Legjobb Will Smith filmek, amiket érdemes újranézned a nyáron

Nyári válogatásunkban ikonikus Will Smith filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek kiállták az idő próbáját. 5+1 klasszikus, tőlünk, neked – csobbanj be!

Kevés karizmatikusabb figura szaladgál ma Hollywoodban, mint Will Smith. A közvetlenségéről és humoráról ismert színész generációja egyik legsikeresebbje, és nem hiába: remekül érzett rá, hogyan építsen fel egy olyan imidzset, ami aztán világszerte bevonzza az embereket a moziba, számára pedig futószalagon szállítja a komoly szerepeket. Bár a sztár legújabb filmjei nem érnek fel a kilencvenes és kétezres évek blockbustereihez, Will Smith neve még mindig jól cseng a filmes világban – és ki tudja, mikor rukkol elő újra egy Sötét zsaruk-szintű klasszikussal?

Addig is, csemegézz nyári válogatásunkból, amelyben 5+1 ikonikus Will Smith filmet gyűjtöttünk össze. Megszálló idegenektől kezdve romantikus komédián át szívszorító drámáig mindent találsz – amihez épp hangulatod van!

A filmeket még nem ismerők kedvéért cikkünk laktóz–, glutén– és spoilermentes. 😉

#5 – A randiguru (2005)

Kevés szerepben annyira nyilvánvaló Will Smith karizmája, mint amikor a minden hájjal megkent randiguru, Hitch bőrébe bújik. Férfiként ki ne vágyna rá, hogy a pofátlanság határát súroló könnyedséggel és magabiztossággal csavarja ujja köré a szebbik nem képviselőit? Hitch igazi nagymenő, aki férfiakat oktat az ismerkedés kifinomult művészetére, amiből bőven van mit a tejbe aprítania.

De a Randiguru nem is lenne igazi romantikus komédia, ha ne lenne benne bonyodalom: Hitch egyik kliense, a félszeg Albert (Kevin James) a dúsgazdag Allegra Cole (Amber Valletta) nyomába ered, amelynek során mondjuk úgy, borul a papírforma… A randiguru maga közben szintén horogra akad, és komolyan megkérdőjeleződnek a „szakmai elképzelései”, amikre a karrierjét felépítette…

#4 – Legenda vagyok (2007)

Ma már egymást érik a zombifilmek, de a kétezres évek elején még jóval több frissesség volt a műfajban, ekkor készült a ma már klasszikus Legenda vagyok. Will Smith egy magára maradt tudós, Robert Neville szerepét ölti magára, aki egyedül próbálja meg létrehozni az emberiséget zombisorba taszító vírus ellenszerét. Robert egyedül maradva is folytatja kutatásait, miközben más túlélők után kutat, és igyekszik elkerülni húsevő vadállatokká vált volt embertársait. Magányát kutyája, Sam teszi elviselhetőbbé – és a remény, hogy egyszer talán válasz érkezik rádióüzeneteire…

#3 – A boldogság nyomában (2006)

A Hollywoodi A-listásokat előbb-utóbb megtalálja egy-egy valós történeten alapuló szerep. Will Smith esetén ez a szerep a Boldogság nyomában főszerepe volt, amelyért aztán Oscar-díjra is jelölték, nem hiába: fantasztikusan formálta meg Chris Garnert, a hajléktalanból lett sikeres brókert. A film szerelmeslevél az amerikai álomhoz, egy igazi underdog story, amelynek során a főhős egy látszólag kilátástalan helyzettel megküzdve válik ikonná. Bár a forgatókönyv néhol eltér az alapját képező eseményektől, a film őszinte, mesterkéletlen történetvezetése végig székbe szögezi a nézőt, miközben Chris a csillagokat is lekaparná az égről, csak hogy egy szebb jövőt biztosítson fia (Jaden Smith) és önmaga számára.

#2 – Sötét zsaruk (1997)

A Sötét zsaruk az a film, amit egyszerűen nem lehet kihagyni egy Will Smith filmeket taglaló felsorolásból sem. Megkerülhetetlen, mert megpengeti az összes húrt, amit egy könnyed hangvételű blockbusternek meg kell: humoros, ismert színészek játszanak benne, emellett egy lebilincselő világot mutat be emészthető módon. Will Smith egy New York-i zsarut játszik, akinek a rejtélyes K ügynök (Tommy Lee Jones) felajánlja, hogy lépjen be a Föld ellenséges idegenektől védő ügynökségébe. A fiatal rendőr rábólint az ajánlatra, és régi életét maga mögött hagyva J ügynökké válik – akire nemsokára óriási felelősség hárul…

#1 – A függetlenség napja (1996)

A függetlenség napja egy igazi klasszikus. Nem okoz meglepetéseket, de nem is ez a célja, hanem a szórakoztatás – és nem is hibázik. Kezdve a „gonosz hódító idegenek majdnem elpusztítják az emberiséget” alaphelyzettől, a vicces, laza főhősön át a katonai reptéren a szélben lobogó amerikai zászlókig a korszak minden védjegyét magán hordozza, felültetve a nézőt a nosztalgiavonatra. Azóta készültek már filmek jobb CGI-val, érdekesebb történetvezetéssel vagy nagyobb büdzsékkel, de a Függetlenség napjának mindig is különleges helye lesz a szívünkben: kicsit régi, kicsit már kopottas, de a miénk!

+1: Én, a robot (2004)

Bár a Will Smith filmek nagy része laza, humoros és könnyen fogyasztható, a Fresh Prince sztárját drámai szerepekben sem kell félteni. Az Én, a robot pedig nem egy könnyed limonádé, hanem egy húsbavágó dráma, amely a híres sci-fi író, Asimov egyik kötetét viszi filmvászonra.

Az Én, a robot egy mesterséges intelligenciával működtetett disztópikus világot mutat be, amelyben az embereket robotok szolgálják és védik. A rendszer hibabiztosnak tűnik, egészen Dr. Alfred Lanning (James Cromwell), az U.S. Robotics alapítójának rejtélyes haláláig.  Az ügy kivizsgálása Will Smith karakterére, Del Spooner nyomozóra hárul, aki egyre mélyebbre ereszkedik a nyúl üregébe…

Szerző: Fodor Mihály