Megvan az a pillanat, amikor a pho illata megérkezik az orrodba? Nincs? Akkor még sosem próbáltad! Ez az illataroma nem csak egy levesé: hanem egy városé, egy távoli konyháé, egy életé, amit valaki ezer kilométerrel arrébb kezdett el valaki. Vietnámban a pho nem különleges alkalom, hanem a mindennap része. Ott a reggel, amikor a forró utcai gőzbe keveredik a húsleves illata, ott a gyerek, aki iskolába menet egy kis tál pho-t kanalaz, és ott az idős néni, aki lassan, mosolyogva szürcsöli a sajátját a piacon.
A pho nem csupán étel – hanem emlék, ritmus és otthon. És valahogy ez az otthon, a gőzölgő lével, a friss korianderrel, a lime-mal és a chilivel együtt, Budapesten is gyökeret vert.
Hanoitól – Kőbányáig
A vietnámi közösség Magyarországon a nyolcvanas évek óta építette lassan, szinte észrevétlenül a saját világát. Az első pho-leveseket kis műhelyek hátsó konyháiban főzték, nem vendégeknek, hanem maguknak – otthon ízeként. Aztán valaki beengedett egy barátot, majd az a barát hozott még egyet, és hirtelen a pho már nemcsak emlék lett, hanem híd a kultúrák között.
A legenda szerint az első „nyilvános” pho-tál Budapesten Kőbányán, a Vietnámi Speciális Melegkonyhán született. Nem csillogó hely, nem dizájnétterem. Inkább egy olyan konyha, ahol minden illatnak története van. A pult mögött ott áll egy család, akik generációk óta ugyanazzal a mozdulattal törik a csontot, pirítják a hagymát, főzik a levest. És amikor belépsz, nem azt érzed, hogy „külföldön” vagy, hanem azt, hogy valahol mindenki hazatalál.
Kőbánya egyébként külön kis univerzum lett: raktárak, boltok, kávézók, fodrászok, és persze pho-illat minden sarkon. Ha valaki meg akarja érteni, mi a pho valódi lényege, nem kell Hanoiba mennie – elég egy vasárnap délelőtt ellátogatni ide.
Budapest, ahol minden gőz mögött egy történet lapul
Ha a városban jársz, és egyszer csak megérzed azt a semmivel össze nem téveszthető illatot – azt a mély, fűszeres, édes-savanyú aromát –, akkor valószínűleg egy vietnámi konyha közelében vagy. A Hai Nam Pho a József körúton például már-már intézmény: minden tál pho olyan, mintha valaki hazavárna vele. A Saigon Bisztró a Ferenc körúton egy modernebb arcát mutatja a vietnámi konyhának, de a lé ugyanúgy édesen hömpölyög a tálban.
És vannak azok a kis pho-standok a város kevésbé elegáns részein, ahol műanyag széken ülsz, a gőz az arcodba csap, a kanál hangosan koppan, és valahogy minden tökéletes. Ezek a helyek adják vissza a pho igazi lelkét: a közvetlenséget. A pho nem az Instagramnak fő, hanem az embernek.
Vidéken is
A pho már rég nem csak budapesti történet. Debrecenben, Szegeden és Pécsen is megjelentek a vietnámi családi éttermek, ahol ugyanazzal a türelemmel főzik a levest, mint otthon. Debrecenben a Piac utcai vietnámi étterem a helyiek kedvence, Szegeden a Pho King a város bohém közönségét gyűjti egybe, Pécsett a Little Saigon barátságos, laza, és mindig tele. A pho ott is ugyanazt tudja: megállítja az időt.
Miért szeretjük ennyire?
Talán azért, mert a pho-ban van valami, ami kicsit rólunk is szól. Mi, akik a vasárnapi húslevesen nőttünk fel, ösztönösen értjük, miért fontos egy mély, lassan főtt lé. Csak itt máshogy fűszerezik, mások a tálak, más a mozdulat, de az üzenet ugyanaz: a szeretet íze.
A pho-t nem lehet sietve enni. Megállít, lelassít, megnyugtat. És talán épp ezért szerettük meg. Mert egy város, ahol mindenki rohan, néha pont egy tál forró levesben találja meg a békét.