Bluetooth billentyűzet laptophoz, tablethez – milyet vegyek?

A Bluetooth billentyűzet – a fülhallgatóhoz, hangszóróhoz stb. – hasonlóan sokkal kényelmesebb, mint a vezetékes klaviatúra használata. Mennyire fontos, hogy a Bluetooth billentyűzet magyar nyelvű legyen? Milyen szempontok alapján válassz a sokféle vezeték nélküli billentyűzet közül? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk.  Bármelyik webáruház kínálatát is böngészed, zavarba ejtően széles a különféle Bluetooth billentyűzetek […]

A Bluetooth billentyűzet – a fülhallgatóhoz, hangszóróhoz stb. – hasonlóan sokkal kényelmesebb, mint a vezetékes klaviatúra használata. Mennyire fontos, hogy a Bluetooth billentyűzet magyar nyelvű legyen? Milyen szempontok alapján válassz a sokféle vezeték nélküli billentyűzet közül? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk. 

Bármelyik webáruház kínálatát is böngészed, zavarba ejtően széles a különféle Bluetooth billentyűzetek választéka. A “fapados”, pár ezer forintos kategóriától a 100 000 forintos, vagy annál is drágább klaviatúrákig rengetegféle billentyűzetből válogathatsz. 

Az alábbiakban kiderül, miben különböznek a drágábbak az olcsó Bluetooth-billentyűezetektől. Arra is kitérünk, hogy az ár mellett milyen egyéb szempontokra érdemes figyelni a vásárlásnál. 

Mielőtt belevágunk, egy fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmed. A cikkben a vezeték nélküli billentyűzet, illetve a wireless billentyűzet kifejezéseket szinonímaként használjuk a Bluetooth billentyűzetekre. Bár ez kissé pontatlan, hiszen például a wifi billentyűzetek is vezeték nélkül csatlakoznak az adott eszközökhöz. Ennek ellenére az alábbiakban kizárólag a Bluetooth billentyűzeket értjük az említett kifejezések alatt. 

Bluetooth billentyűzet vásárlása – néhány dolog, amire érdemes figyelni

A Bluetooth billentyűzet mérete

Méret szempontjából elérhető úgynevezett alacsony profilú, magyarul: lapos billentyűzet és normál méretű is. Az előbbi általában nem csak vastagság, hanem szélesség és hosszúság tekintetében is kisebb a szokásos asztali billentyűzeteknél. 

A kis, lapos billentyűzet előnye, hogy kis helyen elfér, és mivel általában a súlya is csekély hordozható billentyűzetnek ideális. A hátránya lehet, hogy a gombok jobban össze vannak zsúfolva, így nem biztos, hogy olyan kényelmesen vagy pontosan tudsz rajta gépelni, mint a nagyobb billentyűzeteken. 

Van rajta ON/OFF gomb? Ha igen, hol?

Apróságnak tűnik, pedig egy vezeték nélküli billentyűzet használata során gyakran szükség lehet a ki-bekapcsoló gombra. Sok Bluetooth billentyűzet például automatikusan inaktívvá válik, ha bizonyos ideig nem érsz hozzá. Ezután nem biztos, hogy magához tér egy billentyű megnyomására. Ebben az esetben szükség van egy ki-bekapcsolásra. 

Ha netán nincs ilyen gomb a billentyűzeten, akkor kénytelen az ember az elemeket vagy az akkut kivenni, megmozgatni. De az is elég macerás, ha minden alkalommal a billentyűzet alsó oldalán található gombot kell keresgélni. Az ideális tehát, ha a bekapcsoló gomb a Bluetooth billentyűzet felső oldalán van.

Mennyi eszközzel fogod használni? 

A billentyűzet árak jelentősen szóródnak, Bluetooth billentyűzet olcsón is kapható.
fotó: Pixabay

A legtöbb Bluetooth billentyűzet Android operációs rendszerrel, Windows-zal és iOS-szel egyaránt kompatibilis. Így a Bluetooth billentyűzet telefonhoz, laptophoz is használható. De megfelelő tablet billentyűzet, sőt, akár okos tv billentyűzet is válhat belőle. 

Abban az esetben, ha több eszközzel használod párhuzamosan, érdemes olyan billentyűzetet választani, ami képes erre. Az olcsó Bluetooth billentyűzetek ugyanis rendszerint egyetlen eszközhöz tudnak csatlakozni. Ha másik eszközzel szeretnéd használni, minden esetben le kell csatlakozni az aktuálisról és rácsatlakozni a következőre. 

