Érdekel a Marvel-filmek kronologikus sorrendje? Itt megtalálod!

Útikalauz Marvel rajongóknak és érdeklődőknek, mely segít kiigazodni a Marvel-filmek univerzumában, azaz milyen úton is érdemes átvágni ezen a világon.

Érdekel a Marvel-filmek kronologikus sorrendje? Itt megtalálod!

Rajongója vagy a Marvel-filmeknek, kívülről fújod az összes szereplőt, de kimaradt pár rész? Esetleg annyi jót hallottál ezekről a filmekről, hogy szeretnél Te is elmélyedni ebben a különleges világban? Szeretnéd tudni, valójában mi a Marvel-filmek sorrendje? Akár így, akár úgy, összeállításunk Neked szól! Útikalauz Marvel rajongóknak és érdeklődőknek, mely segít kiigazodni a Marvel-filmek univerzumában, azaz milyen úton is érdemes átvágni ezen a világon.

A sodró lendületű filmekben, a stáblista után felbukkanó extra jelenetekben mindig olyan információ morzsát ejtenek el a készítők, amiatt már alig várod, hogy az újabb és újabb (és újabb) részt megnézd. A történetek gondos kidolgozása, az események precíz összefésülése lehetővé teszi, hogy egy páratlanul izgalmas világban találd magad, amivel szinte együtt élsz. Az önálló, egy hőst bemutató részek a jellemek részletesebb ábrázolását, a karakterek jobb megismerését teszik lehetővé, míg a több hőst felvonultató közös részek az önálló életutak találkozási pontjait mutatják be. 

Ha a Marvel által felállított moziverzum időegyenesén haladsz, vagyis az alábbi Marvel-filmek sorrendjében, ahol a cselekmények időrendileg követik egymást, a szereplőket és az események hálóját úgy ismerheted meg, hogy könnyen és magától értetődően kapcsolódsz mindig a következő részhez. Így nem kell azon töprengened, hogy vajon az új (repülő/száguldó/varázsló) hős mégis kicsoda. 🙂 

A filmek persze önmagukban is élvezetes szórakozást nyújtanak, de összefűzve a rengeteg apró utalás a helyére kerül, a szálak összefonódnak és megalakul a Marvel-univerzum élménye, amiért olyan sokan rajongunk. (Igen, mi is.)

A rövid leíráson kívül mindenhol egy előzetest is mutatunk, hogy még könnyebben magával ragadjon az az élmény, amely a Marvel-filmek sajátja. Kényelmes ülőhelyet elfoglalni, induljon az utazás!

A filmek bemutatása természetesen spoilermentes, hiszen szeretnénk, ha a felfedezés izgalma megmaradna Neked is! 😉

Marvel filmek sorrendje

 1. Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

A második világháború idején, az amerikai hadseregben egy titkos katonai kísérletet végeznek, hogy megnyerjék a harcot Hitler ellen. Minden sereg emberekből áll, ám nem mindegy, milyenekből. Steve Rogers lelki ereje csak kezdetben haladja meg testi erejét, ám a kísérlet eredményeként a kettő kiegyenlítődik és megszületik Amerika kapitány, az első bosszúálló.

Ha szereted a remek filmes látványt, élvezed a „kis emberek felemelkedését”, bírod a könnyed, romantikus szálat is, akkor ezt a Marvel-filmet is kedvelni fogod.

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 5. – 2011-ben került a mozikba, eseménye 1942-ben játszódik.

 1. Marvel Kapitány

Kik vagyunk, honnan jöttünk, igaz-e, amit addig igaznak hittünk? Carol Danvers, egy idegen világ, a Csillagosztag (Starforce) nevű kree katonai elit tagjaként, az amerikai légierő egykori pilótájaként a Földre visszakerülve is erre a kérdésre keresi a választ. Két világ közötti összecsapás helyszíne lesz a Föld, és bebizonyosodik, hogy vannak és lesznek helyzetek, mikor minden segítség számít. 

Jövőbe mutató, sokat sejtető rész, mely a további Marvel-filmek megnézéséért kiált, hiszen tudni akarod, mire is utaltak. 😉

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 21. – 2019-ben került a mozikba, eseménye 1995-ben játszódik.

 1. Vasember

Tony Stark a fegyvergyáros fenegyerek, aki személyes tragédiája miatt jó útra tér, majd Vasember páncélját megalkotva az emberiség szolgálatába áll. 

A filmet a pörgős zenék, a látványos effektek teszik még élvezetesebbé, így ha kedveled ezeket, ezt a Marvel-filmet se hagyd ki!

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 1. – 2008-ben került a mozikba, eseménye 2010-ben játszódik.

