A legjobb önéletrajzi regények, amiket vétek lenne kihagyni

2021. július 08.

legjobb önéletrajzi regények

Valljuk be, mindenki szeretne bepillantani az ismert emberek, világsztárok, sportolók, zenészek mindennapjaiba. Pont ezért imádjuk az önéletrajzi regényeket. Mert segítségükkel mindezt könnyedén megtehetjük.

Ezek ugyanúgy szerelemről, kudarcról, újrakezdésről, sikerről, kitartásról és a kreativitás erejéről szólnak, mint a legtöbb könyv. Ami mégis különlegessé teszi őket, az az, hogy a főszereplők saját szemszögükből mutatják be életük fontos eseményeit és mozgatórugóit.

Életrajzi könyveket olvasni klassz. Imádjuk őket, mert 

  • Motiválnak. Igazi életutakon keresztül mutatják meg, hogy a nehéz helyzetekből is van kiút.
  • Tágítják a látókörünket. Megérthetjük a főszereplők tettei mögött rejlő indokokat, így máris nem fekete-fehérben látjuk az eseményeket.
  • Segítik a kikapcsolódást. A jól megírt életrajzi könyv kiszakít minket a valóságból és olyan érzés olvasni, mint egy szuper sorozatot nézni. Mindkettőnél elszomordunk kicsit, ha véget ért, nemde? 
  • Értékes tapasztalatokkal gazdagodunk. Olyan útmutatást, kaphatunk, mely igazi, átélt tapasztalatokból merít és nem egy elképzelt hős elképzelt életében működik csak.

A legjobb önéletrajzi regények

Összeszedtük azt az öt könyvet, ami nélkül ugyan lehet élni, de szerintünk nem érdemes. 

1. Toxikoma  — Szabó Győző

Szabó Győzőt senkinek nem kell bemutatnunk. Színész, szinkronszínész, étterem-tulajdonos, producer, életművész.

2012-ben megjelent Toxikoma c. könyvében korábbi drogproblémáiról ír. Bemutatja, milyen volt leküzdenie a drog iránti sóvárgást, de azt is, mennyi mindent tett meg azért, hogy kábítószerhez jusson. Brutális őszinteséggel ír a beállt mindennapokról és a leszokás nehézségeiről. Lebilincselő olvasni, mennyire egyszerű lecsúszni a drog felé vezető lejtőn. És milyen nehéz a visszatérés a tiszta életbe.

A könyv már megjelenésekor is a sikerlisták élén volt. Azóta már többször újranyomták, de tabudöntögető témája és őszinte stílusa miatt még mindig közkedvelt. 

Könyv megvásárlása: https://www.libri.hu/konyv/szabo_gyozo.toxikoma-10.html

2.   Zöldlámpa   —  Matthew McConaughey

A Zöldlámpa Matthew McConaughey, Hollywood jóképű színészének, könyve, ami már megjelenése után a New York Times bestseller listájára került.

Matthew 52 napra elvonult a külvilágtól, és szinte egyhuzamban írta meg regényét. Nem klasszikus önéletrajz, sokkal inkább sztorik sorozata. Megelevenedik a szokatlan, mondhatni már-már kaotikus texasi gyerekkora, ausztráliai és európai utazása, filmes karrierje, de diszkréten kitér hollywoodi kalandjaira is.

A könyv címe a zöldlámpákra utal  — arra az állapotra, amikor elkapunk egy jó hullámot és kiélvezzük azt. De mindig csak zöldlámpák vannak az életben? Ha pedig nem, mit tehetünk, hogy még többet elcsípjünk belőlük? Már maga a borító és a cím is sejteti, hogy itt azért mélyebb tartalomra számíthatunk, nem csak bulváros, szaftos történetekre. 