A jobb minőségű Bluetooth billentyűzetek azonban egyidejűleg képesek kezelni két, három vagy akár több eszközt is. Nincs szükség az állandó le- és felcsatlakozásra, a klaviatúra megfelelő billentyűinek lenyomásával egyszerűen válthatsz az eszközök között. 

Tablettel vagy telefonnal is összekapcsolod?

A vezeték nélküli billentyűzetek egy részénél kialakítottak egy speciális tartót, általában egy úgynevezett gumibölcsőt. Ez a klaviatúra felső szélénél elhelyezett vájat, vagy ha úgy tetszik, mini árok, ami tartóként funkcionál. Ebbe belehelyezhető a telefon vagy a tablet, amihez a billentyűzet csatlakozik. Így kényelmesen gépelhetsz a billentyűzeten anélkül, hogy külön tartóra lenne szükség az eszközök számára, amikhez használod. 

Milyen sűrűn és mennyi ideig használod egyhuzamban? 

Akár munkára, akár szórakozásra használod (pl. gamer billentyűzet), ha mindennapos, hosszú órákon át tartó tevékenységet végzel vele, érdemes ergonomikus billentyűzetet választanod. Ezek a speciális Bluetooth-billentyűzetek a kialakításuknak köszönhetően kímélik a csuklót és az ujjakat, valamint az ízületeket. Mivel rendkívül kényelmes rajtuk a gépelés, így megérik azt a plusz ráfordítást, amennyivel többe kerülnek. 

Sokszor gépelsz vele félhomályban vagy sötétben?

A világító billentyűzet felesleges flancnak tűnhet – de csak addig, amíg – bármilyen okból – nem kényszerülsz arra, hogy sötétben használd a klaviatúrát. Ilyenkor világítás nélkül gyakorlatilag lehetetlen pontosan gépelni. Erre tökéletes megoldás egy világító billentyűzet. 

Bluetooth billentyűzet magyar vagy nemzetközi kiosztással? A billentyűzet átállítása

Amennyiben magyarul gépelsz, a legjobb, ha magyar kiosztású billentyűzet mellett döntesz. Ez nem minden Bluetooth billentyűzet esetében elérhető opció, azonban a legtöbb esetben ezek a klaviatúrák is használhatók magyar billentyűzetként. 

A billentyűzet átállítása magyar nyelvre Windows-ban és iOS-ben is pár kattintás (erről az operációs rendszerek súgójában találsz bővebb felvilágosítást). Segítséget jelenthet, ha a magyar ékezetes betűkkel felcímkézed a nemzetközi kiosztású billentyűzetet. (Ez azért is jó ötlet, mert előfordul, hogy pl. a hosszú í angol billentyűzeten nem a megszokott helyre kerül.)

Ha a billentyűzet magyar kiosztású, akkor is érhetnek meglepetések, főleg a kisméretű, hordozható Bluetooth-billentyűzetek esetében. Ezeknél is érdemes csekkolni, hogy a hosszú í hogyan csalogatható elő. (Vannak például olyan típusok, ahol három billentyű együttes megnyomásával hívhatod elő a hosszú í-t – ez pedig, mondanunk sem kell, nem a leginkább kézreálló megoldás…)

Bluetooth billentyűzet ár alapján – három klaviatúra, amit jó szívvel ajánlunk

A Bluetooth-billentyűzet magyar kiosztással az igazi!
fotó: Pixabay

1. Olcsó Bluetooth billentyűzetek

Standard kategóriájú Bluetooth billentyűzetek, extrák nélkül. Arra képesek, amire a hagyományos billentyűzetek, azzal a különbséggel, hogy vezeték nélkül csatlakoznak a laptophoz, asztali számítógéphez, tablethez vagy telefonhoz. 

Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K380

Egy megbízható, kiváló ár-érték arányú Bluetooth billentyűzet elsősorban irodai, illetve általános felhasználásra. Jelenleg az Alza 2. legnagyobb számban eladott terméke Bluetooth billentyűzet kategóriában. (Ez a fehér billentyűzetre vonatkozik, sötétszürke színben az 5. legnépszerűbb.)

Előnyei:

 • kis méret, könnyű súly,
 • ennek ellenére pontos, kényelmes gépelést tesz lehetővé,
 • egyszerre három eszközhöz is csatlakoztathatod,
 • a benne lévő elemek a gyártó szerint 2 évig bírják egyhuzamban. 

Billentyűzet ár: 17 590/15 490 forint (akciósan)

Fehér: https://www.alza.hu/logitech-bluetooth-multi-device-keyboard-k380-feher-d6121074.htm 

Fekete: https://www.alza.hu/logitech-bluetooth-multi-device-keyboard-k380-sotetszurke-d3808559.htm

2. Középkategóriás Bluetooth billentyűzetek

Itt már feltűnik néhány extra is, mint például:

 • a multimédiás kezelőgombok,
 • a több eszközhöz történő kapcsolódás, 
 • világító billentyűzet,
 • a tabletnek, telefonnak kialakított tartó.