 1. A hihetetlen Hulk

Bruce Banner, a rokonszenves tudóst végzetes gamma-sugárzás ér, amely eredményeként pusztító, őrjöngő fenevaddá válik. Banner próbálja magát távol tartani a világtól, mindattól, ami fontos számára, ám kénytelen felvenni a kesztyűt, és harcba szállni, mikor a zöld szörnyet, Hulk-ot fegyverként próbálják felhasználni.

A megszokott pörgős, látványos elemeken felül több romantikus érzelemre is bukkansz, ha ezt a Marvel-filmet választod.

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 2. – 2008-ben került a mozikba, eseménye 2011-ben játszódik.

 1. Vasember 2

Vasember felemelkedése és bukása és felemelkedése és … azaz egy hős sem mindig hős. Tony Stark Vasember páncéljában sem tud kibújni a saját öntörvényű, egoista bőréből, azonban a film megmutatja, hogy újra és újra hőssé válhatunk, ha bukásunk után is képesek vagyunk újra és újra felállni. A magasztos gondolatokat könnyebben emészthető módon nyaktörő autóversenyzésbe, repülő páncélokba, robbanó rakétákba csomagolva tálalja a film, amit újra a jó zenék tesznek még élvezetesebbé. Ha könnyed kikapcsolódásra vágysz, ebben a filmben nem fogsz csalódni.

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 3. – 2010-ben került a mozikba, eseménye 2011-ben játszódik.

 1. Thor

Újabb, ezúttal földöntúli világ szülöttjét ismerhetjük meg Thor személyében. Asgard kezdetben fennhéjázó hercegének a Földön kell szembenézni tette következményeivel. Földünk ismét világok összecsapásának színtere lesz, megmutatva, hogy koránt sem vagyunk a világon egyedül és soha nem tudhatjuk milyen veszélyek fenyegetnek minket.

A filmben a (női) nézők a szerelmi szál kibontakozásán kívül a főszereplő testi adottságaiban is gyönyörködhetnek, így, ha esetleg a Te zsánered is Thor, pillants bele ebbe a Marvel-filmbe is!

Thor szinkronos előzetes – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 4. – 2011-ben került a mozikba, eseménye 2011-ben játszódik.

 1. Bosszúállók

Ha kitartó voltál és eljutottál a Marvel-filmek sorrendjében a 7. darabhoz, az eddigi élményeken felül jutalmul élvezheted, ahogy szemed előtt a korábban magányos harcosok egy csapattá, a Bosszúállók csapatává állnak össze. A Föld fenyegetettsége és Nick Fury szervezése segít az egység összekovácsolásában. A csapatban az előzőekben megismert hősökön felül felbukkan a Fekete Özvegy és Sólyomszem is.

A pörgős cselekmény, a látványos effektek, a humoros párbeszédek igazán szórakoztató élményt nyújtanak, így – szerintünk – a Marvel-filmek eme gyöngyszeme kihagyhatatlan.

A bosszúállók [HD szinkronos előzetes] – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 6. – 2012-ben került a mozikba, eseménye 2012-ben játszódik.

 1. Vasember 3

Vasember életében eljön a pont, mikor a világ megmentésével párhuzamosan választania kell, hogy a szerelmét, vagy az általa teremtett páncélokat tartja fontosabbnak. A harc így nem csak a terrorista Mandarinnal, hanem önmagával is zajlik.

Robbanások, krízisek, feszültség minden fronton, így ha ezek kapcsolnak ki, kedvelni fogod ezt a Marvel-filmet is.

Vasember 3. – Szinkronos előzetes (12) – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 7. – 2013-ban került a mozikba, eseménye 2012-ben játszódik.

 1. Thor: Sötét világ

Amikor egy ősi ellenség, Malekith megfenyegeti a világot, hogy örök sötétségbe borítja, Thor saját álnok testvérével, Lokival kénytelen szövetkezni, hogy megállítsa a veszélyt. A harcban földi szerelme, Jane is mellé áll, hogy együtt küzdjenek a Föld és Asgard jövőjéért.

Ha szereted az igazán hősies helytállást és szerelmes szálat egy filmben összegyúrva, akkor ezt a Marvel-filmet Neked találták ki.

Thor: Sötét világ /Thor: The Dark World/ magyar szinkronos előzetes (12) – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 8. – 2013-ban került a mozikba, eseménye 2013-ban játszódik.

 1. Amerika Kapitány: A tél katonája

Amerika Kapitány újra harcba száll egy régi, ezerkarú ellenséggel az igazság és az emberiség megóvása érdekében. Most Fekete Özvegy és Sólyom oldalán veszi fel a harcot a tél katonája ellen. 

