Ezek a legjobb tabletek 2021-ben

2020. november 20.

Ha táblagép vásárlásán gondolkozol elbizonytalanodhatsz a sok opció láttán. Ebben a cikkben összeszedtünk 10 olyan tabletet, amely jó választás lehet minden árkategóriát figyelembe véve.

A tablet egy érdekes szerkezet, amely egyfajta átmenetet képez az okostelefon és a laptop között. Méreteit tekintve jóval nagyobb egy telefonnál, ugyanakkor képességekben a jobb laptopoktól már elmarad – nem beszélve arról, hogy érintőképernyős. A táblagépek sokoldalúak, a felhasználás céljától függően eltérő lehet, hogy kinek milyenre van szüksége.

A nagyobb képernyőmérettel rendelkező modellek főleg otthoni felhasználásra ideálisak, mondjuk filmnézésre. Más verziók viszont kisebb méreteikből fakadóan könnyen hordozhatóak és kényelmes a használatuk. Olyan tényezőkkel is mérlegelni kell, mint a belső tárhely nagysága és bővíthetősége, a gép gyorsasága (akár internetezéshez, akár játékokhoz), hogy milyen kiegészítők érhetőek el hozzá (Pl.: toll, billentyűzet), vagy hogy hány órán keresztül bírja az akkumulátor.

Az okostelefonokhoz képest az is jelentős változás, hogy itt nem csak két alapvető opció van az operációs rendszerek kapcsán: tehát nem csak az Apple által fejlesztett iOS és annak riválisa, az Android elérhető. A tabletek piacán jelen van még a Microsoft, illetve Amerikában már az Amazon is kezd egyre nagyobb tényezővé válni. Akadnak azonban egyéb alternatívák is, ám a kevésbé ismert rendszereket nem javasolnánk senkinek – azok kiválasztásakor nagyon körültekintőnek kell lenni. Mi ebben a listában csak Andridot, illetve iOS-t használó eszközöket tűntettünk fel. Valamint olyan márkák között válogattunk, amelyek kellően nagyok és ismertek, így a lehető legkisebb eséllyel érhet meglepetés, ha ezek közül választasz.

Mindenkinek más igényei és lehetőségei vannak, így a táblagépeket három árkategóriára bontottuk:

  • Belépő szint: a 100 000 forint alatti gépek szerepelnek
  • Középkategória: 140- és 170 000 forint közöttiek kaptak helyet
  • Prémium kategória: 200 000 fölötti tabletek.

Belépőszint (100 ezer alatt)

Acer Iconia One 10

Az alsó árkategóriában akadhatunk rá az Acer termékére, amely főleg azok számára lehet érdekes, akiknek nincsenek különösebben nagy igényeik. Az Iconia One 10 egy átlagos teljesítményt hozó szerkezet, amely egy 1,5 GHz-es processzort kapott 2 GB RAM-al. Elöl 2-, hátul 5 megapixeles kamerája van, 16 GB-os belső tárhellyel, ami bővíthető is. Nagy hibája azonban, hogy csak az Android 7-es verziója fut rajta, így valamivel korszerűtlenebb a szoftvere, mint a riválisoké. Ezt leszámítva azonban ezért a pénzért egy korrekt választás.

https://www.alza.hu/acer-iconia-one-10-16gb-black-d5354674.htm

Lenovo Tab M10

A Lenovo táblagépe nagyon hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a fent említett Acer – egy nagy különbség viszont hogy itt már egy Android 9-es operációs rendszerről beszélhetünk. Illetve meg kell még említeni az USB-C kábelt is, amivel a feltöltés ideje rövidül le jelentősen. Ráadásul ez nagyságrendileg csak 10 000 forinttal kerül többe.

https://www.alza.hu/lenovo-tab-m10-full-hd-216gb-black-d6110189.htm

Samsung Galaxy Tab A 8.0 LTE 

Az igazán nagy gyártók közül a Samsung is képes jelen lenni az olcsóbb tabletek piacán – többek között a Galaxy Tab A 8.0-al. Itt már 2 GHz-es a processzor és 32 GB a belső tárhely (ami akár 512-ig bővíthető), amivel sikerül rátenniük egy lapáttal az előbb felsoroltakra. A hátsó kamera 8 megapixeles lett, ami szintén kimondottan jónak számít – mindezért pedig alig 10 000-el kell többet fizetnünk mint a Lenovónál. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a képernyő nagysága itt csak 8 inch-es, vagyis viszonylag kicsi.

https://www.alza.hu/samsung-galaxy-tab-a-8-0-lte-ezust-d6153241.htm

Lenovo Yoga Smart Tab 3 

Ár/érték tekintetében nehéz felvenni a versenyt a Yoga Smart Tab 3-mal. Az eddigieket megfejelve 3 GB RAM-mal üzemel, 32 Giga belső tárhelye van ami itt is bővíthető, de jár hozzá USB-C kábel a gyors töltéshez, 8- és 5 megapixeles kamerák, 10 óra akkumulátoridő, és Android 9 is. Ilyen olcsón ilyen klassz gépet nehéz találni. A kialakítása mondjuk fura, hiszen az alja hengeres, hogy meg tudjon állni a földön is akár. Ezt leszámítva viszont egy remek választás.

