Mosogép tisztítása készítményekkel, ecettel, szódabikarbónával

2022. szeptember 05.

mosógép tisztítása

A mosógép használata nagy segítség a mindennapokban, azonban könnyű megfeledkezni arról, hogy – mint minden háztartási gépet – ezt is szükséges rendszeresen tisztítani, Ezzel nem csak megelőzzük a meghibásodását, hanem az élettartamát is növeljük, valamint biztosítjuk, hogy a ruháink kellően tiszták és illatosak legyenek.

Ebben a cikkben végigvesszük, hogy milyen részeit és milyen módon tudjuk a mosógépünknek megtisztítani, illetve hasznos tippeket is adunk, hogy a mosás minél hatékonyabb, a tisztítás pedig minél könnyebb legyen.

Miért fontos a mosógép tisztítása?

A mosógép tisztítása nem csak a mosógép vízkőtelenítése miatt fontos, bár valóban ez az elsődleges oka. A rendszeres és gyakori használatból, valamint a kemény vízből adódóan a mosógép belső részeiben, a csövekben, tömlőkben, a fűtőelemeken és a mosódob körül a ruhákról származó szennyeződés és a vízkő gyorsan megtelepszik. Mindezek növelik az esélyét az egyes alkatrészek vagy a mosógép egészének a meghibásodását.

Hogy minél hamarabb megelőzzük a mosógép károsodását és meghosszabítsuk az élettartamát ajánlott adott időközönként vízlágyítót használni, valamint alaposan megtisztítani azt. Ha ezt nem tesszük meg a ruhák tisztításának a hatékonysága is csökken: a fehér ruhák könnyebben besárgulhatnak és összességében kevésbé tiszták vagy illatosak lesznek a mosás végeztével.

Sok mosógépben már alapból van öntisztító program. Ezek esetében mindenképp érdemes követni a használati utasításban leírtakat és az ott ajánlott gyakorisággal és vegyszerekkel futtatni a tisztító programot.

A felültöltős mosógép tisztítása is nagyon hasonlóan történik, mint az elöltöltős társai esetében.

A belső tisztításon felül a gép külső burkolatát, a kezelőpanelt, a mosószeradagoló fiókot és a szűrőt is szükséges tisztítani.

Ha a víz lassú, vagy nem teljes leeresztését tapasztalod, az az eltömődött tömlő miatt lehetséges. Ilyenkor állítsd le a vízellátást és csavard le az ellátó tömlőt a mosógép testéről és a lefolyóról. Egy hosszabb fémhuzalt dugj be a tömlőbe, mozgasd előre-hátra, majd öblítsd ki a megtisztított tömlőt.

További tippek:

  • Mosás után hagyd nyitva a készülék ajtaját és a mosószertartó fiókot, így azok kiszáradhatnak és nem marad fent dohos, pangó szag
  • Mosás után az adagoló fiókból távolíts el minden mosó- és öblítőszer maradványt
  • A fehér ruhák mosásához használj mosószódát, ami meggátolja a vízkő lerakódását és a penész esetleges megtelepedését
  • Ne használj a kelleténél több mosószert, mert a felesleg nem oldódik fel és gyorsan kialakul a lerakódás
  • Használj rendszeresen egy-egy mosás során valamilyen vízlágyítót, ezzel is kisegítve a mosógép munkáját
  • A teafa olaj egy hatékony bio gomba és baktériumölő készítmény, egy közepes hőfokú mosást elindítva könnyen lehet fertőtleníteni a készüléket

A továbbiakban a két legnépszerűbb — és nem mellesleg természetes — tisztítószerrel történő gyors és egyszerű tiszítási módszert mutajuk be.

Mosógép tisztítása ecettel

mosógép tisztító

A mosógép ecetes tisztítása egy igen elterjedt otthoni praktika, amit számos, a környezetre igényes és tudatos háziasszony alkalmaz. A tisztítás melllett a mosógép vízkőtelenítése ecettel szintén egy jól működő praktika.

Leginkább a mosógép gyors átmosására használják. Ehhez önts az adagolóba fél liter 20%-os vagy egy liter 10%-os ecetet, majd indítsd el az üres gépet egy 90°C-s programmal. Fontos, hogy ilyenkor semmilyen más tisztítószerrel ne használd egyszerre!

Ezen felül az alábbiakat is áztasd be és/vagy tisztítsd meg ecetes vízzel:

  • gumitömítés
  • mosószeradagoló fiók
  • szűrő

A mosógép ajtaja körüli gumitömítés redői közül töröld ki a szennyeződéseket, majd töröld szárazra. A nehezen hozzáférhető részekhez használj fogkefét, a legvégén pedig hagyd nyitva a mosógép ajtaját.

A mosószeradagolót miután kivetted a rekeszéből hagyd kicsit ázni, majd egy kis kefével a por vagy gélmaradékot töröld le mind a tartály mind a rekesz falairól. Töröld őket szárazra és tedd vissza az adagolót helyére.

A szűrő a mosógép alján, általában valamelyik saroknál található, egy kis ajtó kinyitása után lehet hozzáférni. Készülj fel rá, hogy amikor kicsavarod egy kis víz fog kifolyni. Távolítsd el a szennyeződéseket, öblítsd le a szűrőt, majd tedd vissza a helyére. Ezt félévente ismételd meg.

Mosógép tisztítás szódabikarbónával

mosógép tisztítása ecettel és szódabikarbónával

A mosógép tisztítása ecettel és szódabikarbónával is lehetséges. A szódabikarbónát kis vízzel elkeverve egy jól használható pasztát kapunk, amivel könnyű dolgozni.

A tisztítás mellett igen alkalmas a kellemetlen szagok semlegesítésére. Ha egy kis ecetet öntesz rá, akkor pedig a habzó reakciónak köszönhetően még erősebb lesz a tisztító hatása.

Makacsabb szennyeződéseket kiválóan lehet ezzel a kombinációval tisztítani.

Egyéb mosógép tisztító készítmények

A trisó egy igen effektív mosógép tisztító — pontosabban zsíroldó és vízlágyító — szer. Félévente-évente indíts el egy üres, 90°C-os mosást két kupaknyi trisóval a mosószeradagolóban, a csomag többi részét pedig szórd szét a dobban.

Ha főleg alacsony – 30-40°C-os – hőfokon mosunk és nem szellőztetjük a gépet, akkor könnyen megtelepedhetnek a különböző baktériumok és gombák. Ennek a megakadályozására időközönként érdemes lehet hipós vízzel megtisztítani az adagolófiókot és a gumitömítést, ezt követően pedig hagyni a gépet kiszáradni.

A mosógép dobjához nem férhetünk hozzá a készülék teljes szétszerelése nélkül. de szerencsére speciális tisztítószerekkel ez is alaposan megtisztítható. Ezek lehetnek folyékony mosógéptisztító szerek – ilyen pl: a Frosch citrusos öko tisztítója vagy a Sanytol fertőtlenítőszere -, de találhatunk tablettás készítményeket is, ilyen pl: a Well Done mosógéptisztító tablettája.

Ajánló