A legjobb szakáll formák 2021-ben + az arcforma meghatározása

2020. május 29.

legjobb szakáll formák

A legjobb szakáll forma rengeteget dobhat a megjelenéseden. Ismerősek azok a színészek, akiket először látva szakáll nélkül az az érzésed, mintha hirtelen sokkal fiatalabbak, szinte gyerekesek lennének? Pont ennyi komolyságot adhat akár csak egy igényesen karban tartott borosta is.

De ha nem az arcformádhoz illően választasz, könnyen mellé lehet nyúlni: és hiába vágod tökéletesre a végeredményt, a tükörbe nézve mégis az lehet az érzésed, hogy valami nem stimmel. Mielőtt megnézed a legnépszerűbb szakáll formákat, érdemes tehát azzal kezdeni, hogy meghatározod, milyen arcformával rendelkezel. Ha ez már egy sima tükörbe nézésre is megvan, nyert ügyed van: de ha nem vagy benne biztos, elő azzal a mérőszallaggal!

Így határozd meg az arcformád méréssel:

  1. Homlok: az első lépésként mérd le a homlokod szélességét szemből, egészen a hajadig a homlokod legszélesebb pontján.
  2. Arccsont: mérd le az arccsontod szélességét. Ezt közvetlenül a szemed alatt, vízszintesen kell mérni, a szemeid egymástól legtávolabbi sarkainak távolsága.
  3. Állvonal: a füled aljától az állad középpontjáig terjedő távolság
  4. Fejhossz: az állad aljától a homlokodig, a hajad vonaláig érő távolság.
  • Ovális arcforma: ha a fejhossz nagyobb, mint az állvonalad hosszának kétszerese.
  • Négyzetes arcforma: minden hossz nagyjából egyforma. Az áll inkább éles, mint szögletes.
  • Kerek arcforma: az arccsont hossza nagyobb mint az állvonalé. Az élek kevésbé kivehetők, kerek formájúak.
  • Téglalap arcforma: a fejhossz a legnagyobb mért érték. A homlok, az állvonal és az arccsont nagyjából egyforma.

A legjobb szakáll formák

Ezek a legjobb szakáll formák az egyes arcformákhoz:

A teljes borosta

teljes borosta

Ez az a fajta szakálltípus, ami szinte mindenkinek jól áll. Az előkövetelmény persze az, hogy a teljes állat tudja fedni a borosta, ne csak nyomokban jelenjen meg. Ha ez az előfeltétel adott, akkor 3-4 napot érdemes várni az utolsó borotválkozás után, hogy elérjük a kellő komolyságot adó hosszt.

Érdemes folyamatosan karbantartani, vagyis az arc és a nyak mentén élesen elhatárolni a széleket. Így az “elfelejtettem borotválkozni” stílusú megjelenés helyett máris az “igényes borosta” kategóriába léphetsz át. Ha tetszik ez a stílus, akár néhány hétig is meg lehet tartani a formát, és utána csak az egyenletes hosszra kell figyelni. Kerekebb, és ovális arcformához is jól áll.

Kecskeszakáll

kecskeszakáll

A mára kissé viccesen hangzó neve ellenére is igen jó megjelenést adhat, ha passzol az arcformádhoz a stílus. A 90-es években volt igen népszerű, de ma is fel lehet fedezni: például Robert Downey Jr. is a kecskeszakáll egy variációját viseli a Marvel filmekben. Érdemes a borosta szintjénél néhány fokkal tovább hagyni növekedni, hogy karakteresebb legyen a megjelenés. Ha pedig mégsem jönne be, könnyen meg lehet szabadulni tőle, vagy hagyni teljes borostává alakulni. Ovális arcformákhoz, keskeny állakhoz illik a legjobban.

Körszakáll

körszakáll

“A kidobó”. Gyakorlatilag a kecskeszakáll teljesebb formája, ahol nincs elválasztva a bajusz és az állszakáll. Négyzetes arcformához tökéletes választás, úgy igen komoly megjelenést ad. Érdemes tenni vele egy próbát: van, akinek nagyon jól áll. Kerek és ovális arcformákhoz illik igazán.

A zsaru

zsaru bajusz

Rövid, formára vágott bajusztípus. Népszerűsége az egyszerűségében is rejlik. Néhány évtizeddel ezelőtt sokkal többször volt látható mint manapság, de megfelelően karbantartva és ügyelve a formára ma sem elhanyagolható választás.

Eredeti formájában a bajusz nem szélesebb, mint a száj. Ha ennél hosszabbra hagyjuk, az már tényleg egy klasszikus forma.

Állszakáll

állszakáll

Szintén egy klasszikus stílus, ami időnként visszatér. Ügyelni kell rá, hogy megfelelően karban legyen tartva, ne hagyjuk elterjedni: akkor az ovális arcformákhoz kiválóan passzoló, egyedi megjelenést adhat.

Teljes szakáll

Fontos különbség a teljes szakáll, és a “régóta nem borotválkozom” között, hogy mennyire van karbantartva a szakáll, és mennyire engedjük az állunk alá, vagy a nyakra nőni (ez utóbbit inkább ne). Manapság ez igen népszerű, nem véletlenül: komoly megjelenést ad a szögletes arcformákhoz, feltéve, ha rendesen növő arcszőrzettel rendelkezel. Ha 30 felett is még inkább foltokban tudsz csak szakállat növeszteni, inkább válassz mást a listából – de ha nem ez a helyzet, akkor kiváló választás, ha odafigyelsz a rendszeres borotválkozásra.

Star-Burns

Star-Burns szakáll

Ennél egyedibb szakáll formát nem találsz, az biztos! Persze komolyan csak egyetlen ember viselte, ő is csak a szerep kedvéért: de ha van kedved kísérletezni a borotválkozás során, jó móka lehet leutánozni Alex “Star-Burns” Osborne szakállát a Community című sorozatból.

Itt megtalálsz mindent a szakállformázáshoz:

Neked melyik a kedvenced? Vagy kimaradt valami? Írd meg kommentben!

Ajánló