Ciprus – miért érdemes ide ellátogatni?

2023. október 18.

Ciprus

Első blikkre meglepődhetsz, mennyi érdekes és izgalmas hely van a szigeten:

  • ókori városok,
  • középkori kastélyok,
  • csodálatos kolostorok,
  • templomok,
  • állatkertek és vízi parkok,
  • modern és klasszikus művészeti múzeumok,
  • strandok,
  • hegyek,
  • bor,
  • olajbogyó

… és ez csak egy kis része annak, amit itt láthatsz, kóstolhatsz és tapasztalhatsz. Egy aprónak tűnő földdarab, ami rengeteg csodát rejt. Cipruson számos szabadidős tevékenység létezik.

Miért érdemes ellátogatni erre a szigetre? Kíváncsi vagy? Akkor tarts velünk!

Téged is lenyűgöz a gazdag történelmi múlt?

A neolitikum óta lakott Ciprus fekvése és gazdagsága miatt évezredek óta kívánatos hely a különböző birodalmak számára.

A Földközi-tenger térségének nagyhatalmai mindig is nélkülözhetetlen stratégiai pontként tekintettek rá. A szigetet az asszírok, az egyiptomiak, a görögök, a perzsák, az arabok, a lusignaiak, a velenceiek, a keresztesek, a törökök és az angolok egyaránt maguknak akarták, nyilván nem véletlenül. A történelem gazdagsága a rengeteg műemlékben is megmutatkozik, kezdve Salamis, Paphos és Kourion híres ókori régészeti lelőhelyeivel, befejezve a velenceiek által létrehozott erődítményekkel: Hilarion, Kantara és Koloss. Kourion ősi városa Aphrodité szigetének egyik legnagyobb látnivalója. 

A lenyűgöző régészeti lelőhely három építményből áll – az ősi városból látványos római amfiteátrummal, Apollón szentélyéből és az olimpiai stadionból. A tengerparti fekvés lélegzetelállítóvá varázsolja a kilátást, az egyedülálló tájak sokáig az emlékezetben maradnak. Egy másik érdekes pont a látnivalók térképén egy további régészeti park, amely Paphos kellős közepén található. Szeretnéd élőben is látni ezeket a csodás látnivalókat? Az eSky olcsó ajánlataival nem lesz nehéz dolgod: https://www.esky.hu/repulojegy/0/0/co/cy/ciprus.

Mik a legnépszerűbb turisztikai üdülőpontjai?

Miért olyan jó hely ciprus?
Holiday. Vacation at the beach

Ciprus legnépszerűbb turisztikai üdülőhelyei Ayia Napa, Larnaca és Paphos. Mindegyik tartogat nagyszerű kikapcsolódási alternatívát a festői strandokon, sétát a tengerparti folyosókon, és lehetőségeket a mediterrán konyha kipróbálására számos étteremben. A Nissi Beach Ciprus legszebb strandja, Ayia Napában található. A kristálytiszta víz és az aranyló puha homok tökéletes hely a vakáció eltöltésére. Ha nem rajongsz az őrült tengerparti bulikért, a zenéért és a tömegért, a Nissi strandtól néhány kilométerre találsz egy kicsit csendesebb, de ugyanolyan szép strandot, a Makronissos Beach-et. Megengedsz nekünk egy tuti tippet? Leszállás után, mielőtt folytatnád az utazást, állj meg egy pillanatra a flamingók megfigyelésére. Élőhelyük egy sós tó, amely közvetlenül a repülőtér mellett található.

És ha a túrázás híve vagyok?

Ciprus, miért érdemes ide ellátogatni?
Holiday. Vacation at the beach

Ciprus legjobb kirándulóhelyei, amelyeken érdemes legalább egy napot eltölteni, az Akamas-félsziget és a Troodos-hegység. Az Akamas-félsziget különösen vonzza a pihenni vágyókat a turisták tömegéből. A természetvédelmi terület elsősorban lenyűgöző szikláival, olajfa dombjaival és szurdokaival csábít, de itt található Ciprus legkékebb lagúnája és Aphrodite fürdője is. Gyönyörű, azúrkék vízzel teli öblökből sem lesz hiány. A közel 50 kilométernyi ösvénnyel kecsegtető túraútvonalat preferenciáink szerint megtehetjük gyalogosan, lóháton, mountain bike-on, quaddal vagy terepjáróval. Annak ellenére, hogy Ciprus nem kötődik nagy hegyláncokhoz, a Troodos nevű hegy igencsak meglepő a méretével. Sőt, télen a síelés kedvelőit is vonzza. Ezenkívül Troodos látogatást tesz a bizánci művészet emlékeihez – több tucat templomhoz és kolostorhoz, amelyek festői falvakban találhatók. Ha a ciprusi kiruccanásod előtt még szétnéznél az olcsó repülőjegyek kínálatában, ehhez is itt hagyunk neked egy linket: https://www.esky.hu/repulojegy.

Ajánló