Milyen autós kamerát vegyek 2021-ben?

2020. augusztus 16.

milyen autós kamerát vegyek?

Nem adták meg az elsőbbséget? Fékteszteltek? Az autós kamerák segíthetnek meggyőzni a biztosítót és a rendőrséget is – szerezz be egyet!

Régen az emberek csak az orosz roadcam videókon derültek az interneten, ma már viszont egyre több autóban található autós kamera világszerte, és Magyarországon is. Azoknak, akik napi szinten sofőrként róják az utakat mindenképpen érdemes beszerezni egyet, de előnyös lehet azok számára is, akik még tapasztalatlanok az utakon, ezért vissza tudják nézni a különböző forgalmi szituációkat. 

Ha Téged már meg is győztünk, a TrueCam M7 biztosan neked való, de a cikk további részében árkategória és különböző extrák alapján több terméket is kigyűjtöttünk.

Menetrögzítő kamera: miért kerüljön az autóba kamera?

Egy autós kamera garantáltan visszahozza az árát baleset esetén, hiszen evidenciát adhat ártatlanságunkról mind a biztosítók, mind a Rendőrség számára. A kamera nem hazudik, egyértelművé teszi a vétkes személyét, vagy éppen segít annak beazonosításában, ha esetleg elhagyná a baleset helyszínét. 

A menetrögzítő kamera emellett rengeteg időt is megspórol nekünk, mivel a helyszínelés, a szakértői vélemények, kihallgatások és vizsgálatok eléggé bürokratikus és ezáltal időigényes folyamatok. 

Több kamera nem csak előrefelé néz, hanem az autó hátulját is szemmel tartja, vagy kb. az egész autót belátja: így azt is láthatjuk általa, ha parkolás közben húzza meg valaki az autónkat. Ha pedig parkolás: a hátrafelé is látó autós kamera egy hasznos kiegészítő lehet azoknak, akik utálnak parkolni, hiszen tolató kameraként tud működni. Egy ilyen kamera nemcsak akkor hasznos ha saját autónkat vezetjük, hanem autóbérlés esetén is.

Sokan viszont nem is biztonsági okokból használják csak az autós kamerát, hanem videós tartalomkészítésre: aki sokat, és szép helyeken utazik gyakran tölt fel akár teljes idős, akár gyorsított timelapse videót az útjáról, keresztül Amerikán, de egy négy órás videóban bejárhatjuk egész Hawaiit is. 

Összegezve:

 • Biztosítékot ad nekünk baleset esetén
 • Megrövidíti a baleset vizsgálatának idejét
 • Segít megtalálni a vétkes sofőrt, ha az elhagyta a helyszínt
 • Tolatókameraként is működhet
 • És beindíthatjuk saját Youtube-csatornánkat is

Szempontok a fedélzeti kamera vásárlásához

Az autós kamerák több szempontból is különböznek, de ma már nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni ahhoz, hogy jó minőségű eszközt vásároljunk. 

A legfontosabb tényezők a döntésben:

 • A felbontás / képminőség
 • Felvételi frekvencia, azaz a másodpercenkénti képkockák száma (FPS)
 • Memória kapacitás
 • Képszög
 • Akkumulátor kapacitás 
 • Egyéb extrák (GPS, éjjellátó mód, tolató kamera, stb.)
 • És természetesen az ár

Képminőség

A legtöbb baleset felismeréséhez nem kell 4K autós kamera és full Hd, a kínálat azonban dinamikusan fejlődik a jobb és jobb minőség irányába. Egy 720p-ben felvevő autós kamera bőven elég lehet az igényeinknek.

Felvételi frekvencia

A felvételi frekvencia a fedélzeti kamera talán egyik legfontosabb eleme, ezzel állíthajuk be azt, hogy milyen gyors legyen a képfrissítési sebesség. Minél lassabb a felvételi frekvencia, annál kevesebb képkockát fog elkészíteni a kamera, ami akadozó képkockákat okozhat, ellenben a videó mérete kisebb lesz. Mi általában 10 képkocka alá nem megyünk, amikor beállítjuk a kamerát. 