Logitech MX Keys Plus

Általános, irodai célra gyártott klaviatúra, nem kevés extrával. Népszerűségét jól mutatja, hogy az Alzánál jelenleg ez a legtöbb példányban forgalmazott Bluetooth billentyűzet. 

Amiért érdemes mellette dönteni:

 • alacsony profilú (lapos billentyűzet),
 • háttérvilágítás,
 • Perfect Stroke technológiájú billentyűk, amelyek szinte érintésre működnek,
 • az ujjbegyekhez tervezett, ergonomikus kialakítású billentyűk, 
 • rendkívül stabil kialakítás, amely nem csúszkál az asztalon, 
 • egyszerre több eszközhöz is csatlakoztatható,
 • USB-C töltéssel akár 10 napig, világítás nélkül pedig 5 hónapig is működik.

Billentyűzet ár: 39 490 forint (akciósan)

Link: https://www.alza.hu/logitech-mx-keys-plus-us-d5689921.htm 

3. Prémium Bluetooth billentyűzetek

Ezek a billentyűzetek már kifejezetten drágák, cserébe olyan extrákat kapsz, mint például:

 • speciális, precíziós, ergonómikus billentyűzet, szuper kényelmes használat,
 • akár két évig üzemképes akku, 
 • programozható billentyűk,
 • tartós, ellenálló anyagok (fém-, illetve alumíniumötvözetek, speciális, nagyszilárdságú műanyagok stb).,
 • por- és vízálló billentyűzet. 

Cooler Master MK730 Brown, fekete (US)

Hihetetlenül strapabíró gamer klaviatúra nem csak játékosok számára  Az Alza termékek közül ez a 9. legtöbb példányban eladott termék Bluetooth billentyűzet kategóriában. 

A Cooler Master legvonzóbb tulajdonságai:

 • alacsony profilú billentyűzet,
 • elképesztően ellenálló mechanikus billentyűk átlagon felül gyors válaszidővel,
 • programozható makró gombok,
 • világító billentyűzet állítható fényerősséggel, 
 • Cherry MX Low Profile Red kapcsoló a fokozott játékélményhez. 

Billentyűzet ár: 56 490 forint

Link: https://www.alza.hu/cooler-master-mk730-brown-fekete-us-d5876539.htm

Pro tipp: a Bluetooth billentyűzet beállítása, csatlakoztatása

A vezeték nélküli billentyűzet használata nem mindig magától értetődő. Előfordulhat, hogy a vezeték nélküli billentyűzet nem működik, sőt, az is lehet, hogy csatlakoztatni sem sikerül. 

Az egyik leggyakoribb eset, amikor a Windows egy kód beírását kéri a csatlakoztatni kívánt billentyűzeten, mint a csatlakozás 0. lépését, ami sokszor problémát jelent a kevésbé rutinos felhasználóknak. Ezért most részletesen áttekintjük a Bluetooth billentyűzet csatlakoztatását Windows 10 operációs rendszerrel működő eszközökhöz. 

1. Kapcsold be a csatlakoztatni kívánt eszközön a Bluetooth-t.

Ezt legegyszerűbben a Műveletközpontban teheted meg. Ezt a képernyő jobb alsó sarkában, a Tálcán, az idő/dátum mellett találod. Klikkelj rá, majd klikkelj a Bluetooth kapcsolóra. 

2. Kapcsold be a Bluetooth-billentyűzetet

Ha szükséges, akkor az adott eszközön megszokott módon engedélyezd az eszköz észlelhetőségét, illetve nyomd meg a rajta lévő Csatlakozás (Connect) gombot. 

3. Csatlakoztasd a billentyűzetet

A számítógépen válasszd a Start > Gépház > Eszközök > Bluetooth- és egyéb eszközök > Bluetooth- vagy más eszköz hozzáadása > Bluetooth elemet. A lelbukkanó listából válaszd ki a csatlakoztatni kívánt klaviatúrát. Ha minden jól megy, rövidesen egy kódot fog kérni a Windows. Az ablak alatt, ahová ezt beírhatnád, lesz egy lehetőség a kód generálására is. 

Klikkelj erre a linkre a kód generálásához. A kapott kódot írd be a csatlakoztatni kívánt billentyűzeten, majd, ha a Windows kéri, üsd le az Entert. 

Pár másodpercen belül a Bluetooth billentyűzet csatlakozik az eszközhöz, és többi semmi sem áll a kábelek nélküli gépelés útjában.