Életmódváltás csapatépítéssel, a munkahelyen

2022. július 20.

TeamPuli kültéri lépésszámlálás

A mai, modern munkavégzés – és a legtöbb szabadidős program is – üléssel és a monitor nézésével telik. Az irodai munka, a tévénézés, a videojátékozás alapjaiban változtatta meg az életünket, életmódunkat. Egy kutatás pedig kimutatta (Associations between sedentary behaviours and dietary intakes among adolescents – NCBI), hogy az ülőmunka és az étkezési szokások között kapcsolat van. Azaz: minél többet vagyunk a monitor előtt, annál több egészségtelen snacket, vagy gyorséttermi ételt fogyasztunk.

Azok, akik több mint 2 órát tévéztek egyhuzamban, 47%-kal nagyobb eséllyel fogyasztottak a javasoltnál 3 egységnyivel kevesebb zöldséget, és 50%-kal magasabb az esély arra is, hogy cukros üditőt fogyasztanak az ülés közben.

Ebben a cikkben leírjuk, mit tehet a munkáltató a kollégák egészségéért! Cikkünk megírásában a TeamPuli csapata segített.

Az életmódváltás fontossága

Az életmódváltás nem muszáj, hogy egy azonnali, 180 fokos fordulatként jelenjen meg az életünkben. Az életmódunknak különböző pillérei vannak, amiken aztán folyamatosan, apránként javíthatunk.

Az alvás az egyik legfontosabb szükségletünk – és egyben az egyik legnehezebben megfejthető. Van, hogy kevés alvás után érezzük magunkat a legkipihentebbnek, máskor hiába alszunk sokat, egész héten álmosak vagyunk. Fontos az ütemezés, a rendszeresség: a pihentető alváshoz lehetőleg ugyanabban az időpontban feküdjünk le aludni. A hálószobában minél kevesebb elektromos berendezést tartsunk a közelünkben. Azok, akik a telefonjuk lezárása után akarnak egyből álomba szenderülni, nehezebb pályán indulnak. Ezért lefekvés előtt legalább 15 perccel már lehetőleg ne nézzünk monitort, tegyük le a telefont.

Az alvással összefügg a táplálkozás is: lehetőleg ne fogyasszunk ételeket a lefekvés előtti 3 órában, hiszen az emésztőrendszer működésbe lépésével nehezebb lesz az alvás. Azok, akik a reggeli kávé szerelmesei pedig jobb, ha az első étkezés utánra időzítik a kávézást. Mindeközben pedig figyeljünk a zsír-, a cukor-, és a szénhidrát-bevitelre.

A rossz alvás és a helytelen táplálkozás mellett a mozgás hiánya az, ami még rányomhatja a bélyegét a közérzetünkre. Egyszerű szabályok betartásával könnyen megőrizhetjük erőnlétünket. Válasszuk a lift helyett a lépcsőt, a tömegközlekedés helyett pedig a sétát, vagy a biciklit. A fizikai aktivitás elengedhetetlenül fontos!

Mozduljatok ki!

Jó időben különböző kültéri csapatépítő játékok közül találhatjátok meg a hozzátok leginkább testhezállót. A legjobb, hogy nem muszáj sportversenyekre és rengeteg mozgásra gondolni – egy kutatás szerint ugyanis megdőlt a napi 10 ezer lépés mítosza, 7.500 lépés felett már csökken az egészségnyereség hatásfoka.

Egy közös városnéző séta, egy walking meeting, vagy akár csak egy 15 perces sétálós fagyiszünet a nyáron már fontos lépéseket adhat a napi célszámhoz.

TeamPuli alkalmazás
Forrás: TeamPuli

Megtérül az egészség a TeamPulival!

A TeamPuli applikációja a motivációban segít: ha már elindult a csapatépítés, utána játékosított elemekkel, motiváló üzenetekkel, pontokkal és jutalmakkal éri el azt, hogy a kollégák még jobban a részei legyenek a csapatépítésnek. 

Így járul hozzá a TeamPuli app a csapatépítéshez:

  • Sem az évszak, sem a home office nem akadály a csapatépítésben.
  • Pár perc alatt létrehozható egy új kihívás.
  • A csapatösszeállítás egyszerű és gyors, mégis igényekre szabható.
  • Legyenek bárhol a kollégák a világban, a lépések száma összeadódik.
  • Saját és vállalati igényekre szabható kihívások.
  • Interaktív funkciók a motiváció fenntartásáért.
  • Erősíti az összetartozás élményét, az elköteleződést.
  • Csökkenti a beilleszkedési nehézségeket.

És ez hogyan vezet megtérüléshez? Az egészséges munkavállalók átlagosan

  • 70%-kal kevesebb betegszabadságot vesznek ki egy év alatt,
  • és 38%-kal kisebb az esélye a felmondásuknak.

USA-beli számítások alapján (például a Johnson & Johnson vállalatnál) minden dollár, amit a munkahelyi egészségprogramra fordítottak, 3.92 dolláros hasznot hozott. Az átlagos megtérülés 2-4-szeres, 3 éves időtávon!

Ajánló