Memória kapacitás

A memória komoly fejtörést okozhat azoknak, akik hosszú útra indulnak: az autós kamerák általában kevés belső memóriával és microSD kártyával működnek és nem árthat, ha azokból több darab is nálunk van. Egy 32GB-os fedélzeti kamera körülbelül 4 órányi HD anyagot bír el, egy oda-vissza útra ez még kis országunkban is kevésnek bizonyulhat, így mi legalább a 64GB-os kamerákat javasoljuk. 

Képszög

Az eseményrögzítő kamera fontos tulajdonsága az is, hogy mekkora a betekintési szöge, mennyire szélesen látja az előttünk lévő utas, és ezáltal akár a közvetlenül mellettünk haladót, vagy az út melletti táblákat, esetleg gyalogosokat, bicikliseket, vadakat. Az olcsóbb kamerák betekintési szöge 120 fok alatt van, mi a 145 fok feletti termékeket javasoljuk. Vigyázni kell arra is, hogy a túl nagy képszög miatt a felvétel minősége csökkenhet, hiszen előjöhet az autós kamera halszem-effektusa. 

Akkumulátor kapacitás

Egy fedélzeti kamera nem bírja sokáig egy töltéssel, körülbelük 1 óra alatt lemerülhet, ezért mindenképpen csatlakoztatni kell majd valamilyen erőforrásra. Ezek lehetnek:

 • Autós adapterrel a szivargyújtóba való csatlakozás
 • Vagy külső akkumulátorhoz csatlakoztatjuk

Utóbbi macerásabb megoldásnak tűnik, és a külső akkumulátor mérete is befolyásoló tényező lehet, nem mellékesen pedig azt is tölteni kell időnként, viszont általa a kamerát nem muszáj az autóhoz csatlakoztatni, hanem mobil módon, bárhol használhatjuk, körbejárhatjuk vele a baleset helyszínét, stb.

GPS és G-szenzor

Azok az autós kamerák, amikben GPS is található képesek meghatározni a pozíciónkat (céges autóknál ez fontos lehet), ha pedig beépített G-szenzorokkal is rendelkezik, akkor az eszköz érzékeli az ütközést, és vészjelet adhat le a megfelelő hatóságoknak, kontaktoknak.

Éjjellátó autós kamera

Gondoljunk a telefonunkra: a legtöbb nem készít jó felvételeket éjszaka, és éjjellátó módban sem kapunk tűéles képet, azonban minden sokkal jobban látható. Az éjjellátó kamera azoknak hasznos igazán, akik sokat vezetnek éjszaka.

Dual autós kamera

A dual autós kamera nem csak azt veszi, ami az úton történik, hanem előlapi kamerájával az autóban történő dolgokról is tájékoztat. Ha viszont mindig szem előtt van valaki, becsúszik az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapó GDPR-törvény is, utasainkat tájékoztatni kell, a felvételeket pedig nem őrizhetjük meg hosszú távon.

Külső/hátsó kamera

Már említettük, hogy vannak autós kamerák, amikhez tartozik egy hátsó üvegre szerelhető optika is, ezáltal nem csak az előttünk, hanem a mögöttünk történő eseményeket is rögzíti. Ez amellett, hogy hátsó ütközés esetén bizonyítékul szolgál, a tolatást is jelentősen megkönnyítheti. 

Wifi

Ha egy kamerának lehetősége van wifire csatlakozni, akkor a felvett eseményeket a felhőbe feltölteni képes, ezért a memóriakártyánk nem fog betelni, mivel a kamera az internetes tárhelyünkre rögzít. Szeretjük ezt a funkciót!

Sávtartás (Lane Departure Warning System)

A sávtartást figyelő fedélzeti kamerák kvázi felokosítják a járművünket, hiszen képesek érzékelni azt, hogy mozgásunkban változás állt be, és elhagyni készüljük a saját sávunkat. Ilyenkor hangjelzéssel figyelmeztet minket, hogy megelőzze a bajt. 

Mozgásérzékelés

Azok a kamerák, amik érzékelik a mozgást egy parkoló autóban akkor kapcsolnak be, ha pl. eléjük vagy mögéjük éppen betolat valaki. A mozgás érzékeléséig azonban kikapcsolt állapotban vannak, nem fogyasztják az akkumulátort, sem a memóriát.

