A legjobb orvosos sorozatok toplistája

2021. július 07.

legjobb orvosos sorozatok

Ki ne ismerné hallomásból Brinkmann professzort, Ross doktort, esetleg Derek Sheperdet, vagy a címben is feltűntetett Dr. House-t? Igen: a magyar nézők már a rendszerváltás előtt megízlelhették, hogy milyen is az élet egy kórház falain belül. Nagyon sokszor a durva realitással, de az utóbbi időben már-már ennek a szakmának “cukiságfaktorával”, pontosabban annak kiparodizálásával is előrukkoltak a producerek. Lássuk, hogy mik is azok a sorozatok, ahol nem mindig alakult ki a nézőkben a “fehér köpeny szindróma”.

A kórházi sorozatok a televíziózás aranykorától fogva a képernyők megszokott látványosságai. Történelmi visszatekintéssel inkább most nem fárasztanálak benneteket, de ami ezekben a közös: egy kórház vagy klinika mindennapjait a lehető legélethűbben adják vissza. Persze ezt az évtizedek alatt fűszerezték így-úgy-amúgy. De alapvetően soha nem tudták, és nem is akarták elfedni a valóságot: életet és halált. Végülis – bár ne adj’ Isten – mi magunk is voltunk, illetve kerülhetünk kórházba. Egyfajta misztérium övezi számunkra mindazt, ami odabent megtörténhet velünk szerencsés vagy épp kevésbé szerencsés esetekben. Igaz, amit a tévéképernyőre állítanak a producerek, azok általában kissé árnyaltabban mutatják meg a műtő négy fala közötti eseményeket, a kórtermek történéseit. De most öltözzetek be Ti is zsilipruhába, maszkot, kesztyűt fel és irány a hét (szerintünk) legjobb orvosos sorozat világába! Spoiler nem lesz. Ezt garantáljuk! Ja! És TB-kártya sem fog kelleni!

A legjobb orvosos filmek és orvosos sorozatok

7. A klinika (Die Schwarzwaldklinik)

Az idősebbek emlékezhetnek rá, de talán számunkra sem ismeretlen a festői fekete-erdei klinika ikonikus főcíme. A klinika 1985 és 1989 között forgatták az NSZK-ban, amely mintegy utánzata volt a csehszlovák Kórház a város szélén sorozatnak. A hétköznapi orvosi eseteket itt is a dolog nyers (bár kissé stílizált) realitásában mutatták be: a Brinkmann-család vezette intézményben láthattak a nézők születést és halált, műtéteket és kisebb beavatkozásokat, romantikát és drámát. Egy szóval: itt minden a tévéképernyőre került, ami nem verte ki a biztosítékot a nézőkben – és a német médiahatóságoknál.

A főszereplő Klausjürgen Wussow már az első résztől fogva az összes néző szívébe belopta magát, így a nagyijaink, de még édesanyáink is jó szívvel gondolnak vissza a sármos, 55 éves prof karakterére. De egyeseknek Christina nővér, vagy épp Udo esetleg Benjamin Brinkmann volt a Nagy Ő. A sorozat összesen 131 részt ért meg a négy év alatt és két egész estét filmet is magáénak tudhat. Retrosorozat ugyan, de ettől még le fog ültetni titeket is a képernyő elé!

6. A hegyi doktor  (Der Bergdoktor)

Nem kell túl messzire ténferegnünk a Feketeerdőtől: az osztrák Alpok hófödte csúcsai között Dr. Thomas Burgner egykori müncheni orvos veszi át egy kollégája praxisát, és bár a háttérben egy folyamatos történeti szál végig nyomonkövethető, mégis minden részben más és más izgalmakban lehet részünk. Mivel egy tiroli kisvárosban játszódik a történet, ezért a romantikus környezet kissé egysíkúvá teszi a látványt, azért egy idő után mink is az Alpok friss levegőjét érezzük az orrunkban.

