Chill: Mit jelent — és mit nem? Mire használják?

2022. szeptember 05.

chill

A köznyelvben, főleg a fiatalok körében, gyakran halljuk a chill, chillezés, Netflix and Chill kifejezéseket.

Az angol nyelvet beszélők számára könnyen felismerhető a kifejezés, de az idősebb korosztálybelieknek lehet, hogy okoz egy kis fejtörést.

Ebben a cikkben kiderül, hogy pontosan mi is a chill jelentése, hogyan fordíthatjuk le és milyen helyzetekben szokás használni.

Chill jelentése

chill jelentése

A „chill” rengeteg jelentéssel bír, ezért célszerű kategorizálni, hogy vajon szóként vagy kifejezésként használják-e.

A „chill”, mint szó

Direkt angol-magyar fordításban a szótári meghatározást tekintve a chill szót az alábbiak szerint érthetjük:

  • lehűl, kihűl
  • megfagy
  • meghűlés, megfázás
  • hideg, hűvösség
  • megdermed

Ettől függetlenül, ha a szövegkörnyezet nem ezen jelentésekre utal, vagy fiatalok egymás között szleng kifejezésként használják, akkor más jelentésre kell hagyatkozni.

A „chill”, mint kifejezés

A chill kifejezést többféle helyzetben és értelemben is szokás használni. A legelterjedtebb verzióban viszont pont a fentebb említett értelmezésekhez kapcsolódva — átvitt értelemben — érdemes gondolni rá.

Vagyis ha valami túl van forrósodva, vagy amikor egy személyről beszélünk, aki izgatott, felhergelt állapotban van, akkor annak lehűtésre van szüksége. Ilyenkor a Chill! azt jelenti, hogy „Nyugi, nyugalom, nyugodj meg!” Lehet hallottuk már a Chillelj! kifejezést is, amit szintén úgy kell érteni, hogy Pihenj, nyugodj le/meg!

A nyugalomhoz szintén több értelmezés is kapcsolódik. Ha zenehallgatás során egy zenei műfajként adják meg, hogy chill, akkor egy nyugodt, relaxáláshoz ajánlott számról van szó. Ilyenek főleg a tanuláshoz, fókusz munkához, relaxációhoz vagy akár kávéházi hangulathoz ajánlott akusztikus, lo-fi vagy csak adott hangszerre írt zenék.

Másik igen elterjedt jelentése is szintén a pihenéshez, relaxáláshoz kapcsolódik. A chillezés kifejezés arra utal, hogy valaki nyugodt állapotban pihen, lazul. Ehhez kapcsolódik az elterjedt Netflix and Chill jelenség, ami a Netflix streaming szolgáltatóhoz kapcsolódik. Rohanó, felgyorsult világunkban ugyanis nagyon népszerű lett, hogy az emberfia egy hosszú nap után lepihen a fotelbe, kanapéra és a filmek, sorozatok nézésével piheni ki a fáradalmait.

Létezik még a Chill out kifejezés is, ami azt mondhatni, hogy megegyezik a chill jelentésével, vagyis ebben a Chill out állapotban az ember lenyugszik, kikapcsol, relaxál. Az angol szöveghasználatban főleg másoknak, egymásnak mondják az emberek, de nem ritka, hogy magukra is érhetik, mint tevékenység, amit csinálnak, csinálni fognak.

Egy kevésbé használatos, de értelmes használata a chillnek még úgy fordítható, hogy nagyon jó, király. Ilyenkor egy kérdésre szokás válaszként adni, mint például: “Milyen volt ez a könyv?, Tetszett a program?”.

Összességében tehát, ha azt halljuk, hogy valaki vagy valami chill vagy chilles, akkor egy nyugodt, kipihent, laza emberre, állapotra, tevékenységre vagy helyzetre kell gondolni.

Ajánló