Hangoskönyv letöltés: A legjobb hangoskönyvek ingyen

2020. november 04.

legjobb hangoskönyvek ingyen

A mai felgyorsult világban egyre kevesebben olvasnak.

Pedig a könyvek nem csak az agynak serkentő, de a lélek számára is gyógyír, főleg a cudar téli napokon.

Manapság azonban a videók és a közösségi média sokkal passzívabb pihenést tesz lehetővé, míg az olvasás – ha nem is nagyon – de megerőltető.

Azonban erre is van megoldás – a hangoskönyvek!

De pontosan miként is működik a hangoskönyv letöltés, és hol találhatóak meg a legjobb hangoskönyvek ingyen?

Hangoskönyv letöltés

A hangoskönyv letöltés ingyen, és fizetős könyvekkel is működik.

Így nincs szükség 3-5 ezer forintokat fizetni az audio olvasmányokért, hiszen rengeteg érhető el ingyenesen is, amelyeket bármikor elkezdhetjük hallgatni, amikor a könyvolvasás nem opció:

  • Vezetés közben
  • Edzés közben
  • Főzés közben

Ehhez csupán annyi a dolgunk, hogy megkeressük a kívánt könyvet, kiválasztjuk az mp3 formátumot (ez a hangoskönyvek elterjedt formátuma), majd letöltjük őket a számítógépünkre vagy a telefonunkra.

Ez után már csak egy mp3 lejátszó eszközre van szükségünk, ami bár elsőre bonyolultan hangzik, de szinte minden tech eszközön található ilyen alapból.

Amennyiben Windows fut a gépen, akkor a Groove Music fog elindulni.

Apple készülékeknél az Apple Music lesz az alapértelmezett lejátszó.

Android telefonokon a Youtube Music fogja lejátszani a letöltött audio anyagot.

Már csak az a kérdés, hogy hol találhatóak letölthető hangoskönyvek?

A hangoskönyveket általában ugyanonnan lehet megvenni, mint a hagyományos, papír alapú könyveket.

A legnagyobb online áruházakban megtalálható néhány darab (pl.: Extreme Digital, eMag), de ha nagy kínálatból választanál, akkor mindenképp az online könyváruházakat (pl.: Libri) érdemes választani.

De mi a helyzet akkor, ha te nem szeretnél könyvekért fizetni – vagy egyszerűen csak kipróbálnád ingyen?

Erre is van megoldás!

 Lássuk, hol találhatóak meg a legjobb hangoskönyvek ingyen.

A legjobb hangoskönyvek ingyen

Nemrégiben a MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) kínálatában megjelentek azok az ingyen letölthető hangoskönyvek, amelyeket minden magyar tanulónak előbb vagy utóbb el kell olvasnia.

A cikk írásakor már több, mint 350 könyv van fent, amelyek között megtalálhatóak a gyerekeknek, illetve a felnőtteknek szóló hangoskönyvek is.

hangoskönyv letöltés

Ahhoz azonban, hogy a hangoskönyv ingyen letölthető legyen, fontos megismerni a MEK által meghatározott letöltési irányelveket:

“Ez a dokumentum elektronikus formában szabadon másolható, terjeszthető, de csak saját célokra, nem-kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használható. 

Minden más terjesztési és felhasználási forma esetében a szerző/tulajdonos engedélyét kell kérni. 

Amennyiben a műben és annak borítóján fel van tüntetve valamelyik Creative Commons licensz, akkor az abban megengedett felhasználási formák nem engedélykötelesek. 

A Magyar Elektronikus Könyvtár elsősorban az oktatási/kutatási szférát szeretné ellátni magyar vagy magyar vonatkozású, szabad terjesztésű elektronikus publikációkkal.”

Tehát amennyiben a hangoskönyv letöltés saját használatra történik, akkor abban az esetben mindenfajta hivatkozás vagy fizetség nélkül letölthetőek és használhatóak.

Az ingyenes hangoskönyvek között megtalálható többek között a Biblia, az Íliász vagy az Egri csillagok, illetve olyan szerzők közül is válogathatunk, mint Victor Hugo, William Shakespeare vagy Mikszáth Kálmán.

A Magyar Elektronikus Könyvtár hangoskönyvei ide kattintva érhetőek el.

Összefoglalás

A mai gyors világban a multimédia mindent letarolt.

A könyvek nem tudnak versenyezni a közösségi médiával vagy a videókkal.

Azonban a hangoskönyvek igen!

Nincs is másra szükség hozzájuk, mint egy eszközre (számítógép, telefon), egy hangoskönyv lejátszó programra, és néhány hangoskönyvre.

A MEK szerencsére több száz könyvet tett szabadon letölthetővé, így a legjobb hangoskönyvek ingyen is elérhetővé váltak!

Ajánló