A legjobb fantasy könyvek – könyvajánló

2021. március 12.

A legjobb fantasy könyvek (romantikus, felnőtt, ifjúsági, misztikus)

A fantasy könyvek mindig egy új világot tárnak elénk: mesebeli lényekkel találkozhatunk, természetfeletti képességekről olvashatunk, miközben misztikus rejtélyek várnak megoldásra. A fantasyk megdolgoztatják a képzelőerőnket, olvasásuk pedig a legnagyobb rajongást válthatják ki belőlünk: nem véletlen, hogy a legtöbb sikerszéria ebből a műfajból került ki.

A továbbiakban felsoroljuk a legjobbakat: a nagy klasszikusokat és pár személyes kedvencet, új ötletet is.

Romantikus fantasy könyvek

A romantikus fantasyk középpontjában nem feltétlenül a varázslat áll, hanem egy szerelmes történet. A fantasy sokszor metaforikus jelentéssel is bírhat: vegyük például A Szépség és a Szörnyeteg példáját, ahol a lényeg nem a különleges képességeken van, hanem azon, hogy nem a külső számít, hanem a szív.

Alkonyat

Stephenie Meyer könyvsorozatát senkinek sem kell bemutatni: Bella új városba költözik, ahol egyből felkelti a figyelmét Edward, a jóképű, fakó bőrű fiú, aki aztán megmenti az életét! Ezután kezdődnek az igazi bonyodalmak: miközben a két fiatal egymásba szeret, Bella megtudja, hogy emiatt hatalmas veszély fogja fenyegetni. Egy könyv a szerelemről és elfogadásról, fantáziadús körítéssel.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/stephenie_meyer.twilight-alkonyat.html

Cassandra Clare könyvek

Cassandra Clare három nagysikerű sorozatot is megírt, mindegyik varázslatos világba kalauzol, az írónő műveit pedig átjárja a romantika. A legismertebb közülük a Végzet Ereklyéi, amelyik hat kötetből áll. A Végzet Ereklyéi a jók és a démonok közötti harcról szóló fordulatos és izgalmas, ahol sok minden nem az, aminek látszik – már ha látszik a halandó számára egyáltalán.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/A-vegzet-ereklyei-I-VI-1.html

Felnőtt fantasy könyvek

A Tűz és Jég dala (Trónok Harca)

George R.R. Martin remekművét az HBO sorozata óta nem kell bemutatni: az viszont tény, hogy aki csak nézte, sosem fogja igazán megérteni a karaktereket és azok motivációit. Sosem fog megismerni olyan szereplőket, akik kimaradtak a sorozatból. A Tűz és Jég dala minden egyes könyve több, mint ezer oldal: egy olyan részletes világ, amit lehetetlen volt belezsúfolni a tévés feldolgozásba. 

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/george_r_r_martin.tronok-harca-15.html

Éhezők Viadala

Az Éhezők Viadala rengeteg fantasys toplistán szerepel, így mi sem akartuk kihagyni, bár műfajában inkább sci-fi. A történet a disztópikus jövőben játszódik, ahol egy sikertelen lázadás után a Kapitólium 12 körzetre osztja Panem országát, majd hogy emlékeztesse a lázadókat a vereségre, évről évre megrendezik az Éhezők Viadalát: ahol 24 játékos közül az győz, aki utoljára marad életben!

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/suzanne_collins.az-ehezok-viadala.html

A Vaják (Witcher)

A Vaják már a Netflixes feldolgozás előtt is nagyon népszerű volt, eddig három játék is készült belőle. A teljesen kitalált fantasztikus világban Geralt, a Vaják szörnyekre vadászik kívülállóként, mivel az emberek félnek tőle, megvetik őt. A könyv nem finomkodik: Geralt sötét lelkivilágába és szexuális életébe is betekintést nyújt, ezért is a felnőtt besorolás.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/andrzej_sapkowski.vajak-the-witcher-viharido.html

A tövisek hercege (Széthullott Birodalom sorozat)

Sötét varázslat, kegyetlen ármány – ez áll a tövisek hercege és jogos trónja között. A herceg szüleit már gyerekkorában meggyilkolták, azóta pedig csak a bosszú vezérli. 13 évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezetője volt, célja pedig egyértelmű: visszaszerezni a trónt és legyőzni a homályt.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/mark_lawrence.tovisek-hercege-3.html

Misztikus fantasy könyvek

Olyan könyveket gyűjtöttünk ebből a kategóriból, amik egy kicsit borzongatóak, és folyamatos feszültség alatt tartják az olvasót.

