Mikor jön a Mikulás? Dátum, történet (minden egy helyen)

2022. augusztus 31.

mikor jön a télapó?

A December kétségtelenül az ünnepekről, a meghitt hangulatról és a szeretetről szól.

Ámbár három neves esemény is az év utolsó hónapjára esik, de a gyermekek számára mégiscsak az első a legfontosabb a listában:

  • Mikulás
  • Karácsony
  • Újév

Sok család igyekszik kialakítani kisgyermekeinek ezt a meghitt, izgalmas ünnepi hagyományt, de gyakran felmerül a kérdés: pontosan mikor jön a Mikulás?

A legtöbben úgy tartják, hogy december 5-én éjszaka jár a Mikulás, így a gyerekek december 6-án kapják meg az ajándékaikat. Azonban olyan családok is vannak, ahol 6-án este érkezik csak.

Ebben a cikkben kiderítjük, hogy hazánkban mikor is ügyködik a Télapó!

A Télapó története

Ahhoz, hogy megismerjük, pontosan mikor is érkezik a Mikulás, először ismerjük meg a történetét — röviden vegyük végig, honnan is ered a vörös köpenyes, hosszú deres szakállú, jótevő bácsi alakjához kapcsolódó népszokás.

Szent Miklós, Myra püspöke és a gyermekek, diákok védőszentje volt — őt tekintik az első Mikulásnak. A legenda szerint a püspök egy szegény család 3 lányán szeretett volna (titokban) segíteni.

Ahhoz, hogy a lányok férjhez tudjanak menni és ne maradjanak hajadonok, hozományra volt szükségük. Ezért Szent Miklós az éjszaka leple alatt egy-egy zacskó aranyat tett a lányok ablakaiba. A harmadik lány ablaka azonban zárva volt, ezért a püspök a tetőre felmászva a nyitott kéményen keresztül dobta be az aranyat tartalmazó zacskót, ami pont a lány — éppen a mosás után száradó — harisnyájába esett.

Halálának napja december 6-ára esett, így ez lett Miklós nevének napja és “Noel Baba”, vagyis az „Ajándékozó Apa” tiszteletére kialakult hagyomány, amikor is a gyerekek az ablakba teszik megtisztított csizmáikat.

A nyugati, modernebb történet szerint a Mikulás Lappföldön él, ahol apró manói társaságában zajlik az ajándékok összekészítése, amit a rénszarvas húzta szánján, a teli puttonyából osztogat ki, óvatosan ügyelve arra, hogy minden gyerek olyan ajándékot kapjon, amire vágyott. A szán hivatalos dátum szerint december 6-án száll fel.

De pontosan mikor?

Mikor jön a Mikulás?

mikor jön a Mikulás?

A hivatalos verzió szerint a Mikulás december 5-én éjjel indul kiosztani az édességgel, ajándékkal, vagy éppen virgáccsal megtömött csomagokat, amiket aztán a gyerekek 6-án reggel — Miklós napján — kapnak meg.

Ettől függetlenül fontos megjegyezni, hogy nem kell mereven ragaszkodni a régi szokásokhoz, hiszen minden család maga alakíthatja ki a saját hagyományát.

Egyes helyeken például már 5-én este megajándékozzák a kicsiket, de az sem ritka, hogy a Télapó csak december 6-án, este érkezik.

Van, aki már bevezeti a hagyományt, mikor felül a baba — más viszont csak több éves korától ajándékozza meg gyermekét a Mikulás nevében.

A lényeg a meglepetés és ajándékozás öröme, ami egy igen boldog, maradandó emlék lehet a gyerekek számára!

Ajánló