Wifi sebesség teszt – naná, hogy érdemes bepróbálnod

2020. december 14.

wifi sebességteszt

Lassúnak érzed a neted? Vagy csak azt szeretnéd tudni, milyen gyors? Szót se többet: tesztelni egyszerűbb, mint gondolnád. Bár azt gondolnád, hogy a wifi sebesség teszt egy komoly műszerekkel felszerelt, felbérelhető csapat melója, ez messze nincs így – mutatjuk is részleteket.

De a wifi sebesség teszt előtt először tisztázzunk néhány alapfogalmat, amiket nem árt, ha ismersz. Kezdhetjük mindjárt a wifi-vel akár – annyit használjuk, hogy ez elképesztő, a „Figyelj, mi a kód” lesz lassan az új szia, ha idegen lakásban vendégeskedünk. És fogadjunk, hogy amit tudsz róla, még azt is rosszul tudod – a rövidítés ugyanis nem az angol Wireless Fidelity kifejezést jelenti, hanem egy marketingcég találta ki játékosan utalva a „hifi” szóra, csak később igyekeztek rövidítésként aposztrofálni és úgy reklámozni.

A szakik szerint pedig a wifi nem más, mint a vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány – szóval aki félt a mikrosütőktől, azt kiábrándítanánk, hogy attól, hogy nincs a lakásban, mikrohullám még van.

És ha a wifi sebesség mérésről van szó, még ezeket a kifejezéseket nem lehet megkerülni

Ilyen például a Ping – ez egy olyan program, ami arra jó, hogy ellenőrizzük: az adott távoli számítógép elérhető-e egy IP hálózaton keresztül. A dolog megértéséhez maga a program neve szolgáltat jó alapot: az 1983-ban készült cucc elnevezését a tengeralattjárók szonárjához hasonlító módszere miatt kapta. Jelesül: a program adatcsomagokat küld, aztán ha a célzott gép elérhető, az visszadobja a választ. A visszadobás sebességének mértékegysége a ping-érték – minél alacsonyabb, annál gyorsabb a folyamat. És így tovább.

És akkor a sávszélesség: ez gyakorlatilag sebességet jelent, a letöltési és feltöltési sebesség gyorsaságát. A sávszélességet a következő egységekben szokás megadni: Mbps vagy Mb: megabit per secundum, esetleg Kbps vagy Kb: kilobit per secundum. 

Na most a lényeg:

Ezekkel a programokkal a wifi sebességét lehet mérni.

speedtest.net – nem árul zsákbamacskát: ezzel a programmal pontosan azt tehetjük, amit a neve mond. Állíts le minden háttérben futó alkalmazást, aztán indítsd el az oldalon a mérést, és győzz csodálkozni – vagy ne: mindenesetre ha a kapott érték nagyon alacsony, érdemes futni még egy kört az artikulátlan ordítás helyett. Érdemes hozzátenni: a wifi sebesség teszt pillanatnyi állapotot jelez, amely a szolgáltató által garantált sávszélességet elvileg eléri, de az előfizetés sávszélességének maximumát nem feltétlenül.

szelessavindex.hu – itt a wifi sebesség teszthez nem kell semmilyen extra adatot megadni – kattintasz, mérsz, örülsz/szomorú/lila fejjel dühöngő leszel. Ha naplóznád a mérést, akkor arra is megvan a lehetőséged.

speedmeter.hu – a mérés 3 lépésben készül: megnézi a letöltés sebességét a számítógépre, megnézi a feltöltés gyorsaságát, azaz az adatok küldését a számítógépről, illetve ott a ping – azaz a szükséges idő a szerver visszajelzéséhez (a másodperc ezredrésze), webböngésző segítségével mérve.

https://www.netmero.hu/ – pontosan az, amit a neve is mond, azaz a wifi sebességének a mérésre kitűnen alkalmas portál.

speedtestnet.hu – így zárjunk keretbe egy wifi sebesség mérésére alkalmas ajánlót: ahogy a weboldalon is írják, „Minél nagyobb a le- és feltöltési sebesség, annál gyorsabb az internetezés, és több internetes alkalmazást tud egy időben futtatni, rövidebb lesz a fájlok letöltési ideje.”

Ajánló