Bor dekantálás jelentése és eszközei

2021. december 08.

Dekantálás eszközei, folyamata

A dekantálás nem minden fogyasztás előtt szükséges, de vannak olyan bortípusok, amelyeknek kifejezetten jót tesz ez a folyamat. De mit is jelent a dekantálás, milyen eszközt használnak hozzá – és egyáltalán melyik bor esetében kell dekantálni? Ezeket vesszük most sorra. 

A dekantálás jelentése

A dekantálás jelentése áttöltés. A folyamat lényege, hogy a kívánt bort fogyasztás előtt áttöltjük egy másik üvegbe, egy úgynevezett dekantáló edénybe. Erre két okból van szükség:

  • a régóta pihentetett borok alján üledék képződhet, melyet nem szabad áttölteni, azaz a felesleges üledéktől így megszabadulunk, nem rontja az italunk ízét
  • másrészt pedig a bor így kinyílik, megszabadul a kellemetlen szagú szulfitok és a terjengős alkohol szagától, helyette sokkal lágyabbá válnak az illatok.

Kémiai reakciók dekantálás során

A dekantálás kémiai, biológiai és fizikai reakciók összessége. 

A fizika különböző dekantáló eszközök használata esetén a nyomást biztosítja, felgyorsítva a folyamatot, a mikrobiológiai folyamatok a borban a dekantálás során megszűnnek, míg a kémiai reakciók közé a párolgás és az oxidáció tartozik.

A levegővel találkozva ugyanis a bor jellege megváltozik, főleg a nagyon testes, sűrű borok esetén javasolt a dekantáció. 

Bor dekantálás eszközei és folyamata

Milyen eszközök szükségesek a dekantációhoz, és mi a menete a dekantálásnak? A legfontosabb az, hogy tudjuk, mennyi ideig kell a bizonyos borokat szellőztetni: a levegőztetés 30-40 perctől kezdve akár 3-6 órát keresztül is tarthat. Egy pinot noir esetében például elég 30 perc is, de egy testes syrah szellőztetése 2-4 óra is lehet.

A dekantáló szett

A dekantáló szett

  • dekantálóból (ami általában egy magas nyakú üvegedény öblös alsó résszel)
  • borkiöntőből
  • dekanter tisztítóból
  • cseppfogó pántból áll.

Vannak üvegre szerelhető borszellőztetők, melyeken állítható a szellőztetés mértéke. 

Ezeken kívül persze szükség van borra, dugóhúzóra, kis tányérra és borospoharakra is.

Dekantálás lépései

Hogyan zajlik a dekantálás? Először is szerezzük be az eszközöket, egy olyan üvegkarafot, ahol a bor a lehető legnagyobb felületen érintkezik a levegővel. 

A bort általában borkosárban, a dekantálót és a kóstoló poharakat pedig tálcán vigyük a vendégeknek, majd a bor ismertetése után gyújtsunk gyertyát (szigorúan gyufával).

Ezután nyissuk ki a borosüveget úgy, hogy először szabadítsuk meg a borkapszulától (az üveg forgatása nélkül), majd kóstolónyi mennyiségű bort töltsünk ki.

Egy kevés bort érdemes a dekantáló karafba is önteni és abban öblögetni, hogy az idegen illatokat semlegesítsük.

Ezután jön a legfontosabb rész: a gyertya fényénél öntsük át a borosüveg tartalmát a dekantálóba, de figyeljünk arra a fénynél, hogy a bor alján lévő üledéket ne töltsük át a karafba.

Ezután a szellőztetési idő letelte után szervírozzuk a bort!

Ha nagyon testes borról van szó, akkor azt néha duplán szokták dekantálni – az első dekantálás után visszatöltik a kimosott üvegbe, majd utána megismétlik ezt a folyamatot, így kétszer is eltávolítják az üledéket, és hamarabb kinyílnak a zárkózott borok. Ilyen lehet pl. Egy cabernet sauvignon vagy egy malbec. 

Ajánló