10 ingyenes program a Photoshop helyett

2021. július 07.

ingyenes programok photoshop helyett

Sokak szerint a Photoshopot nem lehet lekörözni, de akkor sem árt, ha van pár ingyenes Photoshop-alternatíva a tarsolyunkban. Íme tíz lehetséges képszerkesztő program, amit segítségül hívhatunk a Photoshop hiányában.

GIMP

Talán ez a program közelíti meg leginkább a címben említett program tudását, vagyis a GIMP lehet az egyik valódi ingyenes Photoshop-alternatíva. Ahhoz képest, hogy egy ingyenes programról beszélünk, lenyűgöző az a rengeteg funkció, ami a rendelkezésünkre áll. Ráadásul magyar nyelven is elérhető, és még Linuxon is fut. Ami az előnye, az a GIMP hátránya is: a kezelőfelület nem a világ legjobbja, így a rengeteg funkció között könnyű elveszni. Idővel persze bele lehet jönni, de a tanulási folyamat nem igazán spórolható meg.

ACDSee

Ha van ebben a listában olyan program, ami kissé kilóg a sorból, akkor ez az. Az ASDSee ugyanis inkább képnézegető program, mint képszerkesztő, igaz, ebben a kategóriában nagyon profi. Sokkal többet tud, mint egy átlagos képnéző, olyannyira, hogy képszerkesztő funkciókkal is rendelkezik. Ha tehát egy profi képnézegető progit keresünk, ami egyúttal egy lightos képszerkesztő, akkor megtaláltuk.

Paint.NET

A címben ugyan a Photoshopot emlegettük, de nem mindig van szükség egy teljesen profi, mindentudó képszerkesztőre. Amikor gyorsan szeretnék rutinfeladatokat megoldani, például csak képet vágni, akkor egy kisebb program is tökéletesen megteszi. Ilyen a Paint.NET, ami eredetileg a Paint kiváltására készült, amikor úgy hírlett, hogy az megszűnik. A Pait végül nem szűnt meg, de a Paint.NET is maradt, olyannyira, hogy már a 4. verziónál tart. Ha tehát egy gyorsan elinduló, kis helyigényű képszerkesztőre van szükségünk, ami az alapfunkciókat tökéletesen ellátja, ne is keressünk tovább.

SumoPaint

Ez a program is a nehézsúlyú ligában játszik, tehát a professzionálisabb képszerkesztők közé tartozik. Szimpatikus, hogy online is használható, de a gépre is telepíthetjük. Az ingyenes verzió is sokat tud, ha pedig regisztrálunk, még több funkció érhető el. Ilyenkor arra is lehetőség van, hogy teamben dolgozzunk, vagyis egy projekthez többen is hozzáférnek. Mondjuk egy kicsit kevesebb reklám (és nagyobb hely a kezelőpaneleknek) nem lett volna rossz – de hát ez az ingyenesség ára…

Photoscape

Nem egy Photoshop, de viszonylag nagy tudású, sok funkcióval rendelkező képszerkesztő. Angolul nem tudóknak jó hír, hogy magyarul is “ért”, a kezelőfelülete jól átlátható. A képek vágásán, méretezésén, konvertálásán túl alkothatunk montázsokat, gifeket, animációkat is. Természetesen a képek javításának, effektezésének és módosításának is számtalan variációja rendelkezésre áll. A GIMP-Paint tengelyen valahol középen helyezkedik el, vagyis egy könnyen kezelhető program viszonylag sok funkcióval.

Krita

A Krita is egy nagyon profi program, már-már hihetetlen, hogy egy ilyen grafikai program ingyenesen elérhető. Ha valaki a GIMP kezelését problémásnak érzi (tegyük hozzá: nem ok nélkül), akkor ez egy kiváló alternatíva. Bár hozzá kell tenni, hogy a Krita elsősorban a rajzolásra, festésre van kihegyezve, ezen a téren tényleg mindent visz. De képszerkesztőnek sem rossz megoldás, hiszen rengeteg funkciót, filtereket, szűrőket, vektoros rajzeszközöket is belepakoltak. Ugyanakkor néhány olyan eszköz, ami az újabb és profibb képszerkesztőknél elengedhetetlen, hiányzik, például a nem kívánt objektumok automatikus eltüntetése – de ezeket manuálisan általában megoldhatjuk.

Paint

Ha van a fapados képszerkesztőknek koronázatlan királya, akkor a Paint kétségkívül az. Persze joggal mondható, hogy is lehetne a Photoshoppal egy lapon említeni – és ez igaz. Hiszen a Paint egy faék egyszerűségű képszerkesztő, szóval tényleg csak a legalapvetőbb dolgokra képes. Viszont azokat megbízhatóan végrehajtja, és ha csak egy képet kell vágni, vagy egy screenshoton pirossal bekarikázni valamit, akkor tökéletesen megfelel. Annak köszönhetően pedig, hogy ennyire egyszerű kis program, nagyon gyorsan elindul, és minden, de tényleg minden gépen fut, még a nagyon-nagyon régieken is. És arról se feledkezzünk meg, hogy a kis egyszerű Painttel egyesek elképesztő dolgokra képesek:

Canva

A Canva a képalkotók nagy kedvence, és ezt most szó szerint kell érteni. Ugyanis amellett, hogy egy profi képszerkesztő program, képek létrehozására különösen alkalmas. Saját fotókat is alapul vehetünk ehhez, de a Canvának is van egy óriási képtára, ahonnan ingyen, vagy 1 dollár ellenében választhatunk nyersanyagot. Amivel aztán bármit megtehetünk, tényleg csak a képzeletünk szab határt. A Canva online app, tehát nem kell telepíteni, és okostelefonon is használható. Emellett “tud” magyarul, és a kezdéshez rengeteg javaslatot, tanácsot és oktató anyagot kapunk.

A segítségével pedig olyan esztétikus grafikákat lehet készíteni, amit bármilyen oldalon fel lehet haszálni. Akár száraz táblázatokat is fel lehet vele dobni mint, ahogy azt itt is tették:

kombinációs ötöslottó
Kombináció lottó

PicMonkey

Itt jól sikerült ötvözni a viszonylag sok funkciót a jó kezelhetőséggel, emellett van az egésznek egy kicsit bohém, vagy talán hipszteres hangulata. Ez is online működik, és egy rakás funkció csak a fizetős verziónál érhető el. Ennek ellenére alap dolgokra jól használható az ingyenes is.

Fotor

A Fotor is az egyszerűbb, könnyen kezelhető képszerkesztők mezőnyébe tartozik, azoknak ajánlható, akik nem szeretnének túl sokat molyolni egy képpel. Ennek ellenére senki se higgye azt, hogy fapados a program: rengeteg filtert, effektet, és egyéb lehetőséget pakoltak bele. Kollázsok és montázsok készítésére is van lehetőség, sőt, még üdvözlőkártyákat is tervezhetünk – ha valamit ki kellene emelni, azt mondanánk, talán ebben a legjobb a Fotor.

Mondanunk sem kell, hogy ez az összeállítás szubjektív, hiszen ahány felhasználó, annyiféle igény, van, akinek egy egyszerűbb, online képszerkesztő is megteszi, másnak pedig a legprofibb, sokfunkciós programra van szüksége. Ráadásul ennél jóval több ingyenes képszerkesztő program érhető el az interneten. Ezzel együtt is reméljük, hogy segítettünk a választásban azoknak, akik ingyenes Photoshop-alternatíva után kutatnak.


Ajánló