Melyik országban a legjobb élni?

2021. június 10.

melyik országban a legjobb élni

Melyik országban a legjobb élni? Erre a kérdésre talán egy kérdéssel lehet a legjobban válaszolni: attól függ, hogy kinek? Van, aki ott szeretne legjobban élni ahol a családja és barátai is élnek. Valakinek az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb pénzt tudja megkeresni. Megint másnak pedig a kulturális és természeti adottságok jelentik a döntő faktort.

Azonban meg lehet ezt a kérdést közelíteni egy másik oldalról is. Össze lehet hasonlítani az országokat objektív mutatók alapján, létrehozva ezáltal egy listát arról, hogy mik a legélhetőbb országok. A lista pedig egy jó kiindulási pontot jelenthet azoknak, akik egy másik országban szeretnének szerencsét próbálni.

Legélhetőbb országok listája HDI alapján

Az országok élhetőségére rengeteg különböző mérőszám létezik, ezek közül az egyik legelfogadottabb a HDI (Human Development Index), amelyet az ENSZ használ. A HDI azt mutatja meg, hogy az adott országban élőknek milyen az életminősége. A HDI 0 és 1 közötti értéket vehet fel. Minél nagyobb a szám, annál jobb az életminőség az országban.

Fontos még megemlíteni, hogy mik azok a tényezők, ami alapján a HDI-t kiszámolják. Az első az emberek várható életkora, hiszen minél nagyobb ez a szám, annál hosszabb és egészségesebb életet él egy átlagos ember az adott országban.

A második szempont az oktatás elérhetősége. Két mutatót használnak itt: az iskolás korú gyerekek esetén a tanulással várhatóan eltöltött évek száma. A felnőtteknél pedig a ténylegesen tanulással eltöltött évek száma.

A harmadik faktor pedig a GNI, az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem, ami esetén az inflációt és az adott ország árszintjét is figyelembe veszik. Ez lényegében annyit jelent, hogy minél magasabb ez a szám, annál jobban meg lehet élni az átlagfizetésből az országban.

10 legélhetőbb ország

Most, hogy a módszertant ismerjük nézzük meg, hogy mik számítanak a világ 10 legélhetőbb országának:

HelyezésOrszágHDI
1Norvégia0.957
2Írország0.955
2Svájc0.955
4Hong Kong0.949
4Izland0.949
6Németország0.947
7Svédország0.945
8Ausztrália0.944
8Hollandia0.944
10Dánia0.940

Érdekesség, hogy Norvégia az elmúlt 5 év során folyamatosan vezette a listát. Több komoly javítás is történt ebben az 5 évben: Izland 4, Írország és Hong-Kong 7-7 helyet léptek előre.

Hol a legjobb élni – a helyiek véleménye alapján?

Míg a HDI esetében a felállított rangsor számított mutatókra támaszkodik, úgy az alábbiakban bemutatott lista előállítása során más eljárást alkalmaztak.

A BAV csoport és a Wharton iskola közösen készített egy felmérést, amely során több, mint 17.000 embert kérdeztek meg világszerte, hogy mit gondolnak hazájukról. 76 szempontot vizsgáltak, ebből a legélhetőbb országok listájának előállításánál az alábbi kilencet vették figyelembe:

 • Megfizethetőség
 • Jó munkaerő piac
 • Gazdasági stabilitás
 • Családbarátság
 • Jövedelmi egyenlőség
 • Politikai stabilitás
 • Biztonság
 • Jó közoktatás
 • Jó közegészségügy

A helyiek véleménye alapján a legélhetőbb országok listája így alakult:

HelyezésOrszág
1Kanada
2Dánia
3Svédország
4Norvégia
5Svájc
6Ausztrália
7Hollandia
8Finnország
9Németország
10Új-Zéland

Ennek a felmérésnek egy további érdekessége, hogy nem csak a legélhetőbb országok listáját állították össze a válaszok alapján, hanem a következő szempontok alapján is készült egy-egy lista:

 • Az országban elérhető kalandok
 • Az ország képessége, hogy alkalmazkodjon a változáshoz
 • Kulturális befolyás
 • Hagyomány
 • Feltörekvő gazdaság
 • Vállalkozások támogatása
 • Hatalom
 • Szociális érzékenység

Melyik országban lenne a legjobb élni?

Ha külföldre való költözésen gondolkodunk, akkor a fenti listák több szempontból is segítséget nyújtanak. Egyrészről nagyszerű konkrét alternatívákat kinálnak. Másrészről pedig, ha olyan országgal szemezünk, ami nem volt egyik listán sem akkor is van arra kiinduló pontunk, hogy megvizsgáljuk milyen lehet az országban élni.

Érdemes lehet azonban még egy pár további dolgot is figyelembe venni. Az első és egyik legfontosabb tényező, amire gondolnunk kell, az az, hogy milyen nyelveket beszélnek az adott országban. Elég lesz-e az angol tudásunk vagy meg kell tanulni még egy nyelvet?

A nyelvekhez szorosan kapcsolódik az is, hogy egy külföldinek mennyire nehéz munkát találnia az adott országban. Ideális esetben már úgy tudunk kimenni, hogy vár ránk egy munka. Ha ez nincs meg, akkor viszont jó tisztában lenni azzal, hogy kiutazás után mennyi időre (és pénzre) van szükségünk, mire megtaláljuk a megfelelő munkát.

A távolság is sokak számára döntő fontosságú lehet. Egyáltalán nem mindegy, hogy Európán belül egy pár órás repülőúttal hazajutunk akár egy hétvégére is, vagy egy jóval hosszabb és drágább út vár ránk mondjuk Ausztráliából.

Összefoglalás

Ha szeretnénk azt megtudni, hogy melyik országban érdemes a legjobb élni több szempontot is figyelembe kell vennünk: mik a legélhetőbb országok társadalmi és gazdasági mutatók alapján, mennyire gondolják élhetőnek az országot a helyiek és számunkra hol ideálisak a körülmények.

Ajánló