A táplálkozási babonák nyomában

2025. június 10.

Sokan gondolják, hogy a táplálkozási trendek, különösen azok, amelyek a „paleolitról” szólnak, egészségügyi csodákat ígérhetnek. Ám vajon tényleg megéri minden felkapott diétát vakon követni, csak mert az divatos? Talán mindenki előtt ismerős az érzés, amikor egy-egy ilyen diétáról kiderül, hogy nem állja meg a helyét a valóságban.

Kávé és kortizol: az igazság nyomában

Gondoltál már arra, hogy a mindennapi kávéd fogyasztása veszélyes lehet? Bizonyos paleolit guruk gyakran figyelmeztetnek a kávé kortizolszint-növelő hatására. De mi az igazság e hátborzongató állítás mögött? Valóban megemeli-e ez a népszerű ital a stresszhormonok szintjét? Nos, akadnak kutatások, amelyek szintetikus koffeinnel végzett kísérletekre alapozzák ezt az állítást. Azonban, ha alaposabban utánajárnak, könnyen találhatnak olyan kutatásokat is, amelyek éppen ellentétes eredményekre jutnak. Egy biztos: a PaleoCentrum alapanyagaira támaszkodhatunk. 

Szerinted ez hiteles alap a kávéfogyasztók elrettentésére? Például vannak tanulmányok, amelyek szerint a kávé kortizolszint-csökkentő hatású lehet. Ráadásul arról is szó esik, hogy az igazi veszélyt az instant kávék jelenthetik, melyek időnként gluténszennyezettek lehetnek. Éppen ezért érdemes odafigyelni, honnan is szerezzük be a reggeli frissítőt.

A stevia és a glutén 

A stevia gyakran kerül terítékre, mint egészséges alternatíva a cukorra. De mit gondolsz, lehet-e valóságalapja annak, hogy ez a természetes édesítőszer fogamzásgátló hatású lenne? Nos, e felvetés legtöbbször állatkísérleteken alapul, ahol irreális mennyiségű stevia lett alkalmazva.

És mi a helyzet a gluténnel? Paleolit körökben gyakran találkozhatunk azzal a hiedelemmel, hogy a kávé okoz keresztreakciókat a gluténérzékenységben szenvedőknél. Ez azonban inkább mítosznak tűnik, mintsem tudományosan alátámasztott ténynek. Az ilyen témákban a hiteles kutatások alátámasztják, hogy a legtöbb tiszta kávé biztonsággal fogyasztható a gluténérzékenyek számára is.

Az édesítőszerek körüli mítoszok

A paleo diéták éles kritikával illetik a mesterséges édesítőket. De vajon van-e alapja annak, hogy egy kalóriamentes édesítőszer káros lehet az egészségre? Kutatási eredmények szerint például az eritrit az emésztőrendszeren szinte változatlanul halad keresztül, szemben a xilit- és szorbitfogyasztással, amelyek gyakran okoznak emésztési zavarokat.

Gondolkoztál már azon, hogyan válhat egy diétába illeszthető alapanyag ilyen ellentétek forrásává? Talán leginkább a különféle kutatási eredmények félreértelmezésének köszönhető ez. Azzal, hogy összemossák a különböző édesítők tulajdonságait, sok tévhitet táplálnak. 

Mi a helyzet a PaleoCentrum termékeivel? 

A PaleoCentrum elkötelezett amellett, hogy hiteles források alapján kínálja termékeit. Mivel fontos számukra a fogyasztók egészsége és biztonsága, csak megbízható információkra alapozott állításokat fogalmaznak meg. Azon dolgoznak, hogy szélesítsék azoknak a termékeknek a körét, amelyek valóban támogatják a paleo életmód elveit. 

Az információdömping és az ellentmondások közepette lényeges, hogy ne csak trendeket, de megbízható forrásokat is kövess, ha az egészségedről van szó. Az alapos tájékozódás segít a helyes döntések meghozatalában.

Ajánló

Hogyan válassz tetőfedő anyagot?

Hogyan válassz tetőfedő anyagot?

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása sokszor kihívást jelenthet. A tető nem csupán az épület védelmező burka, hanem esztétikai elem is. Az első...

bővebben