Korán kelés: jobb vagy rosszabb?

2020. május 11.

korán kelés

Neked való egyáltalán a korán kelés?

Egy 2010-ben publikált kutatás szerint aki korán kel, nem csak aranyat lel, hanem produktívabb is, mint a napot később kezdő embertársai. Ha korábban kezded a napot, könnyebben tudsz proaktív lenni: te döntöd el, mi történjen aznap, mivel töltsd az időd.

A legtöbb külső inger napközben éri az embert. Váratlan telefonhívások, sürgős megbeszélések, vagy akár a bevásárlás, mikor a hűtő kinyitása után jössz rá, hogy bizony el kell menni a boltba: az ilyen eseményeket általában mind le kell reagálni, amivel értékes idő megy el.

Ha későn kezded a napot, akkor nagyobb eséllyel találnak meg váratlan események már a napod indulása közben. Ilyenkor nincs más választásod, mint lereagálni ezeket az eseményeket. Ezzel pedig reaktív viselkedésre állítod magad, vagyis az energiád legnagyobb része arra megy el, hogy megoldd a váratlan feladatokat.

Viszont ha korábban kelsz fel, megadod magadnak a lehetőséget, hogy a saját prioritásod szerint végezd a teendőid. Mire pedig megtalálnak a váratlan történések, az aznapra szánt energiád leghatékonyabb részét már bele is tetted azokba a teendőkbe, amik tényleg a legfontosabbak neked.

Hogyan keljek korábban?

Triviálisnak tűnhet a megoldás, hogy szimplán állítsd át az ébresztőt, és kelj korábban: de ha már próbáltad, tudod, hogy ez nem ilyen egyszerű. Ha pedig még nem próbáltad, és adsz neki egy esélyt: meg fogod látni, hogy a korábban könnyen ment ébredés után milyen könnyen alakul át az ágy egy végtelen erővel bíró mágnessé, ami visszahúz.

Összegyűjtöttünk minden olyan tippet, ami tényleg használ abban, hogy korábban tudj felkelni, és hatékonyabbak legyenek a napjaid:

Ne válts túl korán

A lényeg nem az elszántság, hanem a folyamatosság.

A szervezeted arra van berendezkedve, hogy egy jól megszokott életvitelt kövessen, minél hatékonyabban. Ha egyik napról a másikra sokkal korábban próbálsz meg felkelni, az szinte biztosan nem fog simán menni. Gondolj bele a jetlag jelenségébe: ha átrepülöd a fél világod, idő kell ahhoz, hogy alkalmazkodni tudj az új időzónához: ilyenkor nem véletlenül tart jó néhány napig, hogy az új időzóna szerinti estén tudj elaludni, és az akkori reggelen felébredni.

Helyette apró léptekben igazíts az ébredés időpontján: állítsd be az ébresztőt másnap 15 percel korábbra a megszokottnál. A rákövetkező nap igazíts rajta még 15 percet, és így tovább, amíg el nem éred a célt. Így szinte észrevétlenül át tudsz állni az új ritmusra.

Feküdj le korábban

Az ébresztő korábbra állításával együtt figyelj oda, hogy előttevaló este annyival korábban feküdj le. Valóban rengeteg plusz időre tehetnénk szert, ha egyszerűen kevesebben (vagy gyorsabban?) aludnánk, de mindenkinek szüksége van egy konkrét minimális mennyiségű alvásra. Van, aki 6 óra után teljesen frissen kel ki az ágyból, de akad, akinek a 7-8 óra is éppen elég: ez teljesen természetes, és egyénfüggő.

Ha biztosra akarsz menni, beszéld meg magaddal, hogy lefekvés után már nem veszel elő telefont. Könnyű ilyenkor még egyszer utoljára belepörgetni az aznap érkezett értesítésekbe: majd azon kapod magad, hogy el is repült még fél óra, amit regenerálódásra szánhattál volna.

Használd ki az extra időt

A megszerzett plusz időnél figyelj oda arra, hogy szánj rá belőle magadra is. Kávézz otthon az elviteles helyett, vagy reggelizz meg nyugodtan otthon: így a szervezeted már tudat alatt is készül arra, hogy valami jó dolog fogja várni az ébredés után, ezért kevésbé lesz küzdelmes a reggeli felébredés. Ha belefér az időbe, akár egy kis reggeli séta is beleférhet: ha lesétálsz néhány villamosmegállót a reggeli ingázásból, máris sokkal kevésbé rohanósan indulnak a reggelek.

Bármivel is egészíted ki a napod, érdemes azt a reggeli rutin részeként kezelni. Ahogy a szervezeted a megszokott dolgokat (mint például az ébredés ideje!) követi könnyebben, tudat alatt az is segít abban, hogy produktívabbak legyenek a napjaid, ha ki tudsz alakítani egy jó ébredés utáni rutint.

Tedd messzebb a telefonod/ébresztőórád

Az ébredés legnehezebb része, hogy rászánd magad arra, hogy felkelj az ágyból. Ha ez különösen nehezen megy, ráveheted magad másképp is. Ha elég messze van az ébresztő, nem lesz más választásod, mint felkelni: lehet még félig csukott szemekkel teszed ezt meg, de utána már sokkal könnyebb választás lesz elkezdeni a napot, mintsem visszafeküdni aludni.

Ez sokkal hatékonyabb módszer, mint beállítani 10+ ébresztőt egymás után. Ekkor ugyanis sokkal könnyebb kikapcsolni, mert “úgyis mindjárt megszólal a következő”. Ha mégis szeretnél többet beállítani, maximum kettőt engedj meg magadnak: az elsőnél felébredsz, de még adsz időt magadnak pihenni. A második viszont már a “végső”, ami már az ágyból felkelést jelzi neked.

Neked melyik módszer vált be? Ismersz mást is, ami segít? Írd meg kommentben!

Ajánló