Miért nem tudok lefogyni?

2022. március 24.

orvosi diéta

Erről – a sokakat érintő és nehézséget okozó problémáról – fejti ki tapasztalatait Dr. Medgyesi János a MedFood Kft. orvosigazgatója, aki több mint 10 éve foglalkozik orvosi diétával és fogyasztja le egészséges illetve krónikus betegeit nagy sikerrel. 

Ha felszalad pár kiló… mindenkinek megvan a saját praktikája, hogyan nyerje vissza a „versenysúlyát”. De mit tehetek akkor, ha az eddigi bevált módszerek nem segítenek, a mérleg – minden, korábban eredményes próbálkozás ellenére – meg sem mozdul?

Dr. Medgyesi János: Középkorú férfi keresett meg az elmúlt héten az orvosi diétával foglalkozó rendelésemen. Elmondása szerint azért, mert az elmúlt évtizedekben megvolt a szokásos étrendje arra az esetre, ha súlyt szeretett volna csökkenteni, de az elmúlt évben, korábbi sikerei rendre kudarcba fulladtak – nem sikerült a fogyás a régi módszerrel, ami pedig egyszerű volt és betartható. Étele sonka, paprika és paradicsom volt, pár nap után már az éhség is elcsitult, lett elegendő energiája, és szépen fogyott, de most nem! Mi változott 2021/22-ben az életében? Mi történt a világban, ami ezt megmagyarázza? Mi lett más az étkezése tekintetében?

A válasz igen egyszerű, Dr. Máté Gábor is említi a „A test lázadása” című könyvében: a pszicho-neuro-immuno-endokrinológiai tengely felelős ezért az eredménytelenségéért. Vizsgáljuk meg közelebbről mi is zajlik most a világunkban!

Élet a Covid árnyékában

Az életünk egyre kiszámíthatatlanabbá válik, különösen az elmúlt 2 évben, mióta együtt kell élnünk a covid-fertőzéssel, ami képes megállítani a légi forgalom jelentős részét, képes az idegenforgalmat drámaian csökkenteni, a korábbi célkitűzések, tervek átíródtak, amely igen sok ember addigi stabil munkáját veszélyeztette, a korábban megszokottat változásra késztette. A társadalmunkban tapasztalható általános bizonytalanság nőtt. Ehhez hozzáadódott a home office térhódítása, jóval többen dolgoznak otthonról, jelentősen lecsökkent a napi mozgásmennyiség. Otthon gyakrabban fordulunk be a konyhába néhány falatra…

Hogyan hat mindez az emberi szervezetre?

Az előbbiekben említett tényezők jelentősen akadályozzák egy fontos szervünk, az epehólyag kiürülését. Az epe felelős a zsírok lebontásáért, míg az epehólyag folyamatos akadálytalan kiürülése a máj egészségéért.

Fokozódó folyamatos stressz esetén bár a gyomorból az étel a patkóbélbe jut, azonban az emésztőnedvek (epe, hasnyál) nem ömlenek be kellő mennyiségben a patkóbélbe.

Mi lesz a következménye annak, hogy a stressz miatt emésztő nedveink nem tudnak akadálytalanul bejutni a patkóbélbe? Sajnos két hatással is számolnunk kell:

  • Részint romlik az emésztésünk, mivel az elfogyasztott táplálékunk nem tud megfelelő mennyiségű emésztőnedvvel elkeveredni (egy ideig ezt a hiányt a bélfal sejtjei enyhíteni próbálják, de egy idő után ez az emésztőnedv-termelő képességük kimerül), ennek következménye lesz, hogy a táplálékunk már nemcsak emésztődni fog, hanem részlegesen rothadni is a meleg és nedves bélkörnyezetben. Ez pedig a bélfalunkban található hasznos baktériumaink egy részének pusztulását fogja magával vonni, és máris egy „önmérgeződésnél” vagy más néven „endoxtémiával” (Prof. Berók Lóránd) találjuk magunkat szemben.
  • Részint a májműködésünk szenved zavart, ugyanis az általa termelt napi 1000-1200 ml epe egy része nem tud kiürülni az epehólyagon keresztül, így kialakul az epehomok (sludge), ami jelentős mértékben hozzájárul majd a máj elzsírosodásához.

Ez pedig következésképpen a máj lebontó működéseit (pl. inzulin bontás) csökkenti. Ekkor a növekvő bontatlan inzulinszint a zsírbontást egyre jobban gátolja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyre kevesebb napi szénhidrát elfogyasztása eredményezhet hízást. Ezután pedig már nincs mit tenni akár eszünk, akár nem, fogyni nem fogunk tudni.

Amennyiben fogyni szeretnénk, – ezesetben is – megoldást hozhat az orvosi diéta, mely figyelembe veszi az akadályoztatott emésztő nedvkeringést és az étrendünkbe a megfelelő zsír/szénhidrát arányon túl, ideális mennyiségben magas fehérjetartalmú ételeket épít be.

Amennyiben javítani szeretné stressz alatt lévő szervezetünk állapotát szükségessé válhat a májdiéta, amely pár hét alatt jelentősen javítani képes a károsodott inzulin bontási funkciókat.

Mi hát a megoldás?

Átmenetileg le kell csökkentenünk a napi szénhidrátbevitelt annyira, hogy megterhelt májunk, zsírmájunk képes legyen megbirkózni a testünkben feleslegessé vált inzulin lebontásával, így már napokon belül biztosak lehetünk abban, hogy testsúlyunk ismét csökkeni fog, csakúgy, mint évekkel ezelőtt! Ráadásul a fáradékonyságunk az éjszakai álmatlanságunk, gyakoribb vizelésünk csökkeni fog, több energiánk lesz és még egy óriási ajándék: az édességet kevésbé fogjuk kívánni!

Ajánló