Könyv megvásárlása: https://www.libri.hu/konyv/mcconaughey_matthew.zoldlampa.html

3. Mrs. Escobar – Életem Pabloval  —  Victoria Eugenia Henao

Pár hónapja nagyon felkapott volt a Netflixen a Pablo Escobar és a kolumbiai kokainkartellek életét bemutató Narcos című sorozat. Ennek középpontjában Pablo felemelkedése és bukása áll. De nem tudjuk meg belőle, csak sejthetjük, milyen is lehetett együtt élni a világ egyik legismertebb bűnözőjével. 

Ezzel számol le a Mrs. Escobar – Életem Pabloval című könyv, melyet Escobar felesége vetett papírra. 12 évesen ismerte meg Pablot, 15 évesen lett a felesége, és élete innentől kezdve állandó félelemben, bujkálásban telt, amit még a tündöklő anyagi jólét sem tudott semmissé tenni. Könyvében bemutatja, milyenek voltak a mindennapok egy drogbáró mellett, de részletesen leírja azt is, milyen érzelmi ambivalenciát jelent tudni, hogy férje, akit szeret, a világ egyik legkegyetlenebb bandavezére. 

Hogyan tudta elviselni Victoria azt a sok szörnyűséget, ami közvetlen környezetében történt? Miért nem hagyta ott a férjét? A könyv megválaszolja kérdéseinket.

Könyv megvásárlása: https://www.libri.hu/konyv/victoria_eugenia_henao.mrs-escobar.html

4. A Nike-sztori  — Phil Knight

Phil Knight milliárdos vállalkozó, a Nike egyik alapítója, aki A Nike-sztori című könyvében írja le a márka megszületéséhez és kiteljesedéséhez vezető útját.

Tanulmányai után, huszonévesen vágott bele az üzletbe. Felkeresett egy japán cipőgyárat, és szerződést kötött velük a cipők amerikai forgalmazására. Évekkel később kapcsolata megromlott a cipőgyárral, és eljött az idő, hogy saját lábára álljon. 1976. fordulópont volt a márka és Phil életében: új logóra, új értékesítési központra, új reklámügynökségre, promóciós igazgatóra és újabb termékekre volt szükségük. Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy a márkát végül óriási sikerre vitték.

Nagyon inspiráló önéletrajz született, amiben öszpontosul a hit, kitartás, bátorság és humor. Megérthetjük, mi lendítette tovább Philt a nehézségeken és hogyan lett a pipa jel az egész világon elterjedt márkajelzés.

5. Így lettem — Michelle Obama 

Michelle Obama az USA első afro-amerikai származású first ladyje.

Miután 2017-ben férjével, Barack Obamaval, elhagyták a Fehér Házat, megírta az Így lettem című regényét.

A könyv egyszerre önéletrajz, szociológiai tanulmány és elnökségi monográfia. Megismerjük Michelle kihívásokkal, megbélyegzésekkel teli chicagoi gyerekkorát. Képet kapunk az amerikai fekete és fehér lakosság között fellépő feszültségekről, de a Fehér Ház szigorú szabályairól és az elnökválasztással járó mentális stresszről is.

Meglepő őszinteséggel tárulnak elénk az elnöki pár hétköznapi problémái, úgy, mint a lombikprogram vagy a párkapcsolati nehézségek.

Olyan olvasmányos, érdekes, szerény és diplomatikus önéletrajz került ki az egykori first lady kezei közül, ami Téged is arra motivál, hogy kövesd az álmaidat.

Könyv megvásárlása: https://www.libri.hu/konyv/obama_michelle.igy-lettem.html

Összefoglalás

Mindenkinek megvannak a maga kedvencei. Van, aki novellákat, van, aki thrillereket, van, aki önfejlesztő könyveket olvas szívesebben. Egy jó önéletrajzi regény mindezt ötvözi. Mert élmény olvasni, izgalmas és mindig tartogat valamit, amiből tanulhatunk.

Ha szívesen olvasnál még szuper könyvekről, filmekről, lifestyle témákról, nézz szét a The Next oldalán!

Ha pedig tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel, hátha épp könyvválasztás előtt állnak, és még keresik az igazit.

Szerző: Letrich Timi

Ajánló