Mindent a mobiltelefonos nyomtatásról – avagy hogyan haladjunk igazán a korral?

2023. május 25.

mobilos nyomtatás

Hogyan tudunk nyomtatni a mobilunkról?

Nem minden nyomtatót lehet telefonról használni. Mindenképp kell egy olyan nyomtató a művelethez, amely rendelkezik wifi kapcsolattal. Ehhez természetesen a megfelelő felület szükséges. A nyomtatás telefonon keresztül ugyanis nem jön létre, ha a mobilon nincs erre lehetőség. A telefonmárkák az erre alkalmas telefonoknál külön biztosítanak kapcsolódási lehetőséget – ezt „direkt nyomtatás” vagy „azonnali nyomtatás” címszó alatt találjuk meg a saját alkalmazásokban, illetve a dokumentum menüjében. Ha itt nem találjuk ezt az opciót, akkor a mobilunk nem alkalmas a nyomtatásra. Azt pedig, hogy hogyan kell nyomtatni telefonon általában a mobil rendszere is meghatározza.

A wifis nyomtatás előnyei

A wifis nyomtatás legnagyobb előnye, hogy bárhol nyomtathatunk az otthonunkból, de akár még távolabbról is, ha a nyomtató bekapcsolt állapotú. Képeket és dokumentumokat is azonnal ki tudunk így nyomtatni, és az otthoni nyomtatóválasztási paraméterek miatt biztonságos kapcsolaton keresztül megy a folyamat. Ezért cégek számára is kifejezetten előnyös megoldás. A mobilon ráadásul nyomon követhetjük a nyomtató minden állapotát, és azt is láthatjuk időben, ha a nyomtatóhoz patront kell vásárolni.

Csatlakozás android rendszeren keresztül

Az előre beépített csatlakozási lehetőség az android telefonoknál akár már a Google print segítségével is adott lehet. Viszont a telefon gyártója is felkínálja az általa kifejlesztett applikációt hozzá. Ha ezzel nem tudunk boldogulni, akkor viszont érdemesebb a nyomtató típusának saját applikációját feltelepítenünk. Ilyenkor választhatunk, hogy android vagy iOS rendszerre kívánjuk majd a telepítést. Azt pedig, hogy hogyan nyomtathatunk Android telefonról már a gyártó által adott szoftver leírása is tartalmazza.

Nyomtatás Apple telefonokról

Az iOS rendszer szintén saját alkalmazást kínál a közvetlen wifis nyomtatáshoz, amit szintén a dokumentum megnyitáskor találunk meg a felkínált menüpontban. Azonban a saját alkalmazásaiban is rálelhetünk az Apple AirPrint megnevezés alatt. A csatlakozás pedig rendkívül egyszerű. Viszont ha mégsem sikerül, itt is érdemes a nyomtató típusához adott iOS-hez használható nyomtató applikációt telepíteni a mobilra.

Ajánló