Autós kamera ár: mennyit kell rászánnom?

Az autós kamerák ára széles skálán mozog, az olcsóbb darabokra 6-25 ezer forint körül kell áldoznunk, a középkategóriás termékek ára 25-55 ezer forint között van, efölött pedig már több extrával ellátott kamerát találunk.

Autós kamera teszt: a legjobb autós kamerák

Az autós kamerák összehasonlítása a fenti jellemzők alapján történik, mi pedig árkategória alapján rendeztük őket sorba. 

Olcsó autós kamerák

A Forever VR-120 a legolcsóbb autós kamerák egyike. Aki ki szeretné próbálni, hogy mennyit ad egy autós kamera, annak jó választás lehet, hosszú távon viszont szinte biztos, hogy váltani akarunk majd.

Ár: ~6.800 Ft

Link: https://www.alza.hu/forever-vr-120-d5658178.htm

A Xiaomi az elmúlt években jött, és olcsó, jó minőségű termékeivel meghódította a piacot. Gyártanak ők mindent, így autós kamerát is: Xiaomi Yi Dash. Olcsó ára ellenére vezetéstámogató funkciói vannak, például sávtartás vagy követési távolság figyelmeztetés.

Ár: ~16.000 Ft

Link: https://xiaomi.hu/termek/xiaomi-yi-dash-cam-autos-menetrogzito-kamera/

A MIO népszerű autós kamera márka, és olcsóbb kategóriájú terméke, a MIO MiVue C312 egy 130 fokos belátási szöggel rendelkező, korrekt kis kamera.

Ár: ~21.000 Ft

Link: https://www.alza.hu/mio-mivue-c312-d5588138.htm

Középkategóriás autós kamerák

A Xiaomi autós kamerák legjobbika a Xiaomi 70mai, egy letisztult kinézetű, minőségi menetrögzítő kamera a visszapillantóba építve, tartozik hozzá vezetéssegítés, mobilos applikáció és hátsó kamera is.

Ár: 30.000 Ft

Link: https://xiaomi.hu/termek/xiaomi-70mai-rearview-dash-cam-wide-hd-backup-camera/

A Niceboy Pilot Q8 mozgásérzékelős, G-szenzorral és GPS-el ellátott termék.

Ár: ~35.000 Ft

Link: https://www.alza.hu/search.htm?exps=Niceboy%20Pilot

Egy már komolyabb MIO, a MiVue 792 beépített biztonsági rendszerrel kapható.

Ár: ~42.000 Ft

Link: https://www.alza.hu/mio-mivue-792-d4949785.htm

Prémium autós kamerák

A Lamax T10 duál autós kamera mindent tud, amit egy fedélzeti kamerának tudnia kell: nekünk pedig különösen a dizájnja miatt tetszik. 

Ár: ~50.000 Ft

Link:

https://www.alza.hu/search.htm?exps=lamax%20t10?

A Garmin 66W is kiváló értékeléseket kapott, betekintési szöge nagyon széles, 180°.

Ár: ~76.000 Ft

Link: https://www.garmin.hu/dash-cam-66w-gg010-02231-15

Autós kamerák összehasonlítása: összefoglalás

A négy általános jellemző (képminőség, képszög, frissítési frekvencia, memória) mellett általában a kamerák mérete és extrái döntenek. Az autós kamerák általában “baleset-állóak”, azaz a memóriakártyán a felvétel utolsó percei szinte mindig megtalálhatóak, mert folyamatosan, automatikusan mentenek. 

Cégeknek és sofőröknek mindenképpen javasoljuk egy autós kamera beszerzését, de ajánljuk azoknak is, akik kicsit is bizonytalannak érzik magukat az utakon, szeretnek biztosra menni, vagy csak megkönnyítenék maguknak a vezetést (parkolás, sávtartás). 

Célszerű továbbá az adatkezelési (GDPR) törvényről tájékozódni a beüzemelés és a felvételek (fel)használata előtt.

Ajánló