https://www.alza.hu/lenovo-yoga-smart-tab-332gb-iron-grey-d5755473.htm

Középkategória (140-170 ezer forint)

iPad 10.2 (2020)

Az idei Apple iPad talán az egész kategória legjobb opciója. A korábban felsoroltakhoz hasonló méretekkel rendelkezik: ennek is 32 GB-os tárhelye van, hátul 8 megapixeles kamerával, akár 10 órás üzemidővel. Ugyanakkor jóval erősebb, gyorsabb gép, az iOS révén pedig szoftver-oldalról is olyat tud, mint amilyet az olcsóbb tabletek nem. Kiábrándító viszont, hogy az előlapi kamerája csak 1,2 megapixeles – ez sokakat visszatarthat a vásárlástól.

https://www.alza.hu/ipad-102-32gb-wifi-urszurke-2020-d6151593.htm

iPad Mini (2019)

Ilyen méretek mellett lényegében messze a legjobb választás – mindössze 7,9 inch-es a képernyője. A teljesítményre itt sem lehet panasz, a minimum 64 GB-os tárhely pedig szintén előrelépés a korábbiakhoz képest (az Apple-nél különböző méretű tárhellyel vásárolhatók a tabletek, de utólag nem bővíthetők). A gyártótól megszokott módon az eszköz méretei tökéletesek, ugyanakkor a dizájn már egy kissé idejétmúlt és csak a régebbi toll használható hozzá. Ezt leszámítva viszont szinte hibátlan.

https://www.alza.hu/ipad-mini-wifi-2019?dq=5574925

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Ezen a szinten gyakorlatilag már csak a Samsung veszi fel a versenyt az Apple-el. A Galaxy Tab S6 Lite egy szintén nagyon erős gép, ugyanakkor az alap 64 GB tárhely tovább bővíthető (akár 1024 GB-al). Hátul 8-, elöl 5 Mpx-es kamerák, 12 órás üzemidő, Android 10-es operációs rendszer. Ez az egyik legmegfizethetőbb opció az igazán jó táblagépek között.

https://www.alza.hu/samsung-galaxy-tab-s6-lite-lte-szurke-d5837311.htm?o=2

Felső és prémium kategória (200 ezer felett)

iPad Air 4 (2020) 

Az iPad Air 4-es már a sztárok közé tartozik és a legmagasabb igényeknek megfelelően készült. Bődületesen erős, teljesítményben nem sokkal marad el az iPad Pro-tól. Szinte ki lehet váltani vele egy laptopot is akár – ceruza is billentyűzet is kapható hozzá. Közel fele annyiba kerül mint a Pro, ugyanakkor ezen a szinten már egyeseknek problémát jelenthet, ha csak 32-, vagy 64 GB-os kapacitást tud felmutatni egy tablet. Ráadásul itt is eljátszotta az Apple azt, hogy csak egy 1,2 megapixeles szelfikamerát szerelt be, ami rendkívül csalódást keltő.

https://www.alza.hu/ipad-air-64gb-wifi-zold-2020-d6151611.htm

Samsung Galaxy Tab S7 Plus

Hatalmas OLED képernyő szép színekkel, igazi prémium termék. Minimum 128 GB tárhellyel rendelkezik, de van 256 GB-os verzió is és SD kártyával a memória tovább bővíthető. A kamerák is nagyon jók benne. Ezt szánták az iPad Pro riválisának – a legjobb tablet, amit a Samsung valaha készített. 5G-re kapcsolódik és ajándékba jár hozzá a Samsung S Pen. Hibája, hogy nem iOS-es, viszont ha valami, akkor ez kihozza a maximumot az Android adta lehetőségekből. Árban majdnem ott van mint az iPad Pro, viszont nem biztos hogy ér is annyit.

https://www.alza.hu/samsung-galaxy-tab-s7-5g-ezust-d6103544.htm

iPad Pro 2020

Ha a jelenlegi legjobb elérhető tabletre vágyunk, akkor jó eséllyel a 2020-as iPad Pro-t keressük. Hatalmas, 12,9’’-es képernyő, amihez szokás szerint társulnak a csodás színek, a nagy felbontás és az eszméletlen teljesítmény. Itt már nem kell semmiben sem kompromisszumot kötnünk, mint az olcsóbb Apple-termékeknél: mind a két kamera rendben van, valamint a tárhely és az üzemidő is hozza amit elvárhatunk. Az ára persze olyan amilyen, de a minőséget meg kell fizetni.

https://www.alza.hu/ipad-pro-12-9-2020?dq=5799882

Ajánló