Szereted az akciódús jeleneteket? A váratlanul csavarokat a történetben? A rég nem látott ismerősök felbukkanását? Ha ezt a Marvel-filmet választod, mindezt megkapod, így garantáltan nem fogsz unatkozni.

Amerika Kapitány: A Tél Katonája (16) – hivatalos szinkronizált előzetes – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 9. – 2014-ben került a mozikba, eseménye 2014-ben játszódik.

 1. A galaxis őrzői

A címéhez hűen a cselekmény most nem a Földön, hanem a galaxis végtelenjében játszódik. Megismerjük a színes, vicces csapatot, akiket az események furcsa játéka sodor egymás mellé. Kövesd útjukat és fedezd fel Peter Quill „Űrlord” a kalandor, Mordály a mosómedve, Groot a fára hasonlító lény, Gamora a zöld bérgyilkos és Drax a pusztító kalandjait.

Könnyed, zenével és humorral átitatott szórakozásra számíthatsz, ha erre a Marvel-filmre esik a választásod.

A Galaxis Őrzői magyar szinkronos előzetes – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 10. – 2014-ben került a mozikba, eseménye 2014-ben játszódik.

 1. A galaxis őrzői 2

Az előző részből megismert vicces, vidám társaság tovább száguld a galaxis végtelenjében, hogy megakadályozzák a világegyetem elpusztítását, miközben egyre többet tudhatunk meg Peter Quill „Űrlord” múltjáról és a többi csapattagról is. Új szereplők, további baljós utalások sarkallnak arra, hogy tovább utazz a Marvel-filmek világába, hiszen látod, érzed, ahogy minden és mindenki valami nagyobb egész részese.

A galaxis őrzői vol. 2. – magyar előzetes #2 – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 15. – 2017-ben került a mozikba, eseménye 2014-ben játszódik.

 1. Bosszúállók: Ultron kora

A Bosszúállók csapata újra összeáll, mikor a Földet pusztulással fenyegeti Ultron, Tony Stark által megalkotott mesterséges intelligencia. A kérdés, van-e remény a reménytelenségben, visszaút a szakadék széléről és kire számíthatsz, mikor minden veszni látszik.

Ha kedveled az üldözést, a harcot és élvezted a Bosszúállók első részét, akkor folytasd a sort és nézd meg ezt a Marvel-filmet is! 

Bosszúállók: Ultron kora (12V) – hivatalos szinkronos előzetes 2# – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 11. – 2015-ben került a mozikba, eseménye 2015-ben játszódik.

 1. A Hangya

Scott Lang mestertolvaj lesz a kiválasztott, hogy szuperhőssé váljon, mint Hangya és bebizonyítsa, az apró hősök is megmenthetik a világot.

Az alkotók továbbra sem spóroltak a látványos trükkökkel, képi világgal, feszült üldözési jelenetekkel, de emellett a szerethető karakterek és családi érzelmek bemutatása is helyet kapott. Ha szereted az ilyet, örömödet leled ebben a Marvel-filmben is.

Hangya (Ant-man) magyar szinkronos előzetes – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 12. – 2015-ben került a mozikba, eseménye 2015-ben játszódik.

 1. Amerika Kapitány: Polgárháború

Mi a helyes út? Mi védjük a világot, vagy a világot kell megvédeni tőlünk? Ezekkel a kérdésekkel találják szembe magukat a Bosszúállók és a kérdésre nem csak egyféle válasz adható. Megreped az egység? Barátokból ellenségek lesznek? Nézd meg ezt az újabb Marvel-filmet, hogy választ kapj.

Amerika Kapitány: Polgárháború – EXKLUZÍV új magyar előzetes – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 13. – 2016-ban került a mozikba, eseménye 2015-ben játszódik.

 1. Pókember: Hazatérés

Nem könnyű a szuperhősök élete, főleg, ha kamaszként kezded a szakmát. A Polgárháborúban debütáló Pókember továbbra is bizonyítani szeretné, hogy nem véletlenül került az elit klubba, így úgy dönt, egyedül állítja meg Keselyűt, aki a szeretteit veszélyezteti. 

Ha kedveled a fiatalos lendületet, az akciófilmek látványos, ám kevésbé lövöldözős világát, ez a Marvel-film valószínűleg teljesen behálóz majd. 😉

Pókember: Hazatérés – magyar előzetes #1 – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 16. – 2017-ben került a mozikba, eseménye 2016-ban játszódik.

