Elállási nyilatkozat 2020: minta letöltése és szabályok

2020. augusztus 12.

elállási nyilatkozat

Minden internetes vásárlás esetén meg kell hogy találd a megrendelésre vonatkozó feltételeket az adott webáruház honlapján. Közöttük az elállási nyilatkozatot is, ami abban az esetben hasznos, ha élni szeretnél a kézhezvétel után 14 napig érvényesíthető elállási jogodhoz.

Mi az az elállási jog?

Míg egy üzletben, vagy bemutatóteremben úgy tudsz vásárolni, hogy látod, vagy néha akár ki is próbálhatod a megvásárolandó terméket, egy webáruház esetében erre nincs lehetőséged. Ezért pedig előfordulhat, hogy a termékfotó csalóka, jóval szebb, mint a valóság. Vagy még rosszabb esetben működési vagy esztétikai hibás terméket kapsz kézhez.

A vásárlók védelme érdekében jött létre a 14 napos elállás lehetősége, miszerint a kézhezvétel után 14 nappal bármiféle indok nélkül elállhatsz a vásárlástól, és az eladó köteles visszafizetni a vételárat. Ez persze az eladókra is jó hatással van, hiszen így bátrabban lehet interneten rendelni, nagyobb forgalmat generálni.

Mikor van szükség az elállási nyilatkozatra?

Ahhoz, hogy éljünk az elállási joggal, két teendőnk van. Be kell jelenteni a szándékunkat a webáruház felé, és vissza kell juttatni a terméket a webáruháznak. Fontos, hogy ennek a költsége a vevőt terheli!

Tipp: ha teheted, olyan webáruházból vásárolj, aminek van üzlethelysége is. Így ha élni szeretnél a 14 napos elállással, könnyebb és olcsóbb lehet visszavinni az átvételi pontra a megvett terméket, mint futárt hívni.

Az elállásról nyilatkozhatunk elektronikusan is, amihez a hatályos kormányrendelet tartalmaz egy kész mintát is, amit elég csak kitöltenünk. Ezt a mintát itt éred el:

2. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez

Elállási/Felmondási nyilatkozatminta

(csak a szerződéstől való elállási/felmondási szándék esetén töltse ki és juttassa vissza)

Címzett:

Alulírott/ak kijelentem/kijelentjük, hogy gyakorlom/gyakoroljuk elállási/felmondási jogomat/jogunkat az  alábbi

termék/ek adásvételére vagy az alábbi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés tekintetében:

Szerződéskötés időpontja /átvétel időpontja:

A fogyasztó(k) neve:

A fogyasztó(k) címe:

A fogyasztó(k) aláírása: (kizárólag papíron tett nyilatkozat esetén)

Kelt:

A fenti elállási nyilatkozat forrása: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK14030.pdf

Erre figyelj oda az elállási nyilatkozat kitöltése után

Ha elküldted a nyilatkozatot a webáruháznak, ne felejtsd el visszajuttatni a terméket. Az is fontos, hogy az eredeti csomagolásában, sértetlenül (kibontva természetesen lehet) tedd ezt meg. Telemorzsázott, égett foltokkal teli kenyérpirítót egy webáruház sem fog (és nem is köteles), de egy kipróbált, majd szépen dobozába visszacsomagolt mobiltelefonnal nem lesz probléma.

Ajánló