A legjobb barkács és kerti eszközök az őszi szezonra

Az ősz beköszöntével temérdek teendő akad a ház körül. Ezeket a barkács és kerti eszközöket érdemes lesz beszerezni.

Immár bőven benne járunk az őszben. Egyre hidegebbek a nappalok, és a természet lassan téli álmára készülődik. Bár a zordabb időjárás megnehezítheti dolgunkat, még mindig bőven van tennivaló a kertben és a ház körül. Ehhez szedtünk össze most olyan barkács és kerti eszközöket, amelyek segítségünkre lehetnek a háztáji munkákban és a barkácsolásban.

1. Lombfúvók és lombszívók

Ha nagy kertben lakunk, ahol sok a fa, nagy könnyebbséget jelenthet egy olyan kerti eszköz, mint a lombfúvó és lombszívó. Bár kaphatóak olyan modellek is, amelyek csak lombfúvó vagy lombszívó funkcióval rendelkeznek, a modern eszközök jó része mindkettőt tudja. A gereblyézéshez képest sokkal rövidebb idő alatt összegyűjthetjük vele a lehullott leveleket, amelyeket aztán akár komposztálhatunk is. A lombfúvó funkció erős levegősugarával egy kupacba terelhetjük a leveleket, a szívó funkcióval pedig pillanatok alatt összegyűjthetjük őket. A lombfúvók, lombszívók egy része össze is darálja a beszívott leveleket, amivel töredékére csökken a térfogatuk. 

És mi alapján válasszunk? Költséghatékonyság szempontjából érdemes olyan gépet venni, amely egyszerre tud lombszívóként és lombfúvóként is működni. A kisebb kertekhez elég lehet egy hálózatról működtethető, elektromos típus. Ez jelenti a beszálló kategóriát. Ha nincsen kiépítve az elektromos hálózat, mert mondjuk egy közművesítetlen telken van a kertünk, az akkumulátoros modellek remek alternatívát jelentenek. A benzines modelleknek szintén nincs szükségük hálózati áramra, és teljesítmény szempontjából ezek nyújtják a legtöbbet, nagyobb kertekben mindenképpen ilyet érdemes választani.

Mindezen szempontok a „csak” lombszívók és „csak” lombfúvók esetén ugyanúgy érvényesek. Az állítható teljesítmény szintén hasznos funkció, amivel egyébként nemcsak az eszköz teljesítményét, hanem az eszköz által kibocsátott zajt is szabályozhatjuk.

2. Sövényvágók

A sövényt célszerű még a téli fagyok beállta előtt egyszer levágni. Mivel a vágás helyén az ágakba még a hideg is „belemar” utána, érdemes kicsit kevesebbet visszavágni (kb. kétharmadát a levágni kívánt hossznak).

Sövényvágó
Forrás: Freepik

Milyen sövényvágó ideális a sövényünkhöz? 

  • Egy hagyományos, kétoldalas modellel mellmagasságig könnyen dolgozhatunk, és a formára nyírást is könnyen elvégezhetjük.
  • A nagyobb felületekhez az egyoldalas sövényvágók a legmegfelelőbbek, mert hosszabb késeikkel gyorsabban lehet haladni.
  • Magas és alacsony sövényeknél pedig válasszunk egy nyéllel felszerelt, teleszkópos típust, hogy ne kelljen hajladozni vagy létrán egyensúlyozni!

3. Gyepszellőztetők

A szép, gondozott gyep többet igényel annál, minthogy néha lenyírjuk. A gyepszellőztetéssel eltávolítjuk az elhalt növényi részeket, és kissé „megtépkedjük” a gyökérzetet. Ez egyfelől növeli a gyep vízáteresztő képességét, másfelől egyenletesebbé teszi a gyep fejlődését. 

A gyepszellőztetőknél rugós (karmos), késes és sűrű késes modelleket különböztethetünk meg. Mit tudnak az adott típusok? Alapvetően a rugós modellek hatékonysága a legkisebb. A következő szintet a késes típusok képviselik, de még ezekkel is többször végig kell haladni a területen. A legprofibbak kétségkívül a sűrű késes modellek, ezekkel bőven elég egyszer átmenni a kerten, és remek végeredményt kapunk. 

A lombfúvókhoz hasonlóan a gyepszellőztetőknél is elektromos és benzines kivitelű eszközök közül választhatunk. Kisebb kertekhez bőven elég egy elektromos modell, nagy kerteknél viszont, ahol problematikus lenne az áramellátás, válasszunk inkább benzinest! 

4. Hegesztőgépek

A kerti munkákhoz alkalmas kerti eszközök után most egy barkácsolásra alkalmas eszköztípusról, a hegesztőgépekről lesz röviden szó. A hegesztés szakma, de a kisebb otthoni munkákat kellő körültekintéssel mi is bátran elvégezhetjük és nem kell rögtön szakemberhez rohanni. Ehhez csupán be kell szereznünk egy hegesztőgépet. A hegesztésnek három típusát különböztetjük meg:

  1. Bevonatos pálcával történő hegesztés (MMA): Univerzális hegesztési módszer, amelynek során egy speciális bevonattal ellátott fémpálcikával kötjük össze a hegesztendő anyagokat. Az ilyen technológiájú hegesztőgépek a legolcsóbbak, cserébe viszont nehéz igazán szépen dolgozni velük, mert sok salak keletkezik. Háztáji munkákra általában ezt a módszert használják, egyszerű javításokhoz tökéletesen megfelel.
  2. AWI/TIG hegesztőgépek folyamatosan védőgázt áramoltatnak a forró fémre, az elektromos ív ezen belül keletkezik, így jóval kevesebb salak képződik. Sokkal szebb varratokat lehet készíteni velük, mint a bevonatos pálcás modellekkel. Hátrányuk, hogy drágábbak, és külön védőgázt is kell vásárolni hozzájuk.
  3. MIG (védőgázas, fogyóelektródás) hegesztésnél szintén védőgázt alkalmaznak, általában szén-dioxidot, ezért is hívják CO hegesztésnek. Ezekkel a gépekkel gyönyörű, egyenletes varratokat lehet készíteni, és vékony fémlapokon is szép munkát végezhetünk. Az AWI/TIG hegesztőgépekhez hasonlóan ezekért a gépekért is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, és vennünk kell hozzájuk védőgázt, illetve huzalt.

Ha további információkra van szüksége, keresse fel a Zákány Szerszámház weboldalát, ahol a hegesztőgépeken túl számos kerti eszköz széles választéka várja, és tanácsokat is kaphat a döntéshez!