A sorozat eredetileg 1992 és 98 között volt a német és osztrák tévék képernyőjén Gerhart Lippert főszereplésével, de akit esetleg érdekel ez az ázsió annak van egy jó hírünk: a rebootolt sorozat már 2008 óta a sármos Hans Sigl-lel folytatódik és minden héten 1-1 újabb részt látható az ORF-en (illetve 1 év lemaradással a Duna Televízió szinkronosan is adja). Izgalmakból itt azért többet adnak, mint az eredeti szériában, szóval megér egy misét… pontosabban vizitet tőletek is!

5. Vészhelyzet (E.R.)

Tizenöt (!!!) évaddal ez a sorozat a csúcstartó az orvosos sorozatok kronológjában. 117 alkalommal jelölték Emmy-díjra és párszor a Golden Globe-ot is bezsebelte. Egy Chicago-i megyei kórház mindennapjait láthattátok benne – mert igen: erre már a mi generációnk is emlékszik. A bemutatott szituációk nagyon is valódinak tűnnek: nem spóroltak a vérrel. A halál és az élet kéz a kézben jár a sorozatban, ezért a mai kor doku-realityjeit is simán lekörözi. A felvonultatot karakterek nem színészkednek: látszik rajtuk, hogy átélik az orvosi sikereket, a veszteségeket, tragédiákat, vagy épp a csodálatos pillanatokat is. Nem egyszer etikai, vallási és morális döntések, kérdések sokaságában elveszve láthatjuk az orvosokat és a pácienseket.

Ha ez még nem lenne elég: számtalan olyan színész is itt kezdte a karrierjét mint George Clooney, Noah Wyle, Goran Visnjic, Scott Grimes vagy épp Anthony Edwards. Talán sokan közülletek nem is látták, hogy miként lett belőlük hírességek. Nos: a Vészhelyzetből megtudhatjátok! 

4. A Grace klinika (Grey’s Anatomy)

Nos, az amerikai sorozatkészítők egy idő után belefásultak a nyers valóság naturalista ábrázolásába a tévéképernyőkön, ezért megpróbálták a sok vért, szenvedést, halált, fájdalmat kicsit “komilfóbb” csomagolásba beburkolni és kissé szebbé tenni az orvosos szériák meglehetősen szürke és olykor igen véres monotóniáját megtörni. A Grace Klinika egy úgyszintén fiktív Seattle-i kórház mindennapjait hozta el közénk. Voltaképpen orvosok, mentorok és a hozzájuk beosztott rezidensek mindennapjait láthattuk 17 évadon keresztül. A karakterek márcsak a bőrszínük miatt is rendkívül sokszínű volt és jóval tágabb dimenziókból pillanthattunk bele egy kórház életébe.

Összehasonlításképp: a Grace Klinika és a Vészhelyzet között a különbség az, hogy a komikum jóval többször előfordul, de drámai, brutális és persze véres jelenetekből sem volt hiány. Első négy évadában az amerikai nézettségi Top10-es listán stabilan ott volt. Patrick Dempsey, Ellen Pompeo, Sandra Oh és Katherine Heigl első nagy sikereit ennek a szériának köszönhette. És valljuk be: jól állt rajtuk a fehér köpeny!

3. Dokik (Scrubs)

És akkor íme: egy igazi sitcom. J.D rezidensként úgy érezte, hogy mindenre fel van készülve. Csakhogy a kórház, ahová került, szemében inkább a Lipótmezőhöz hasonlatos. Egy mindenkit kioktató osztályvezető főorvos, egy ütődött karbantartó, és egy minden hájjal megkent kórházigazgató, aki J.D szemében maga a megtestesült gonosz. Ha mindez nem lenne elég: a kilenc évad folyamán annyi furcsa alak jelenik meg a Sacred Heart kórházban, hogy nehéz kibírni egy-egy rész végén kihagyni az illemhelyet a sok röhögéstől.

