Milyen kávéfőzőt vegyek? Az egyes kávéfőző típusok jellemzői

Melyik a legjobb kávéfőző? – hangzik fel gyakran a kérdés. De ahogy az ilyen kérdésekre általában, erre sem lehet egyértelmű választ adni. Cikkünkben sorra vesszük az egyes kávéfőző fajták sajátosságait A különféle kávéfőzők és kávéfőző gépek között jelentős különbségek vannak, elég csak egy kotyogósra vagy egy profi automata kávéfőző gépre gondolni. A fogyasztók igényei is […]

Melyik a legjobb kávéfőző? – hangzik fel gyakran a kérdés. De ahogy az ilyen kérdésekre általában, erre sem lehet egyértelmű választ adni. Cikkünkben sorra vesszük az egyes kávéfőző fajták sajátosságait

A különféle kávéfőzők és kávéfőző gépek között jelentős különbségek vannak, elég csak egy kotyogósra vagy egy profi automata kávéfőző gépre gondolni. A fogyasztók igényei is sokfélék. Van, aki azért issza a kávét, hogy felélénküljön, az íz számára másodlagos. Neki nem biztos, hogy olyan profi kávégépre van szüksége, mint annak, aki dűlőszelektált specialty kávét fogyaszt.

Cikkünkben górcső alá vesszük a népszerű kávéfőző típusokat, ezek jellemzőit és hogy hogyan kell használni őket. Sajnos egy cikkbe nem lehet minden információt belesűríteni. Nem is szólva arról, hogy a kávékészítés fogásait a gyakorlatban lehet a leghatékonyabban elsajátítani. Ezért érdemes képzett szakemberektől elsajátítani az alapokat. Szerencsére már Budapesten is indulnak színvonalas barista tanfolyamok – ha komolyan gondolod a kávékészítést, érdemes lehet elvégezni egyet. 

Most pedig térjünk vissza a kávéfőzőkhöz, és vegyük sorra az egyes kávéfőző típusokat!

Presszó kávéfőző gépek

Fotók: Freepik

Ez az egyik legnépszerűbb kávéfőző típus, köszönhetően kedvező árának, valamint annak, hogy egy eszpresszó kávéfőző otthon is viszonylag jó minőségű kávét állít elő. Karos kávéfőzőnek is hívják, mivel a kávéőrleményt, tartalmazó szűrőt a szűrőtartó karjának segítségével rögzítjük a kávégéphez

A presszó kávéfőzők használata és működési elve egyszerű: a 90-95 fokos vizet 10-15 bar nyomáson préselik át az őrölt kávén. A végeredmény egy krémes, koncentrált ízvilágú, erős presszókávé. A jó espresso tetején crema képződik. A drágább típusok tejhabosítóval vagy gőzcsappal is el vannak látva, így egyéb kávéfajtákat (cappuccino, latte macchiato) is készíthetünk velük. 

A legjobb presszó kávéfőzőket itt találod:

https://www.alza.hu/kavefozok-es-eszpresszo-kavefozok/18862419.htm

Kapszulás kávéfőzők

A kapszulás kávéfőző a legújabb a kávéfőző típusok között, és egyre népszerűbb. Alapvetően egyszemélyes műfaj, szingliknek tehát ideális lehet. Hasonló elven működik, mint a presszó kávéfőzők: magas nyomáson préselik át a magas hőmérsékletű, de nem forró vizet a kávéőrleményen. A vákuumcsomagolásnak köszönhetően viszonylag aromás, ízekben gazdag kávéital a végeredmény.

A kávéfőző fajták mezőnyében egyébként a fliteresek mellett a kapszulás kávéfőzők működése a legegyszerűbb. A tartályukat fel kell tölteni vízzel, a kapszulát be kell helyezni az erre szolgáló nyílásba, meg kell nyomni egy gombot, és pár másodperc múlva már folyik is a forró kávé a csészédbe. 

