Milyen akváriumot vegyek?

Az akváriumok egy cseppnyi természetet csempésznek be az otthonodba, de nem mindegy milyet választasz.

Az akvárium lakásunk éke lehet. Aki szereti behozni a természetet a lakásába, annak a óriási örömet okoz a vízben cikázó színes halak látványa. Ahogy azonban minden otthon tartott kisállat igényli az odafigyelést és a törődést, úgy a halaknak is megvannak a maguk igényei. Ahhoz, hogy uszonyos kedvenceid hosszú távon is egészségesek maradhassanak, alapvető fontosságú a megfelelő méretű és megvilágítású akvárium. De mire kell odafigyelned? Milyen akváriumot érdemes első körben vásárolnod? Cikkünkből megtudod!

A megfelelő akvárium szett kiválasztása előtt nem árt tájékozódni, főleg, ha kezdő akvarista vagy. Milyen szempontok alapján válassz?

  1. A piszkos anyagiak

Gondolom nem ér meglepetésként, hogy az első és talán legkomolyabb limitáló tényező az, hogy mennyi pénzt tudsz rászánni az akvárium projektre. Nemcsak az akvárium méretét és a kezdeti berendezés költségét kell figyelembe venned, hanem azt is, hogy mekkorák lesznek a fenntartási költségek. Azt se feledd, hogy olcsó húsnak ugyebár híg a leve, főleg a kiegészítők esetén, tehát ha biztosra akarsz menni, érdemes a minőségi felszerelésekből válogatni.

  1. Az akvárium mérete

A hozzáértők mind egy dolgot mondanak: minél nagyobbat veszel, annál jobb. De miért is? Ennek több oka van. Egy berendezett akvárium egy mini ökoszisztéma. Az akváriumok fő lakói, a halak, nem is különböznek annyira tőled és tőlem. Táplálékra és oxigénre van szükségük, különben éhen halnak, illetve megfulladnak.

A táplálék pedig az ő szervezetükből is vizelet, illetve ürülék formájában távozik. Ezek az anyagcseretermékek pedig a vízben feloldódva mérgezőek. Minél nagyobb az akvárium, annál nagyobb térfogatban oszlanak el ezek az anyagok, és annál kevésbé kell résen lenni a vízcserével, mielőtt megbetegednének a halak. Nem mondom, hogy ne figyelj ezekre oda, de egy nagyobb akvárium esetén jóval nagyobb a hibahatár.

Akvárium mérete
Forrás: Freepik

A másik dolog az oxigén. Bár a növények is termelnek oxigént, illetve mesterségesen is lehet oxigént vezetni a vízbe, a halak által felvett oxigén jelentős része a vízfelszínen oldódik bele a vízbe. Minél nagyobb az akvárium vizének levegővel érintkező felülete, annál több hal oxigénellátását képes biztosítani.

Bár a fenntartási költségek magasabbak, jóval kellemesebb és biztonságosabb életteret biztosít a halaidnak. Arról nem is beszélve, hogy az akvarista boltokban kapható halak nagy része fiatal példány, azaz nőni fog. Ha pedig megnőnek, egy pici akvárium esetén bajban leszel, mert már nem férnek el rendesen, illetve nem jutnak elég oxigénhez.

  1. Az akvárium elhelyezése

Egy akváriumot nem lehet csak úgy akárhova odatenni. Egyfelől meg kell győződnöd róla, hogy rendelkezik a megfelelő alátámasztással. Bár kisebb akváriumokat akár normál bútorokra is rárakhatsz, a közepes és nagyobb méretűeknél már akvárium bútor is szükséges lehet, ugyanis a benne lévő sok víz és dekoráció nagy teher. Fontos továbbá, hogy nem teheted napsütéses helyre vagy fűtőtest mellé, mert a halaknak sem tesz jót, és könnyen beindul az algásodás. Ezen túl az akvárium világításához áram is kell, amihez nem árt, ha van a közelben konnektor.

Akvárium elhelyezkedése
Forrás: Green Aqua

Milyen megoldások és típusok közül választhatsz?

Most, hogy az alapvető kérdéseket átbeszéltük, kitérhetünk pár megoldásra és típusra.

  • Egy akvárium szett remek megoldást jelenthet kezdők számára. Mivel minden fontos elemet tartalmaz, amelyek ráadásul passzolnak is egymáshoz, nem kell neked utánanézni mindennek.
  • Egy növényes akvárium kevesebb törődést és figyelmet igényel, mint egy halas akvárium. Ha csak egy ízléses kiegészítőt szeretnél otthonodba, de nincs sok időd foglalkozni vele, jó választás lehet.
  • A nano akvárium növényekhez és kis garnélák tartásához jó választás lehet, de tapasztalt akvaristáknak ajánlott elsősorban. Ez a rendkívül trendi akváriumtípus ugyanis komolyabb felkészültséget igényel.

Ha még mindig nem vagy biztos a dolgodban, érdemes beszélgetned kicsit egy profi akvaristával, vagy egy bolti eladóval, hogy tuti ne kövess el elkerülhető hibákat.