Testünket és lelkünket egyaránt ápolhatja a teakészítés élménye. Az évszázadok óta kedvelt forró ital a különböző kultúrákban eltérő módon készül el. A reggelente gyorsan összedobott filteres teakeverékek nem tudják megadni azt a hangulatot, amelyet a hagyományos távol-keleti tea szertartásokon átélhetünk.
Nem kell azonban hosszú perceket töltenünk a tea elkészítésével ahhoz, hogy kiváló minőségű és jótékony hatású italt készítsünk magunknak. Az M Matcha által összegyűjtött receptek jól példázzák, hogy tökéletes ételek és italok készülhetnek a prémium alapanyagok felhasználásával. A matcha zöld tea pompás példa arra, hogyan tudunk a szervezetünk számára rengeteg plusz energiát és egészséges összetevőt biztosítani amellett, hogy pihentető módon élvezzük a tea megalkotását.
A teakeverés fortélyai
A tea elkészítésének többféle módját ismerjük. A különböző teatípusok és -fajták főbb jellemzői alapján használunk eltérő megoldásokat. Hagyományos módon készített teák esetében a tealevelek csészébe kerülnek, melyek hosszabb-rövidebb ideig forró vízben áznak, majd leszűrés után fogyaszthatóak. A teacserje ízvilága és hatóanyagai mind jól érzékelhetővé válnak.
A nyugati világban elterjedt szálas teák hasonló módon készülhetnek, csak a forrázáshoz itt több víz kerül, mint az ázsiai népek konyhájában. A legfontosabb a reggeli tea forrázásakor, hogy kerüljük a teatojás használatát, mert nagyban ronthatunk ezzel az ital aromáján.
Matcha tea előnyei
A zöld teák többsége rengeteg hasznos hatóanyagot tartalmaz, melyek segítségével egészségünk megőrizhető. A matcha Japánból származó teafajta, mely nem szálak, filterek vagy levelek formájában használható fel, hanem a teacserje teljes egészét porrá őrölve fogyasztható. A smaragdzöld, vibrálóan élénk színárnyalatú por elkészítése kisebb rituálé, mely során a nyugalom és béke járja át lelkünket.
A nagy gondossággal leszedett teacserje leveleiből készült ital elfogyasztásával energikusabbak leszünk. Az antioxidánsokban gazdag matcha tea L-theanin tartalma miatt a kávéhoz hasonlóan frissít, de nem okoz függőséget a fogyasztása. Ráadásul az immunrendszert is erősíti, védi a sejteket és hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez is.
A matcha tea elkészítése
Ennek a teatípusnak az elkészítése a megfelelő instrukciók betartásával nem bonyolult feladat, mégis ízletes és finom végeredményt kapunk. A tökéletes tea elkészítéséhez a porrá őrölt tealeveleket csészébe helyezzük, majd vizet öntünk hozzá. Ügyeljünk arra, hogy simává keverjük az elegyet. Ehhez használhatjuk a tradicionális chasen ecsetet, mely formáját tekintve egy régi borotválkozó pamacshoz hasonlít. Ennek segítségével habos állagúra keverhetjük a folyadékot.
Alapvetően elmondható, hogy egy csésze teához egy gramm matcha teaport szükséges 60-80 ml vízzel elegyítenünk. Bátran vállalkozhatunk a matcha elkészítésére, hiszen minél többet gyakoroljuk, annál finomabb lesz a végeredmény.