Gyakori kérdés, hogy milyen kapszulás kávéfőzőt vegyek. Ma már számos különböző gép érhető el, a legfőbb különbség köztük, hogy milyen fajta kapszulával kompatibilisek. Sokan a Nespresso kapszulás kávéfőzőre esküsznek, és tagadhatatlan, hogy a(z egyik) legfinomabb kapszulás kávé valóban ez. Csakhogy a kapszulák ára is magas ennél a kávéfőző típusnál. 

Kapszulás kávéfőző vásárlásánál tehát ne a gép, inkább a vele kompatibilis kapszulák árából indulj ki. Érdemes számításba venni, hogy még akkor is, ha a legolcsóbb kapszulákat vásárolod, az egy csésze kávéra eső fajlagos költség ennél a kávéfőző típusnál a legmagasabb.   

Van még egy hátulütője ennek a kávéfőző típusnak: nagyon sok műanyag és alumínium hulladék keletkezik. Cserébe viszont rendkívül gyorsan és egyszerűen készítheted el a kávédat. 

A legjobb kapuszlás kávéfőzőket itt találhatod:

https://www.alza.hu/kapszulas-kavefozok/18850472.htm

Filteres kávéfőző gépek

A filteres kávéfőző gépek egyáltalán nem alkalmaznak nyomást, ennek köszönhetően az elkészülő kávé kevésbé intenzív ízű és koffeintartalma is alacsonyabb. A filteres kávéfőző használata során a felül található tartályt meg kell tölteni vízzel, majd az alatta lévő kávéfilterbe kell helyezni az őrölt kávét. A filterben lévő kávén átfolyó forró víz kioldja az ízanyagokat és a koffeint, és elkészül a forró kávé.

A filteres kávéfőző használata viszonylag olcsó. Sok készüléknek van beépített filtere, de használhatsz papírfiltert is – az alapanyagon kívül csak ezt kell beszerezni. Presszókávé készítésére ez a kávéfőző típus nem alkalmas, viszont kiváló hosszú kávé főzhető vele. Jellemzően 4-12 adag kávé készíthető egy főzéssel, így egy filteres kávégép otthonra vagy irodai kávéfőzőnek ideális. 

A modernebb filteres kávéfőző típusok kancsói már hőtartó termoüvegből készülnek, így a lefőtt kávé hosszan forró marad. A jobb minőségű gépeket időzítővel is ellátják, ennek segítségével beállíthatod, mikor induljon a kávéfőzési folyamat. Még az extra funkciókkal együtt is az olcsó kávéfőzők kategóriájába tartoznak a filteres gépek. 

Filteres kávéfőzőket akarsz venni? Akkor itt találsz nagyon sokat:

https://www.alza.hu/filteres-kavefozok/18857357.htm

Kávépárnás kávéfőző gépek

A kávépárnás gép működési elve leginkább a kapszulás kávéfőzőkhöz hasonlít. Azzal a különbséggel, hogy itt egy előregyártott kávépárnát, úgynevezett POD-ot használunk a kapszula helyett. A víz nagy nyomáson átpréselődik a POD-on, illetve a benne lévő őrleményen – így készül a kávé ebben a gépben is. 

A kávépárnás kávéfőző gépek előnye az egyszerű használat. Ráadásul a használt kávépárnák könnyen lebomlanak, akár komposztálni is lehet őket. További jó pont, hogy a kávépárnák sokkal univerzálisabbak, sokféle készülékkel kompatibilisak. (Bár itt is akadnak kivételek, úgyhogy érdemes alaposan utánajárni ennek a vásárlás előtt.)

A kávépárnás típus tehát egy jó kávéfőző, bár az egy csészére jutó fajlagos ár itt is elég magas (még ha nem is annyira, mint a kapszulás kávéfőzők esetében). 

