Mi a különbség az USB-C és a Thunderbolt között?

2023. július 27.

usb-c vs thunderbolt

Az USB-C egy fizikai csatlakozó, míg a Thunderbolt egy adatátviteli protokoll.

De nézzük meg azért kicsit bővebben is a témát.

Mi az az USB-C?

Az USB-C egy univerzális serial bus (Universal Serial Bus) specifikációjának a csatlakozója. Ez egy kisméretű, szimmetrikus és fordítható csatlakozó, ami azt jelenti, hogy nincs „felfelé” vagy „lefelé” iránya; bármilyen irányból bedughatjuk az eszközbe. Az USB-C csatlakozója kisebb és keskenyebb, mint az előző generációs USB-A és USB-B csatlakozók.

Mi az a Thunderbolt ?

A Thunderbolt egy adatátviteli protokoll, amit az Intel és az Apple közösen fejlesztett ki. A Thunderbolt célja, hogy nagysebességű, sokoldalú összeköttetést biztosítson a számítógépek és a különféle perifériás eszközök között. A Thunderbolt protokoll képes nagy adatátviteli sebességek elérésére. Például a Thunderbolt 3 esetében a sebesség akár 40 Gbps (vagy 5GB/s) is lehet.

Mivel a Thunderbolt nagysebességű kapcsolatot biztosít, ezért nagyon népszerű azoknál, akik nagy mennyiségű adatot visznek át, mint a videószerkesztők, vagy akik külső videókártyákat használnak.

USB-C vs Thunderbolt

Az USB-C és a Thunderbolt közötti különbségeket több szempontból is vizsgálhatjuk:

 • sebesség
 • funkcionalitás
 • és a felhasználásuk terület.

Az alapvető különbségek:

 1. Csatlakozó típusa vs. protokoll:
  • USB-C egy fizikai csatlakozó típus, melyet számos különböző protokollal lehet használni (beleértve az USB 3.1-et, az USB 3.2-t és a Thunderboltot is).
  • Thunderbolt egy adatátviteli protokoll, melynek 3. és 4. verziója is használja az USB-C csatlakozó típust.
 2. Sebesség:
  • USB-C (USB 3.1 vagy 3.2 specifikációval): Az adatátviteli sebesség maximuma 10-20 Gbps között van, a specifikációnak megfelelően.
  • Thunderbolt 3: Az adatátviteli sebesség maximuma 40 Gbps (vagy 5GB/s).
  • Thunderbolt 4: Az adatátviteli sebesség maximuma szintén 40 Gbps, de szigorúbb minimum specifikációkat ír elő, mint a Thunderbolt 3, és támogatja a több kijelzőt és az összeköttetések biztonságosabb kezelését.
 3. Támogatott funkciók:
  • USB-C: Általában a tápellátás, az adatátvitel és a videokimenet alapvető funkcióit támogatja.
  • Thunderbolt: Az összes USB-C funkció mellett a Thunderbolt protokoll további funkciókat is támogat, mint például a daisy chaining (azaz több eszköz egy láncban történő összekapcsolása egyetlen porton keresztül), valamint nagyobb adatsebességeket és nagyobb teljesítményű videokimeneteket.
 4. Kompatibilitás:
  • USB-C: Sok eszköz kompatibilis vele, de nem minden USB-C port támogatja a Thunderbolt protokollt.
  • Thunderbolt: Mivel a Thunderbolt 3 és 4 az USB-C csatlakozót használja, ezek a portok kompatibilisek az USB-C eszközökkel, de nem minden USB-C port képes Thunderbolt sebességeken működni.

Miért előnyös a Thunderbolt 3 használata?

A Thunderbolt számos előnnyel bír az USB-hez képest. Nemcsak a gyorsabb adatátviteli sebesség a jellemzője, hanem az a ’daisy chaining’ képessége is, hogy egy fogadóeszközhöz több, akár hat perifériás eszközt is sorban kapcsolhatunk. Ezt az USB nem teszi lehetővé.

Összegzés

Az USB-C egy fizikai csatlakozó, míg a Thunderbolt egy adatátviteli protokoll. Bár mindkettő lehetőséget kínál az adatátvitelre, a tápellátásra és a videokimenetre, a Thunderbolt általában gyorsabb és több funkciót támogat.

Ajánló