Lakásfelújítás: önállóan vagy kivitelezővel?

2022. december 16.

Lakásfelújítás tervezés

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki lakásfelújításba fog, ugyanis rendkívül idő- és pénzigényes feladatról van szó. Az elmúlt időszak DIY-reneszánsza, na meg a megbízhatatlan és drága kivitelezők miatt egyre többen gondolkodnak rajta, hogy önállóan végzik el a lakásfelújítást. Mik az előnyök és a hátrányok, mi alapján dönts?

Mit kockáztatsz, ha egy kivitelező mellett döntesz?

A legtöbbünk hallott rémtörténeteket a kivitelezőkről, akik a lehető legolcsóbban és legkevesebb erőfeszítéssel akarnak a lehető legtöbb pénzt keresni. Mik a leggyakrabban elhangzó vádpontok, aggodalmak? A kivitelező…

Túlárazottan dolgozik. Tény és való, hogy a mostani piaci helyzet a kivitelezőknek kedvez, ezért megtehetik, hogy akár arcpirítóan sokat kérnek egy-egy munkáért.

Megbízhatatlan. A kivitelező nem tartja a határidőket, nem ér oda, ne adj’ Isten fel se veszi nekünk a telefont.

Kapkodva, és nem elvárt minőségben dolgozik. A mai világban mindenki időhiányban szenved, ezzel együtt vannak olyan munkák, amiket nem szabad összecsapni, mert az összességében a minőség romlásához vezet. Sajnos sok cég túlvállalja magát és az idő hiányában kapkodva végzi el a munkát, ami meg is látszik a végeredményen.

Rendetlenséget hagy maga után. Egy rendezetten, megbízhatóan dolgozó csapat folyamatosan takarít maga után. mert tisztább környezetben jobb munkát tudnak végezni.  Ehhez egy ipari porszívó igazán nagy segítséget nyújt. De sajnos nem mindenki érzi szükségesnek az effajta munkavégzést és esze ágában sincs takarítani maga után. 

Azon is spórol, amin nem kéne. Mindenből a legolcsóbbat veszi meg és építi be, így nem lesz tartós a végeredmény.

Direkt félrevezet. Sajnos nem ritka, hogy a kivitelező megpróbálja átvágni az embert, hogy még kevesebb idő alatt, még több pénzt tudjon csinálni.

Nem rendelkezik a kellő szakértelemmel. A mai világban a szakemberhiány, na meg a magas fizetések miatt sok a botcsinálta szaki, de ezt mi laikusként persze nem fogjuk kívülről látni, mert ugyanúgy áll rajta a munkavédelmi sisak. Csak később tapasztaljuk meg, hogy milyen minőségű is lett az elkészült munka.

Nem javítja a garanciális hibákat. Sajnos előfordul, hogy nem veszel észre egy hibát, és kifizeted a kivitelezőt. Aki, miután eltette a pénzedet, eltűnik az éterben, amikor ki kellene javítani a garanciális hibákat.

Természetesen a fenti aggályoknak van valóságalapja. Azonban nyilván túlzó azt mondani, hogy ne lennének korrekt munkát végző cégek is a magyar piacon. Ha kivitelezőt szeretnél megbízni a lakásfelújítással mindenképpen alaposan nézz körbe: kérj referenciát, ha van rá lehetőség beszélj korábbi ügyfelekkel vagy kérdezd meg ismerőseidet, hogy ők tudnak-e megbízható, munkájára adó szakembert ajánlani. Na de mi a helyzet az önálló lakásfelújítással?

Az önálló lakásfelújítás veszélyei

A legtöbbünk nem az építőiparban dolgozik, így kevés embernek van valódi szaktudása, amit beleforgathat egy lakásfelújításba. Ezzel együtt a fenti aggályok, az árak, na meg az interneten elérhető információk bősége sokakat az önálló lakásfelújítás irányába terel. De itt is vannak kockázatok bőven.

Egyfelől nagyon könnyű rosszul megtervezni, amit szeretnénk. Hozzáértő segítség nélkül nem fogjuk észrevenni, hogy a lelki szemeink előtt olyan szupernek tűnő koncepció miért nem működik, vagy miért másféle alapanyagokra lenne inkább szükség.

Másfelől messze nem olyan könnyű elsajátítani egy-egy munkafolyamatot az internetről, mint ahogy gondoljuk. A videókat nézve minden egyszerűnek tűnik, aztán az első bonyodalomnál már vakarjuk is a fejünket. És könnyű hibázni, aminek korrigálása nem kalkulált költségeket, na meg időráfordítást jelent, ha egyáltalán sikerül. Az idegeskedésről nem is beszélve.

Lakásfelújítás
Forrás: Freepik

Néhány ökölszabály

Miután áttekintettük a buktatókat, következzék néhány általános jótanács, tipp.

  • Ha abszolút kezdők vagyunk, és nincsenek hozzáértő ismerőseink (kőműves, burkoló, villanyszerelő stb.), akik segíthetnének, jobban járunk egy kivitelezővel. Ha kellő alapossággal járunk el a megfelelő cég kiválasztása során, jó eséllyel meg tudjuk magunkat védeni a kockázatoktól. (Illetve fontos, hogy bizonyos munkák esetében nemcsak generálkivitelezőre, hanem konkrét szakemberre is szükség van. A hatályos jogszabályok szerint például egy villamos hálózat kiépítését, átalakítását és bővítését csak regisztrált villanyszerelő végezheti.)
  • Szintén érdemes lehet kombinálni a generálkivitelezőt a saját munkánkkal: például a falazati munkákat és a komoly szakértelmet igénylő feladatokat rájuk bízni, a festést és a többi könnyebb feladatot megcsinálni magunk. Így sokat spórolunk, mégsem kockáztatjuk, hogy komoly hibát vétünk.
  • Ha úgy döntesz, a munkák oroszlánrészét egyedül fogod megcsinálni, minél alaposabban nézz utána az adott munkafolyamatnak. Emellett szánd is rá az időt: mivel nem vagy gyakorlott, szinte biztos, hogy elrontod, ha kapkodsz.

Honnan szerezz be eszközöket?

Ha úgy döntesz, legalább részben magad csinálod a felújítási munkákat, akkor előtte ellenőrizd, hogy minden szerszám rendelkezésedre áll-e. Amennyiben nem, keress fel egy jó minőségű termékeket forgalmazó szerszám áruházat, például a Zákány Szerszámházat! Emellett érdemes arra is figyelni, hogy a többi alapanyagot például festéket, tapétát szakáruházból szerezd be, ahol megfelelő tanácsokkal tudnak téged ellátni.

Ajánló