Hallgass ránk – íme, a legjobb magyar podcastek listája

2020. december 14.

podcast

A podcast tipikusan az a cucc, ami úgy úszott be a köztudatba, hogy hallotta ugyan, hogy van olyan, még talán fel is figyelt rá, de úgy igazából nem érdekelte a népet a dolog. Pedig Magyarország: podcast-nagyhatalom. Már ha Magyarország az egyetlen ország a világon – de azért nekünk is vannak tuti műsoraink. Következzék is a legjobb magyar podcastek listája!

De először kezdjük azzal, hogy mi az a podcast?

A podcast az iPod és a Broadcasting szavak összehegesztéséből erednek – a formátum általában mp3-ban kerül fel, és nyilvánvalóan az Apple céghez köthető. A legjobb magyar podcastek listáján kívül mára baromi sok potenciális podcast kínáló és fogyasztó van, és a cégek is belátták: vétel lenne kihagyni egy ilyen jó marketinglehetőséget. A legjobb magyar podcastek listáján általában ezerféle témában keresgélhetsz – igazából megkötés sincs, az alkotók abban készítenek magyar podcastet, amiből csak jólesik. Tavaly meg például pont egy podcastban kotyogták el, ki lehet valójában Banksy, szóval nekünk ne mondja senki, hogy a dologban nincsen potenciál – hiszen csak egy lebutított hangfájl, ami rádiónak álcázza magát.

Messze nincs így

Néhány statisztika Amerikából: 2015 és 2016 között, azaz alig egy év alatt kemény 23 százalékkal nőtt a podcastet hallgatók száma. Az okosteló meg táblagép hívőknél ez a szám csak 2016-ban 64 százalék – 5 a ledarált podcastek száma heti átlagban, sokan pedig úgy használják, akár a hangoskönyvet (pl. vezetés közben.)

Mi kell egy podcasthez első körben?

Első körben tisztázni a fogalmakat: a podcast egy rendszerezett audió (vagy videó) műsortár, a podcast csatorna pedig magát a műsorsorozatot jelenti. És ami fontos: a podcast csatornákat arra alkalmas podcast programokkal lehet kezelni. Ezek figyelik, frissült-e a kedvenc műsorod, és ha igen, akkor (gyakorlatilag) egy hírlevélben értesítenek róla. A lejátszóban beállíthatod, hogy mit tegyen, ha új rész érkezik – akár automatikus letöltést is, így az otthoni, vagy munkahelyi wifi hálózaton a készüléked észrevétlenül tölti le a podcast csatorna legfrissebb részeit.

És persze kell a legjobb magyar podcastek listája 

Az ember azt gondolná, hogy nyilván csak Apple-re érhető el az egész, de nem: van androidos verzió, illetve simán tudsz telepíteni asztali gépre podcast programot. 

Aztán kezdheted is csekkolni ezeket:

Balázsék Soundcloud / iTunes

Mindenki tudja, kik ők, lapozzunk. Ja, ők vannak a hazai podcast-lista 1. helyén.

Totalcar – Égéstér posztok By Totalcar  iTunes

A Totalcar vitán kívül az autós magazinok/műsorok/BÁRMIK vitán felül legszuperebb darabja – az Égéstér pedig 2012 februárja óta működik és 60-70 perces adásokban reflektál az újság által érintett témákra a szerkesztőség tagjaival, alkalmanként meghívott szakértőkkel. Hetente kb. 15-25 ezren töltik le.

Szertár Podcast – SoundCloud / iTunes

Tudományos multitasking királyság, a legsokszínűbb műsortémákkal – ami mondjuk egy podcast esetében tényleg nagy szó. A műsorvezetők Robi, Laci és Hapci már a századik adáson vannak túl, és baromi sok témát dolgoztak fel úgy, hogy az se érezze hülyén magát, aki a hátsó padban ül. A kajában lévő rovarok E-számán keresztül a kvantumon keresztül a bitcoinon át volt már náluk kiváló minőségben minden – mondjuk a bitcoinról már lemaradtatok. Ja, nem.

Vakfolt Podcast SoundCloud / iTunes

Filmes extravaganza jó kis popkulturális töltelékkel – ez, a legjobb magyar filmes podcastok listáján egyedülálló csemege. Huszár András és Frivalszky Péter podcastje olyan filmekről és sorozatokról szól, amelyek vagy nagyon ismertek, vagy csak te – akkor meg azért.  

Millásreggeli millasreggeli.hu/rovat/podcast/

Pénz, pénz, pénz. Az mindenkit érdekli. Naná, hogy te is hallgasd meg hazánk legMÁRKÁSABB, legFONTOSABB webes gazdasági rádióadását. Szerintük hallgasd te is, akárcsak a többit, amit ájánlottunk!

Ajánló