Automata kávégépek

Az automata kávéfőző otthonra tökéletes kényelmet és fantasztikus minőségű kávét biztosít. Darálós kávéfőző néven is emlegetik, hiszen ezek a gépek szemes kávéval dolgoznak, amit a kávé készítéskor őrölnek meg. Ez a titka annak, hogy elképesztően friss és aromás lesz a végeredmény. 

Csak be kell állítani, milyen fajta kávét szeretnél inni, és a gép mindent elintéz – valóban teljesen automata. Nem csak azt határozhatod meg, hogy presszókávét, cappuccinót vagy valamilyen más kávét innál, de beállíthatod a mennyiségét, az erősségét, a víz, a tej, a cukor mennyiségét – és egyéb jellemzőket is. 

Az automata kávégépek jelzik, ha kifogy a szemes kávé, a tej, a víz, vagy épp ha üríteni kell a zacctartály. A tisztításáról pedig maguk gondoskodnak. Az átlagon felüli kényelemnek és ízélménynek persze ára van: ha spórolni szeretnél, ne ilyen kávéfőző típusban gondolkodj. Ha viszont a célod egy profi kávéfőző otthonra, biztosan nem fogsz csalódni.

Automata kávéfőzőket itt tudsz venni széles választékban:

https://www.alza.hu/automata-kavefozok/18857353.htm

Kotyogós kávéfőző 

Az egyszerű, de nagyszerű kávéfőzőkre a kotyogós a legjobb példa. Kifejezetten olcsó kávéfőző típus, azonban egy márkás, például olasz kotyogós kávéfőző mégis meglepően finom kávét készít. A kotyogós kávéfőző használata munkaigényesebb, mint pl. az automata vagy a kapszulás kávéfőzőké, de a presszógépeknél nem igényel több műveletet. 

A kotyogós kávéfőző használata egyszerű. Az alsó tartályba vizet töltesz, majd beleteszed a kávéőrleménnyel töltött szűrőt. Végül rácsavarod a felső, üres tartály. A melegítés hatására keletkező vízgőz magas nyomáson átpréselődik a kávén, majd a fenti tartályban lecsapódik. A folyamat közben kotyogó hang hallható – innen ered ennek a kávéfőző fajtának a neve. A kotyogós kávéfőző ára az összes típus közül a leginkább kedvező. Az eredmény pedig sokkal jobb, még az olcsóbb darabok esetében is, mint mondjuk egy instant kávé esetében. 

Kotyogós kávéfőzőket itt tudsz venni:

https://www.alza.hu/kotyogos-kavefozok/18857355.htm

French Press kávéfőzők

A French Press, más néven dugattyús kávéfőző igazi kuriózum a kávéfőző típusok között. A French Press használata során előbb a kávéfőző aljára teszed az őrölt kávét, fölé a szűrőt, majd ráöntöd a forró vizet. Néhány perc várakozás után a szűrőt lefelé nyomod. Így a kávéfőző alján marad a kávézacc, a kész italt pedig már töltheted is ki. 

A French Press ideális túrázásnál, kempingezésnél, olyan helyeken, ahol áram nincs, de vízmelegítésre van lehetőség. Az elkészült kávé kissé hígabb a megszokottnál, viszont erősebb és jóval aromásabb, mint ami például egy filteres kávéfőzővel készíthető. Így a kávéínyencek is kedvelik, akiket az sem tántorít el, hogy a kávékészítés kissé körülményesebb ezzel a kávéfőzővel, mint például egy kotyogóssal. Végül, de nem utolsó sorban ennek a kávéfőző típusnak is világbajnok ára van: magyarul ez is egy kifejezetten olcsó kávéfőző típus.

French Press gépeket itt tudsz könnyen és gyorsan vásárolni:

https://www.alza.hu/french-press/18857356.htm

Reméljük, az egyes kávéfőző típusok jellemzésével sikerült hasznos választ adnunk arra a gyakran felmerülő kérdésre, hogy “Milyen kávéfőzőt vegyek?”. 

Az új kávéfőzőhöz pedig sok szerencsét és kellemes élményeket kívánunk!