 1. Fekete Párduc

Az Amerika Kapitány: Polgárháborúban felbukkant már T’Challa, a Fekete Párduc. Ki ő, mi a múltja, hogyan lett ő Wakanda királya? A trónhoz vezető göröngyös utat, Wakandát és az egész világot fenyegető veszélyt mutatja be ez a Marvel-film.

Fekete Párduc (12) – hivatalos szinkronizált előzetes #2 – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 19. – 2018-ban került a mozikba, eseménye 2017-ben játszódik.

 1. Doctor Strange

Dr. Stephen Strange híres és nagyképű sebészként éli mindennapjait. Egy súlyos autóbaleset megváltoztatja az addigi életét és rákényszeríti, hogy egy új világot fedezzen fel, mely mellőz minden, számára addig ismert racionalitást. Újból egy hős születését látjuk, aki romjaiból áll talpra, hogy megmentse magát és nem mellesleg a világot a rá leselkedő veszélytől.

A szuperhős születését pátoszmentesen, sok humorral és rengeteg látványos harcjelenettel ismerheted meg ebben a Marvel-filmben. 

Doctor Strange – EXKLUZÍV új magyar előzetes – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 14. – 2016-ban került a mozikba, eseménye 2017-ben játszódik.

 1. Thor: Ragnarök

Thornak testvérével Helával, a halál istennőjével gyűlik meg a baja, aki szeretné Asgardot elpusztítani és a saját képére formálni. Ez a Marvel-film egy igazi energiabomba – felkorbácsoló zene, lendület és humor, humor, humor, ami igazán élvezetessé teszi. 

Felpezsdítő alkotás, ami persze a vicces párbeszédeken felül bővelkedik látványos, harcos összecsapásokban is, így egyikről sem kell lemondanod, ha megnézed. 

Thor: Ragnarök – magyar előzetes #1 – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 17. – 2017-ben került a mozikba, eseménye 2017-ben játszódik.

 1. Bosszúállók: Végtelen háború 

Az eddigi Marvel-filmek 10 év alatt építették fel azt a világot, melynek fő konfliktusa ebben a részben csúcsosodik ki és végre értelmet nyer a számtalan utalás is. Most az eddig megismert „jók” csapnak össze Thanos-szal, hogy elkerülhessék tervének megvalósulását, a Végtelen kövek megszerzését és az Univerzum felének kiirtását.

Párhuzamos szálakon futó eseményekkel sodródhatsz a végső nagy összecsapásig, ahol eldől az emberiség és az Univerzum sorsa. Ha eddig végignézted a Marvel-filmek sorát, ezt a részt már biztosan tűkön ülve várod. (Még szerencse, hogy Neked már várnod sem kell rá.)

Bosszúállók: Végtelen háború (12E) – hivatalos szinkronizált előzetes #1 – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 19. – 2018-ban került a mozikba, eseménye 2017-ben játszódik.

 1. A Hangya és a Darázs

A Hangya visszatér és a Darázs csatlakozik hozzá, hiszen a kvantum világ felfedezése csapatban is könnyebben megy. Vagy az összecsiszolódás tartogathat meglepetéseket?

Könnyedebb, esendőbb, ám ugyanolyan látványos akciókat produkáló szuperhősöket mutat be ez a Marvel-film is. Válaszd ezt, ha egy kis felfrissülésre vágysz a rengeteg világmegmentés után.

A Hangya és a Darázs | Előzetes – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 20. – 2018-ban került a mozikba, eseménye 2017-ben játszódik.

 1. Bosszúállók: Végjáték

Van-e tovább, amikor minden veszni látszik? Fel tudsz-e állni, ha leterít a végzet? Újra tudod-e kezdeni az életedet a mérhetetlen veszteség után? A Végjátékban megláthatod, hogyan válaszolják meg ezeket a cseppet sem könnyű kérdéseket a kedvenc szuperhőseid.

Bosszúállók: Végjáték – magyar előzetes #1 – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 22. – 2019-ben került a mozikba, eseménye 2018-2023-ban játszódik.

 1. Pókember: Idegenben

Minden szuperhősnek jár egy kis kimenő. A kérdés, hogy a világ és megoldandó problémák hagyják-e a szabadságot. Pókember kicsit lazítana, de a világ megmentése nem várhat.

A korábbi Pókember filmekhez hasonló, könnyedebb hangulatú rész a Marvel-filmek sorában. Lazíts vele egyet, míg az alkotók a Marvel világ következő epizódjain dolgoznak.

Pókember: Idegenben – magyar előzetes #1 – YouTube

A Marvel-filmek mozivászonra kerülésének sorrendjében ez a film az 23. – 2019-ben került a mozikba, eseménye 2023-ban játszódik.

Szerző: Dublinszki Andrea