A legjobb könnyekig megható filmek toplistája, amiket nem lehet elfelejteni

2021. július 07.

legjobb megható filmek

Megható filmekre mindannyiunknak szüksége van. Mindegy, hogy dráma vagy vígjáték, műfajtól függetlenül jöhet el az a pont, ami beindítja a könnycsatornáinkat. Ha ez működik, százszor is magával sodor a sztori. Ennyi a jó film titka…

Az alábbiakban minden idők 7 legemlékezetesebb klasszikusát gyűjtöttük össze.

Forrest Gump

A Forrest Gump a legjobb bizonyíték arra, hogy egy elveszettnek és félénknek tűnő ember mekkora sikereket tud elérni a világban. Lehet amerikai futball sztár, kivételes képességű pingpongozó, háborús hős vagy akár maratoni futó. Az biztos, hogy Forrest (Tom Hanks) egy nem mindennapi figura. Szellemi képessége néha egy gyerekével vetekszik, mégis mindentudó és mindent akaró ember. A film Forrest kalandos életútját mutatja be, amelyben egyetlen cél vezérli, Jenny, a gyerekkori barátnője meghódítása. Ha ez a film kimaradt az életetekből, ne hagyjátok ki! Humor is van benne bőven. (A rák, mint étel új értelmet nyer a mozifilmben)

Titanic

Szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné a 20. század egyik legnagyobb tengeri katasztrófáját. A Titanic 1912. április 10-én indult útjára és soha nem érkezett meg a célállomásra New Yorkba, mert egy jéghegynek ütközve, több száz utassal a fedélzetén elsüllyedt. James Cameron egy szerelmes legendával tette közismertté és emlékezetessé a Titanic tragédiáját. Már 21 éve, hogy megrendezte a világ legromantikusabb „hajótörött“ drámáját, és tarolt a film. Vannak fanyalgók, akik túl hosszúnak és unalmasnak találják. Szerintem az a világ és az a menthetetlen kétségbeesés amit a rendező elénk tár, mindenképpen megér egy mozit.

Számkivetett

Akárhányszor megnézem ezt a filmet, mindig sírok. Valószínűleg azért, mert átérzem azt, hogy mennyire borzasztó és reménytelen egyedül lenni bárhol. A film egy sikeres topmenedzsert (Tom Hanks) mutat be, aki egy repülőút alkalmával lezuhan a Csendes-óceán partjainál, Malajzia felé. Ő maga sem gondolja, hogy végül 4 évet kell eltöltenie egy szigeten. És itt jön a film adu ásza, a „másik főszereplő“, Wilson a strandröplabda. Ő az egyetlen és legfontosabb barát. Talán ez a legdrámaibb az egészben. Itt szem nem marad szárazon, az biztos. Mindenképpen érdemes megnézni, mert a film után valahogy jó pár dolog átértékelődik az emberben.  

A bakancslista

A bakancslista manapság nem ismeretlen fogalom. Egy divatos szállóige lett, amelynek igazi jelentése ebből a filmből valóban kiderül. A történet két ember nem mindennapi találkozását mutatja be, akik valószínűleg normál körülmények között nem álltak volna szóba egymással. Mindegy, hogy gazdag vagy, vagy szegény, a rákbetegség nem válogat. Egy haldokló milliárdos (Jack Nicholson) és egy szintén rákbeteg átlag munkás ember (Morgan Freeman) együtt megcsinálja azokat az őrült dolgokat, amiről mindig is álmodtak. Nicholson a pénzét adja hozzá, Freeman a barátságát. Közben pedig megnyugvással várják mindketten a halált. Azoknak, akiknek hiányzik ez a mozifilm élmény, meg kell nézniük!


Schindler listája

A kegyetlen náci uralomról és a zsidók embertelen kiírtásáról megszámlálhatatlan film készült. Szinte már nem is vagyunk kíváncsiak, mert a történelem egyik legsötétebb korszakát mindenki ismeri. De jött egy film, ami megváltoztatott mindent. A Schindler listája bebizonyította, hogy még mindig van mit mutatni a holokausztról. A főszereplő Oskar Schindler (Liam Neeson) egy vagyonos üzletember, aki megváltást hoz a zsidó emberek számára. Mindent megmozgat, hogy minél több zsidót legálisan megmenekítsen  a gázkamrától. Gyáraiban “nélkülözhetetlen” munkásként foglalkoztatja őket. Parádés szereposztás és rendezés. Hátborzongató helyszínek és   jelenetek. Ez a Schindler listája.

Egy nap

A sztori egy klasszikus csaj-srác kapcsolaton alapszik. Már már azt gondolnánk, hogy egy banális romantikus filmmel van dolgunk, de ha csak a címét nézzük, szerintem sokat sejtet. Aki látta, tudja, hogy nem egy csöpögős, érzelmes klisékkel teli történetről van szó, hanem egy lebilincselő romantikus drámáról, ami megérinti az ember lelkét rendesen. Két teljesen különböző személyiség Emma (Anne Hathaway) és Dexter (Jim Sturgess) találkozik a diplomaosztójuk éjjelén, 1988. július 15-én. Emma egy visszahúzódó lány, míg Dexter egy nagyvilági playboy fiú. Odavannak egymásért, de az élet elsodorja őket. Aimi igazán érdekessé teszi a filmet, hogy a következő 20 évben mindig csak július 15-én kapunk bepillantást az életükbe. Pont emiatt még jobban akarjuk a sztorit és menet közben ez csak fokozódik.

Ízek, imák, szerelmek

Kihagyhatatlan és lebilincselő. Ez az a két szó, ami elsőre eszembe jutott. Hosszú a közel 2 és fél óra, de megéri. Sőt. Olyan tájakat, kultúrákat és embereket ismerhetünk meg, ami egy ismeretterjesztő filmnek is megfelelne. A film üzenete, hogy merjünk változtatni és kilépni a komfortzónánkból, ha valami nem működik. Liz (Julia Roberts) esetében egy olyan asszonyról van szó, akinek látszólag mindene megvan és mégis boldogtalan. Ezért elválik és fejest ugrik a nagyvilágba. Jár a szerelem és az ízek hazájában – Olaszországban, aztán Indiát veszi célba és végül Balin köt ki. A filmből árad a spiritualitás, a szerelem, a heves erotika, a szomorúság, a lelki megpróbáltatás és a legfontosabb az a konklúzió, ami nyugalmat és válaszokat ad az élet dolgaira.

Szerző: Grecz Andi

Ajánló

Legjobb hajós filmek

Legjobb hajós filmek

Ebben a posztban összegyűjtöttük a legjobb hajós filmeket, amiket mindenképp látnod kell. Szeretsz hajókázni, és nézni akarsz valamit? Biztosítunk...

bővebben