombattai naperőmű 17,6 MW (2018)
 • Mátrai naperőmű (Visonta) 16 MW (2015)
 • Pécsi naperőmű 10 MW (2016)
 • Csepregi naperőmű 5,5 MW (2018)
 • Vépi naperőmű 4,5 MW (2018)
 • Sajóbábonyi naperőmű 0,5 MW (2016)
 • Bojti naperőmű 0,499 MW (2015)
 • Sellyei naperőmű 0,499 MW (2013)
 • Szombathelyi naperőmű 0,385 MW (2016)

Ajánló