A sorozatot már jól ismeri a magyar közönség, hiszen annak idején a TV2 hozta be és a Comedy Central folytatta tovább a vetítést. Sőt! Még az M2-n is csaknem főműsoridős sorozat lett belőle, igaz ott már új szinkronnal került át – ennek értelmét ne kérdezzétek. Biztos nem volt eléggé szofisztikált a Közmédia számára…

2. Doktor Murphy (The Good Doctor)

Eddig az orvosokat a róluk szóló sorozatokban általában komoly, megingathatatlan, eltökélt, erős szereplőkként láthattuk. De Dr. Murphy esetében más a leányzó fekvése: itt az orvos egy autista, Savant-szindrómás, de annál brilliánsabb sebész, aki még a tapasztalt kollégáit is simán kenterbe tudja verni egy-egy páciens kezelése folyamán, nem egyszer életeket mentve. Nem titkolja a sorozatban a betegségét, s ez látszik rajta. Ijesztő, mégis számunkra egy szerethető, megbecsülendő figura arcát sugározza felénk, akin talán megesink a szívünk.

A sorozat jelenleg is az RTL Klubon fut. Hamarosan az ötödik évadot láthatjuk. A főszereplő Freddie Highmore-t a sorozatban nyújtott alkotása miatt már az első, 2018-as évadban Golden Globe-ra jelölték. Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen az, amikor egy beteg gyógyít egy másik beteget, akkor ez a nektek való csemege, az orvosi sorozatok mostani gyöngyszeme!

1. Dr. House

Tagadhatatlanul a csúcstartó a magyar nézők számára Dr. House, aki a címfőhős. Egy igazi, szarkasztikus, makrancos és felettébb magának való profi, akinek a módszerei azért nem éppen az orvosi enciklopédiákban olvasható. Egyetlen rész alatt képes kivágni a balhét és a végére rendbehozni (legalábbis szépíteni rajta). Géniusza abban rejlik, hogy a legritkább, legegzotikusabb betegségekre is fényt derít. Afféle orvosi Sherlock Holmes, aki “nyomoz” a betege tünetei alapján. 

Antiszociális karakterét mégis az emberközelisége teszi számunkra szimpatikussá: Dr. House maga is beteg. Mankóra szorul. A főszerepet alakító Hugh Laurie egyik olyan oldalával ismerkedhetünk meg, amit a brit komédiákban látottak után nehezen tudnánk róla elképzelni. Egy gondolkodó, szuperintelligens, magába forduló, mégis csapatjátékos karaktert láthatunk ebben a bőrben, akinél ha nem is úgy tűnik: a megoldáshoz és a paciens meggyógyításához vezető út mindig létkérdés. Ha pedig ez még nem volna elég: magyarhangja a “Nagy Fehér” azaz Magenheim doktor a Szomszédokból, avagy Kulka János kellemesen dörmögve, minden gúnyt és iróniát maximálisan visszaadva az eredeti hangsávról. Na tehát: ki szeretne House gondjaiba kerülni?

Szerző: Vörös Gábor

Ajánló

A legjobb dán vígjátékok

A legjobb dán vígjátékok

A dán vígjátékok különleges helyet foglalnak el a filmművészetben, híresek egyedi humorukról és gyakran társadalmi kommentárokról. E műfaj legjobb...

bővebben
Legjobb spanyol krimi filmek

Legjobb spanyol krimi filmek

A spanyol krimi filmek világa rendkívül izgalmas és sokrétű, a sötét történetektől a meglepő fordulatokig. Ezek a filmek gyakran szakítanak a...

bővebben
A legjobb skandináv krimi filmek

A legjobb skandináv krimi filmek

A skandináv krimi filmek egyedi atmoszférájúak, gyakran a helyi regényirodalom adaptációi. Nevettetők, mint Erik Balling "Olsen Gang" sorozata, vagy...

bővebben