Házi pizza készítése – hogyan lesz a legfinomabb?

2020. augusztus 31.

házi pizza készítése

Mindenkinek van kedvenc pizzája, amit szívesen kér étteremben vagy rendel házhoz, az otthoni pizza készítés viszont sajátos szabadsággal ruház fel minket: rengeteg tésztát próbálhatunk ki, variálhatjuk a vastagságát, formabontó feltét-kombinációkat találhatunk ki. A pizza házilag való elkészítése gyakorlatilag felér egy hobbival, és mi sem tudjuk megunni, hogy mindig valami újat alkossunk.

Ebben a cikkben (azon túl, hogy szerelmet vallunk kedvenc ételünknek) kitérünk a tésztakészítés művészetére, feltárjuk a szószokban és feltétekben rejlő végtelen lehetőségeket, és beavatunk abba, hogy hány fokon és milyen hosszú ideig süsd a pizzád. Itt lehet, hogy egy kicsit meglepődsz majd…

A tésztakészítés művészete

A tészta négy alapanyagból készül:

 • Vízből
 • Lisztből
 • Sóból
 • Élesztőből

Ha igazán jó minőségre törekszünk, mindegyikkel foglalkoznunk kell egy kicsit: felejtsd el a csapvizet és a búzalisztet is! 

Víz

Nem mindegy, hogy milyen pH értékű, keménységű és tisztaságú vizet használsz a legjobb tészta megalkotásához. A legtöbb helyen nem is figyelnek külön oda erre, de mi nem csak utolérni, hanem túlszárnyalni is akartuk az éttermek pizzáinak minőségét. Nem untatunk a szakmával, mutatjuk a konklúziót: a házi pizza akkor lesz a legjobb, ha

 • Nem csapvízből készül
 • pH értéke valamivel 7 alatti
 • 100-150 ppm (ez a víz magnézium és kálcium tartalmára utaló mérőszám) keménységű

A tökéletes víz megtalálása Magyarországon nehezebb lehet, mint gondolnánk, míg Olaszországban külön pizzavíz is kapható. 

Kezdetben az is egy nagy lépés előre, ha a kemény csapvizet inkább palackozott vízre cseréled.

Pizzaliszt: a 00-ás típusú liszt

A többség BL55-ös sima, búzafinomlisztet használ pizza készítés során. Az eredeti pizzatészta viszont dupla nullás lisztből áll, amitől nem csak finomabb lesz a pizza házilag, de egyszerűbb is elkészíteni. A két termék, bár kinézetében szinte ugyanolyan (fehér és finom), a 00-ás típusú liszt sokkal jobban keleszthető, rugalmasabb és nem ragad, egyszerűbben nyújtható és formázható.

Érdemes inkább tengeri sót használni, hogy közelebb kerüljünk az olaszos ízekhez. Az is fontos, hogyha az átlagnál sósabban szeretjük az ételeinket, azt ne a tésztán hozzuk be, ne azt sózzuk túl. Inkább a szószhoz, feltétekhez keverjük azt, hiszen így a tésztakészítés arányait rontja.

Élesztő

Az élesztő kiválasztását nem kell túlgondolni, egy instant élesztő tökéletesen megteszi a tésztánkhoz.

Egy átlagos pizzatésztához ennyi elég: sokan adnak hozzá olajat is (ha így teszel, az extra-szűzet javasoljuk), de olyan is akad, aki egy kevés fokhagyma granulátumot kever a liszthez. Innentől kezdve ez már a te hobbid is: tapasztald ki, hogy ízlik a legjobban!

A legjobb pizza receptje – szerintünk

Ha ezeket betartjuk, már csak a megfelelő arányokat kell megtalálnunk. Négy darab vékony 32-es pizzához mi ezt javasoljuk:

 • 491g 00-ás típusú liszt
 • 294g víz
 • 15g tengeri só
 • 3g élesztő
 • 1 evőkanál extra-szűz olivaolaj (opcionális)

Lépések:

 1. Egy tálban a vízhez folyamatosan adagolva adjuk hozzá a lisztet és a sót.
 2. Gyúrjuk össze szépre, egyenletesre
 3. Egy enyhén olajozott tálban kelesszük körülbelül 2 órán keresztül, amíg a tészta kétszeresére nem duzzad
 4. Ezt követően készítsünk 200g-os golyókat, majd a golyókat hagyjuk további 2 órát pihenni
 5. Formázzuk meg pizzánkat, ideálisan kézzel, de akár nyújtófát is használhatunk
 6. Jöhet a feltét!

Pizza házilag, avagy a legjobb feltétek (és próbálkozások)

Az olaszok legfontosabb szabálya: legyen egyszerű! Ők úgy tartják, hogy egy pizzára maximum három feltét kerülhet, és a Margheritára esküsznek. Mi magyarok viszont szeretjük megpakolni a pizzáinkat, és van, hogy a házi pizza roskadozik a rápakolt feltéttől. 

