Otthoni edzés: Előnyök/hátrányok, eszközök

2020. október 30.

Sokak fejében az a tudat él, hogy az izmokat csak és kizárólag a konditeremben építjük. Pedig valójában ott „bontjuk le”, majd az otthon töltött pihenéssel, táplálkozással és alvással „építjük újjá”. De mi lenne, ha mindezt egyetlen helyen tudnád megvalósítani?

Pontosan erre nyújt megoldást az otthoni edzés. Bár nem mindenkinek való – de rengeteg előnye lehet! Kinek érdemes otthon edzeni, mik az otthoni testedzés előnyei/hátrányai, milyen eszközökre van hozzá szükség, és melyek a legjobb otthoni edzéstervek?

Kinek való leginkább az otthoni edzés?

A legegyszerűbb válasz erre az, hogy annak, aki nem szeretne (még) edzőterembe járni. Célszerű ennek a kijelentésnek a gyökerét megragadni, és kideríteni azt, hogy miért nem szeretne? Több kategória is létezik.

1. Kezdők

A kezdők között népszerű tévhit az, hogy a konditeremben ki fogják őket nevetni. Ez a gondolkodás teljes egészében téves. Sőt, minden testépítő emlékszik, hogy miként kezdte el, ezért inkább tiszteletet fog mutatni a kezdők felé. Ha ezért nem jársz kezdőként konditerembe, akkor célszerű átformálni a gondolkodásodat, ugyanis a testépítők inkább segítik egymást, mintsem kinevetik.

Ha viszont szeretnél a konditerem előtt még barátkozni a súlyokkal, kialakítani a helyes mozgáskoordinációt, és beépíteni az egészséges életmód szokásait a mindennapjaidba, akkor otthoni edzésnél jobbat nem is találhatnál.

2. Nők

Sokkal ritkábban találkozni nőkkel a konditeremben, mint férfiakkal.  Ennek az egyik legfontosabb oka, hogy nem akarnak “nagyok” lenni. Ó, ha ez ilyen könnyen menne. Attól, mert valaki konditerembe jár, még nem lesz kétajtós szekrény – ahhoz ugyanis rendkívül szigorú diétára és nagyon gyakori, hivatásszerű edzésmunkára van szükség. Ezt a legtöbb átlagember nem tudja megengedni magának, csak aki versenyszerűen űzi a sportot. Ugyanis az ilyesfajta táplálkozás és edzés rendkívül költséges és időigényes.Tehát ha emiatt nem látogatsz el a konditerembe, akkor tévedsz.

Ugyanakkor rengeteg nőnek elég lehet az otthoni edzés, főleg annak, aki vékony, de feszes szeretne lenni. Hatalmas, gömbölyű feneket nagyon nehéz otthon építeni – de ha nem ez a cél, akkor az otthoni edzés tökéletes!

3. Extrém körülmények között bárki

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzet megmutatta, hogy könnyen a 4 fal közé szorulhatunk extrém körülmények között. Ilyen körülmények lehetnek:

 • kevés idő
 • pénzügyi problémák
 • munkahelyi ügyek
 • családi változások
 • egészségügyi járvány

Ekkor még az is a 4 fal közé szorulhat, aki egyébként az ideje nagy részét a konditeremben tölti. Célszerű tehát otthon is tartani egy edző felszerelést, hiszen a fenti körülmények bármikor beüthetnek. De pontosan mik ezek a felszerelések?

Eszközök az otthoni edzéshez

 Célszerű olyan eszközöket vásárolni, amik:

 • könnyen tárolhatóak,
 • nem kell elkölteni egy teljes konditerem berendezésének árát,
 • minden izomcsoportot rendesen meg tudnak terhelni.

Ehhez az első és legfontosabb kellék a súly. 

A fenti feltételeknek leginkább az egykezes súlyzó felel meg, de akár kétkezes rudat is be lehet szerezni. Szükség lesz tárcsákra is, hiszen minden izomcsoporthoz más-más súly kell. Jobb esetben pedig még fejlődni is fogunk, ezért egy idő után már nem lesz elég az alap súly.

Eszközök az otthoni edzéshez
Forrás: Freepik

A súlyzók nem drágák, de azért kifejezetten olcsónak sem mondhatóak. Emellett elég sok helyet is foglalnak. Ha egy még olcsóbb és könnyebb megoldásra vágysz, akkor a gumiszalagot ajánljuk. Ez az egyszerű eszköz bárhol és bármikor használható, és képes teljesen átmozgatni bármely izomcsoportot – nem mellesleg az ára is nagyon baráti.

A fentebb említett eszközök mellett ha be tudsz még szerezni egy állítható padot, netán egy csúszásgátlós szőnyeget, akkor lényegében kimaxoltad az otthoni edzés alapfelszerelését.

Az otthoni edzés előnyei és hátrányai

Előnyök

 • Nem kell senkihez sem alkalmazkodni
 • Nem kell sorban állnod az eszközökért
 • Nem kell másokat nézned, hallgatnod
 • Azt csinálsz edzés közben, amit csak akarsz – legyen szó sorozatnézésről, vagy zenehallgatásról
 • Nem kell visszafogni magad, akár kiabálhatsz is
 • Azt hordhatsz, amit csak akarsz
 • Nem kell utazással tölteni az időt 
 • Nem kell konditerem belépőt/bérletet fizetni
 • Nem kell rengeteg eszközt és cuccot cipelni magaddal (pl.: ruha, törölköző, stb.)
Otthoni edzés
Forrás: Freepik

Hátrányok

 • Gyakran nem lesz motivációd otthon edzeni
 • Rendelkezésre álló eszközök korlátozottsága
 • Nem lesznek körülötted más sportolók, akik motiválhatnának
 • Csak egy bizonyos szintig lehet eljutni otthon, a további fejlődéshez biztosan szükség lesz egy konditeremre
 • Rengeteg dolog lesz, ami elterelheti a figyelmedet

Ezek alapján azt javasoljuk, hogy nyugodtan kezdd el az otthoni edzéseket – de ha csökkenő motivációt érzel, vagy elérted azt a szintet, amit az otthoni edzés nyújtani tud, akkor lépj ki a komfortzónádból, és kezdj el konditerembe járni.

Összegzés

Az otthoni edzés nőknek és férfiaknak is ajánlott, valamint kezdők és haladók is végezhetik. A lényeg az, hogy kellőképpen megdolgoztassuk az izmokat, így azokat növekedésre serkentsük. De ne feledd, hogy az edzés önmagában kevés az izomépítéshez. Nagyon fontos, hogy bevidd a megfelelő tápanyagokat a szervezetedbe, illetve szakíts időt a pihenésre, alvásra is! Ha pedig szeretnél táplálékkiegészítőkkel hozzájárulni az egészséges fejlődéshez, akkor nézz körül az ismertebb gyártók termékei között.

Ajánló