Kerti bútorok: hogyan érdemes választani?

Kerti garnitúra választásánál figyelembe vedd a méretet, vagyis hány fő elhelyezését tervezed. A hely, melyen elhelyezed (kert, terasz), befolyásolja a választást. Az anyag legyen tartós, például alumínium vagy rozsdamentes acél.

A kerti bútorválasztás során több dolgot is figyelembe kell venni mint a rendelkezésre álló terület nagyságát, a bútorok anyagát vagy épp a személyes ízlést is.

Nagy kert esetén a népszerű műrattan garnitúrák lehetnek ideálisak, melyek nem csak esztétikusak, de strapabírók és kevés karbantartást igényelnek is. Tágas terasz esetén kisebb helyigényű székek és asztalok ajánlottak, melyek lehetnek fából, fémből vagy műanyagból készült változatok. Fontos a bútorok megfelelő karbantartása és védelme az időjárás viszontagságai ellen. Erkély esetén hatékony helykihasználás a cél, így felhajtható asztalok vagy kis alapterületű szett javasolt. Mindig tegyük száraz, jól szellőző helyre a párnákat, amikor nem használjuk őket.

Egy kerti bútor szett kiválasztása során tehát számos fontos szempontot kell figyelembe venni, hogy az ideális döntést hozhassuk meg. Nézzük meg ezeket a szempontokat egyesével.

kerti bútor szett

Kerti bútor választás szempontjai

  1. Anyag: Az anyag kiválasztása fontos, mert ez befolyásolja a bútor tartósságát és karbantartásának igényét. Fából készült bútorok természetes megjelenést biztosítanak, de rendszeres karbantartást igényelnek. Az alumíniumból készült bútorok könnyűek és tartósak, de nem mindig a legesztétikusabbak. A műanyagból készült bútorok könnyen mozgathatók és olcsók, de nem mindig a legtartósabbak.
  2. Tartósság: A bútoroknak ellenállónak kell lennie a különböző időjárási körülményeknek, mint a napsütés, eső, hó és szél. Különösen fontos ez, ha nincs hely, ahol tárolható lenne a bútor rossz idő esetén.
  3. Stílus: A bútor stílusának illenie kell a kert stílusához és a házhoz. Egy modern házhoz modern, letisztult formájú kerti bútor illik, míg egy rusztikus, vidéki stílusú házhoz a masszívabb, fa bútorok passzolnak.
  4. Kényelem: A kerti bútoroknak kényelmesnek kell lenniük, hiszen sok időt tölthetünk rajtuk. Próbálja ki a bútort vásárlás előtt, és ellenőrizze, hogy van-e elég hely a kényelmes üléshez vagy fekvéshez.
  5. Méret: A bútor méretét is figyelembe kell venni. A bútornak bele kell férnie a kertbe anélkül, hogy zsúfoltnak tűnne, és hagynia kell elegendő helyet a közlekedésre.
  6. Karbantartás: Válasszon olyan bútort, amelyet könnyű tisztítani és karbantartani. Például a fából készült bútorokat rendszeresen be kell kezelni, hogy megvédjük őket az időjárási viszontagságoktól.
  7. Költség: Végül, de nem utolsósorban, fontolja meg a költségeket. Bár a minőségi kerti bútorok hosszú távon gazdaságosabbak lehetnek, mivel tartósabbak, a költségeknek összhangban kell lenniük a költségvetésével.

Előnyök és hátrányok

Az anyagválasztás a kerti bútoroknál nem csak anyagi kérdés. A könnyebb műanyag és alumínium kivitelű bútorokat ajánlottak kisebb, gyakran átrendezett területeken. Ilyen helyekre ideálisak az összecsukható darabok. Az időjárás és egyéb körülmények miatt néha súlyos, robusztusabb bútorokra van szükség, amelyek rögzíthetők a talajhoz.

A műrattan kerti bútorok kitűnőek fedetlen helyeken, mivel jól bírják a tartós ázást és a nagy mennyiségű csapadékot. A természetességet kedvelőknek műrattan vagy fa-hatású bútorokat ajánlunk, vagy olyanokat, amelyeknek ülőfelületei és/vagy asztallapja fából készült.

A fából készült bútorok általában esztétikusak, és jól illeszkednek a legtöbb stílusú kertbe, de gondos ápolást igényelnek. A rattan bútorok romantikus hangulatúak, de nem tartósak és nehezen tisztíthatóak.

A műanyag kerti bútoroknak vannak előnyei és hátrányai is: tartósak és könnyen tisztíthatóak, de hajlamosak a UV-fény hatására megfakulni és törékennyé válni.

A fém kerti bútorok, mint az alumínium vagy a kovácsoltvas, tartósak, de rendszeres ápolást igényelnek a rozsdásodás elkerülése érdekében. A fém felület tapintása lehet kellemetlen, de ez párnákkal kiküszöbölhető. Súlyuk jelentős, ami nehézkes mozgatást és balesetveszélyt jelenthet.

Hogyan válassz kerti széket és fotelt?

Válassz kerti széket és fotelt terhelhetőség, terület, és kényelem alapján: legyen min. 100 kg terhelhetőségű, kis helyen rakásolható vagy összecsukható legyen, és figyelj a kartartó szélességére és háttámla magasságára.

Hogyan válassz kerti étkezőasztalt?

Kerti étkezőasztal választásánál figyelj a magasságra (általában 74 cm), az anyag tartósságára (alumínium, acél vagy fémből készült), és az esetleges strapabírásra (pl. HPL lap, ami víz-, szennyeződés- és kopásálló).

Hogyan válassz kerti garnitúrát?

Kerti garnitúra választásánál figyelembe vedd a méretet, vagyis hány fő elhelyezését tervezed. A hely, melyen elhelyezed (kert, terasz), befolyásolja a választást. Az anyag legyen tartós, például alumínium vagy rozsdamentes acél.