Szerintünk 2-5 (nagyon max) feltéttel jó a pizza, és nem baj, ha nem jut belőlük mindenhová a korongon. 

Házi pizzaszósz

Megannyi előre elkészült szószt lehet kapni a boltokban, de elkészíthetjük a sajátunkat is.

Lehet az:

 • Hagyományos paradicsomos
 • Pesztós
 • Tejfölös
 • Vagy simán vagy egy kis fokhagymaszószos olaj

Az elkészítések módja végtelen, az alapanyagok pedig minden boltban rendelkezésre állnak: paradicsom, só, bors, cukor, oregánó, pirospaprika, olívaolaj, fokhagyma. Ezeket csak össze kell keverni a megfelelő arányban és főzni, és már kész is a friss pizzaszószunk.

Pizza feltétek

A pizza készítés legizgalmasabb része a feltétekkel való játék, amikor mindenki egy kicsit Gordon Ramsay, amikor felfedezésre kerülnek a “titkos összetevők” (nekünk is van). Kutatások szerint nem hibázhatsz, ha ezeket a kombinációkat teszed a pizzádra:

 • BBQ szósz és csirke
 • Bacon és rák
 • Ananász és sonka
 • Bacon és tojás
 • Gomba és kecskesajt

Ha az egyszerű, megszokott ízekre vágyunk, mindig legyen otthon szalámi, sonka, kukorica, gomba, paradicsom, sajt, hagyma, bacon, kolbász, paprika, rukkola és oregánó.

Válasszunk ki belőlük körülbelül hármat, és már készülhet is a pizza. Azért fontos, hogy ne csak a feltéteken legyen a hangsúly, mert egy túlságosan vastag pizza máshogy és nehezebben sül, továbbá elveheti az ízét és zamatát a csodálatosan elkészített, papírvékony tésztánknak. 

Pizza sütés az otthoni sütőben

Amikor a pizza házilag készül, általában azt az instrukciót kapjuk, hogy állítsuk a sütőt légkeveréses funkcióra (ha van), de mindenképpen a legmagasabb hőfokra, és várjunk is addig, amíg a legforróbb nem lesz. Ez 220-300 fok egy hagyományos otthoni sütő esetében, amit 20-30 perc alatt ér el. 

Ezután kerülhet be a pizza a sütőbe: fontos az is, hogy a sütő alsó részében süssük meg a korongot. 

A pizza sütés időtartama ilyen hőfokon (mérettől és vastagságtól függően) 10-15 perc között mozog, és jobban járunk, ha nyitva tartjuk a szemünket, ellenőrizve pár percenként, hogy halad a folyamat. 

Tipp: ha mozzarellát használsz, akkor sütés közben 1-2 alkalommal 5-10 másodpercre nyisd ki a sütő ajtaját, mivel ennek a sajtnak a nedvességtartalma nagy, de így távozni tud a gőz, a pizza pedig nem lesz annyira “vizes”. 

Pizza készítés a szabadban

Ha nem a konyhában, hanem egy kerti-party során a szabadban készítenénk el a világ legfinomabb pizzáját (a sajátunkat), akkor se essünk kétségbe, ha nincs egy kültéri kemencénk. 

Az Ooni pizza sütő extra magas hőmérsékletre, 500 fokra fűti fel magát, mindössze 15-20 perc alatt, ami duplája a hagyományos beltéri sütők hőjének, kevesebb idő alatt. 

A behelyezett pizza emiatt 1 perc alatt elkészül. 

A magas hőmérséklet miatt a házi pizza tésztája egyszerre lesz ropogós és levegős, mintha igazi olasz tésztát harapnánk, a feltétek ízei pedig intenzívek, mintha lávakövön sült volna. 

Az Ooni kemencéből érkező pizza egy kicsit más – ízében is, feelingjében is. Saját tésztánkból, szószunkból, utánozhatatlan feltét-variációinkból garantáltan kihozza a maximumot. 

Ooni pizzakemencék

Ooni Fyra

Fatüzelésű hordozható pizzakemence.

Ára: 249 USD (~75.000 Ft)

Link: https://ooni.com/collections/shop-all/products/ooni-fyra

Ooni Koda

Egy gyönyörű, gázműködésű szabadtéri kemence.

Ára: 329 USD (~99.000 Ft)

Link: https://ooni.com/collections/shop-all/products/ooni-koda

Ooni Koda 16

Egy nagyobb Koda, amiben még nagyobb pizzákat tudsz készíteni. 

Ára: 499 USD (~150.000 Ft)

Link: https://ooni.com/collections/shop-all/products/ooni-koda-16

Ooni Karu

Fával és faszénnel működő szabadtéri kemence, de gázzal is kompatibilis.

Ára: 329 USD (~99.000 Ft)

Link: https://ooni.com/collections/shop-all/products/ooni-karu

Ooni Pro

Ebben már hatalmas pizzákat is készíthetsz!

Ára: 599 USD (~180.000 Ft)

Link: https://ooni.com/products/ooni-pro

Ajánló