A legjobb igaz történeten alapuló filmek

2020. június 15.

igaz történeten alapuló filmek

Sokan azért kedvelik a filmek világát, mert képesek teljesen magával ragadni egy képzeletbeli világba, ami csak a filmvásznon létezik.

Van viszont egy olyan különleges kategóriája a filmeknek, amik úgy vonzanak be a világukba, hogy tudod, amit látsz, annak jó része a valóságban is megtörtént: ilyenkor sokszor a stáblista után kezdődik az élmény java, mikor utána lehet nézni, mi is igaz pontosan a látottakból.

Ebben két igen jó weboldal is segítséget nyújt:

Az alábbi listában szerkesztőségünk kedvenceit találod az alapján, hogy melyik alkotások vegyítik úgy a valóságot és a képzeletet, hogy a végeredmény egy olyan klasszikus lesz, amit vétek lenne kihagynod, ha kedveled az igaz történeten alapuló filmeket.

Figyelem: a leírások mind spoilermentesek a cselekményt illetően, de általánosan leírjuk, hogy miről szól egy adott sorozat.

#7: Bohemian Rhapsody (Bohém rapszódia)

A Queen zenekar történelmét feldolgozó filmet legjobban egy koncertélményként lehet leírni. A sztori viszonylag szellősen követi a valóság eseményeit, de így is izgalmas megismerni Freddie Mercury életét és sikereit, Rami Malek pedig fantasztikusan hívja életre az énekest a vásznon. Ha valaha is hallottál bármilyen Queen-slágert és tetszett is, ne hagyd ki a filmet!

#6: The Imitation Game (Kódjátszma)

A második világháború környékén játszódó film a legtöbb hasonló alkotással szemben nem a csatajelenetekre koncentrál. És ezt nagyon jól teszi: a történetben a Benedict Cumberbatch által alakított Alan Turing életét ismerhetjük meg, a brilliáns, de társadalmi szituációkban kissé félszeg matematikust, aki nagyban hozzájárult a világháború végkimenetelének eldöntéséhez.

Ha történelemórákról ez alapján még nem ugrott be a teljes sztori, elöljáróban maradjunk annyiban, hogy Alan kiváló rejtvényfejtő képességekkel bír, ami akkor volt igazán hasznos, mikor a német hadsereg kifinomult titkosítással látta el teljes kommunikációját. Hiába viszont Alan Turing sorsdöntő kutatása, a társadalom sokkal könnyebben bélyegez meg embereket előítéletek, mint elért eredmények alapján. Ha egy magával ragadó életrajzi drámára vágysz, és érdekel a második világháború történelme a csataterek túloldaláról is, érdemes megnézni a filmet.

#5: The Social Network (A közösségi háló)

A Facebook megszületésének filmes változata ma sem kevésbé izgalmas, mint 2010-ben, mikor először láthattuk a vásznon. Ha még nem láttad a filmet, és kicsit sem érdekelnek a közösségi oldalak, viszont a startup-világot érdekesnek találod, érdemes adni neki egy esélyt: tanulságos betekintést ad a kívülről örömteli sikernek tűnő eredmények túloldalára, a számító üzleti játszmák világába.

#4: Catch Me If You Can (Kapj el, ha tudsz!)

Vannak színészek, akiknél nem az a kérdés, milyen filmben játszik jól, hanem milyenben nem: Leonardo DiCaprio pont ilyen. A legtöbb filmjét már a fantasztikus alakítása miatt megéri megnézni, és ez alól a Catch Me If You Can sem kivétel. A sztori őt, és Tom Hanks-et követi végig a macska-egér játékuk közben, ahogy a mindent és mindenkit megtéveszteni képes Frank Abagnale Jr. (DiCaprio) próbál egérutat nyerni a törvény keze elől azzal, amihez a legjobban ért: a sorozatos átverésekkel.

#3: Molly’s Game (Elit játszma)

Ha még nem is vettünk részt illegális pókerjátszmán, azért el tudjuk hinni, hogy ilyenek bizony léteznek a valóságban is. Ráadásul nem csak füstös eldugott pincehelységeben, hanem luxuskörülmények között kialakítva, szupersztárok részvételével is. A címadó Molly Bloom pontosan ilyen játszmák szervezésében vett részt, és alakította ki a rendkívül exkluzív vendégkörét. A filmben ezt követhetjük végig az indulástól a csúcspontig, majd a végjátékig.

Kitalálod, ki volt a valóságban a játszmákon gyakran résztvevő “Player X”?

#2: Captain Phillips (Phillips kapitány)

Élvezetes film a Karib-tenger kalózai (az első rész természetesen), de tudjuk, hogy nem sok köze van a valósághoz. Phillips kapitány története a modern kori kalózokkal viszont vérfagyasztóan valóságos, mert megtörtént eseményeken alapul. A szomáliai kalózok megtörték azt a több mint kétszáz éve tartó szériát, amíg nem tartottak fel való életbeli kalózok amerikai hajót. A film ennek a pár napnak az eseményeit dolgozza fel, és a kapitány és a világ reakcióját mutatja be egészen a végjátékig.

#1: Hacksaw Ridge (A fegyvertelen katona)

Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet hozzájárulni egy világháború megnyeréséhez békés eszközökkel a csatatér kellős közepén, a Hacksaw Ridge nem fog csalódást okozni. A film főszereplőjét Andrew Garfield játssza, aki nem csak emberi oldalról formálja meg jól a karaktert, de a csatajeleneteket is “tűkön ülősen” izgalmasan alakítja.

Az igaz történeten alapuló filmeket általában dramatizálni szokás, hogy a valóságban kevéssé izgalmasan lejátszódó események is hangulatosak legyenek a vásznon. A Hacksaw Ridge ennek pont ellentéte: a valóság annyira hihetetlen, hogy “hétköznapibbra” kellett fogni a történetmesélést, hogy a nézők ne kételkedjenek a főszereplőnk által elért eredményekben.

Ajánló

Legjobb hajós filmek

Legjobb hajós filmek

Ebben a posztban összegyűjtöttük a legjobb hajós filmeket, amiket mindenképp látnod kell. Szeretsz hajókázni, és nézni akarsz valamit? Biztosítunk...

bővebben