Éjszakai cirkusz

Egyik nap egy cirkusz érkezik a városba: bejelentés nélkül. A cirkusz nem színes-szagos: csupán egy fekete-fehér sátor, mégis valami különleges van benne. A sátrakban éghajlatszerűen változik a környezet és a hőmérséklet, mintha valami mágia lenne a dologban. 

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/erin_morgenstern.ejszakai-cirkusz-2.html

A Ragyogás

Stephen King talán a műfaj legnagyobb képviselője: minden műve rendkívül feszült, szorongató stílusban íródott, az olvasó szinte együtt izgul a főszereplővel, sőt, legtöbb esetben jobban. A Ragyogás az alkoholizmusból frissen gyógyult Jack, felesége Wendy, és fia Danny története: míg Jack egyre jobban kezdi elveszíteni az eszét, Dannyt látomások gyötrik – a külvilágtól elszigetelt szállodából pedig nincs menekvés, ha valaki gyilkolni kezd.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/stephen_king.a-ragyogas–1.html

Lázálom

A Trónok Harca írójának egy kevésbé ismert regénye a Lázálom, ami egy olyan vámpírtörténet, ami nincs máshol. Nem szerelmes regény és nem a tinikről szól. A vámpírok kegyetlenek és céljaik vannak – de van köztük olyan is, aki már nem issza ember vérét. Egy egyedülálló darab a vámpíros fantasyk között.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/george_r_r_martin.lazalom-6.html

Ifjúsági fantasy könyvek

Gyerekkorunk legkedvesebb könyvei az ifjúsági fantasy könyvek. Összeszedtük ezek közül is a legjobbakat!

Harry Potter

A világ leghíresebb varázslóját sem kell senkinek bemutatni, egy háztartás könyvespolcáról sem hiányozhat. A Harry Potter ereje a világában és főhőseiben rejlik, és valóban elhozza neked a mágiát, elég csak becsuknod a szemed, és elképzelned, amit olvastál.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/jk_rowling.harry-potter-es-a-bolcsek-kove-30.html

Gyűrűk Ura

Ha minden jól alakul, 2022-ben a Gyűrűk Ura is megkapja a maga sorozatát. Igaz, nem a filmekből már ismert karakterekkel, a trilógia ugyanis a harmadkorban játszódik. Az új sorozat a másodkorra fókuszál majd, viszont Tolkien több műve, így maga A Gyűrűk Ura is tartalmaz utalásokat a másodkorra.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/j_r_r_tolkien.a-gyuruk-ura-i-iii–1.html

Eragon

Imádod a sárkányokat? Akkor az Eragon a lehető legnekedvalóbb könyv a világon! A világ hasonlít Tolkienéhez: sárkányok, törpök és más mítikus lények szállnak szembe a gonosszal, vagy éppen segítik őt. Az Eragon egy új lendületet adott a sárkányos-középkori fantasyknek, és a mai napig egy kikerülhetetlen, örökzöld darabja.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/christopher_paolini.eragon-sarkanylovas.html

Az Arany Iránytű

Két világ, melyek közé híd épül: Az Arany Iránytű a mi világunkban kezdődik, hogy aztán valahol északon, jegesmedvék és boszorkányok földjére kalauzoljon. Háború zajlik szabadság és elnyomás között: Lyrának pedig nem kisebb a feladata, mint a gonosz megakadályozása.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/philip_pullman.az-arany-iranytu-az-ur-sotet-anyagai-1.html

Tüskék és rózsák udvara

Azt mondják, aki szereti George R.R. Martin világát, annak tetszeni fog a Tüskék és rózsák udvara is. A sztori szerint Feyre egy erdei vadászat során megöl egy farkast, ami miatt Tamlin, a halálos és halhatatlan tündér elrabolja, hogy jóvátételt követeljen. A kezdeti konfliktusból később szövetség szövődik: Feyre ugyanis egyre jobban megkedveli a tündérek földjét, miközben afelett sötét fellegek gyülekeznek.

Olvasd el: https://www.libri.hu/konyv/sarah_j_maas.a-court-of-thorns-and-roses-tuskek-es-rozsak-udvara-tuskek-es-rozsak-udvara-1.html

Ajánló

Legjobb háborús könyvek

Legjobb háborús könyvek

Mely háborús regényeket vedd fel az elolvasandók közé? A döntés nehéz, hiszen a választék zavarba ejtően nagy. Íme, a segítség! A háborús tematikájú...

bővebben