Hajózni szeretnél? Mutatjuk milyen lehetőségeid vannak!

2023. április 20.

hajós jogosítvány

Kezdjük az elején. Ha hajókázni akarsz, akkor több szabályt is ismerned kell.

Amikor az egyik ismerősöd Instagram profilján látod a Balatonon készült vitorlás fotókat, akkor könnyen előtérbe kerülhet a vágy, hogy azonnal beiratkozz egy vitorlás tanfolyamra. Azonban érdemes előtte jobban megismerkedni a hajótípusokkal és az érvényben lévő szabályokkal.

Ezt a szabályozást a vízi közlekedésről szóló törvény határozza meg. Nem kell minden szót betéve tudni a törvényből, de annak lényegével és előírásaival érdemes tisztában lenned.

Az egyik és legfontosabb kérdés, hogy hol akarsz hajókázni? A másik pedig, hogy milyen hajótípust szeretnél használni?

Ezeket fontos jó előre tisztázni, mert vannak olyan vizek és hajótípusok, amelyekhez engedély szükséges. Vagyis rendelkezned kell a megfelelő képesítéssel, hogy az adott hajót vezethesd. Ugyanakkor vannak olyan vizek és hajók is, amelyekhez nincs szükség semmilyen engedélyre.

Elmész a Körös-parti nyaralásra a családdal, és egy holtágban szeretnél egy kis motorcsónakkal hajókázni. Szükséged van erre engedélyre?

Nem. Mivel ez belvíznek számít (nem nyílt víz, tenger, óceán), és egy kis motorcsónak nem éri el a 14,7 kW teljesítményt. Így a szabályok szerint ez csónaknak minősül, nem pedig hajónak.

Elmész a Balatonra, és vitorlázni szeretnél. Bérelsz egy vitorlást. Ehhez kell engedély, vagy sem?

Ez attól függ. Ha a vitorlás vitorlafelülete 10 négyzetméternél nagyobb, vagy a hajó 7 méternél hosszabb, akkor vezetői engedély szükséges. Ha ezeknél kisebb paraméterekkel rendelkezik a vitorlás, akkor nincs rá szükség.

Ezt a típusú hajós jogosítványt köznyelven vízijártassági engedélyként, vagy más néven vízijártassági igazolványként ismerik. Fontos, hogy vízijártassági engedély nélkül a hatályos jogszabályoknak megfelelően csak csónakot vezethetsz.

Ha egy hajó vezetése engedélyköteles, és neked nincs ilyen engedélyed, akkor a jogosítvány nélküli hajóvezetést 100 000 Ft-ra, míg a vízi gyorshajtást maximum 60 000 Ft-ra büntethetik. Tehát jobb nem kockáztatni ilyen esetekben.

Vegyük szemügyre még egy helyzetet.

Nyári vakációra mész az Adriára, és el akartok menni vitorlázni. Ott kell engedély a hajózáshoz?

Igen, a tengeri hajózásra külön jogosítványra van szükség. Ezt a tengeri hajóvezetői tanfolyamon szerezheted meg, de erről és a hasonló képzésekről a harmadik emailben fogok részletesen beszámolni.

A vízijártassági engedély megszerzéséhez tehát részt kell venned egy kezdő vitorlás vagy motorcsónak tanfolyamon, valamint sikerrel kell teljesítened a közlekedési hatóság által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgákat is.

Ajánló