Online munkák és otthoni diákmunkák

2021. október 08.

Otthoni diákmunka

A home office, az online munka sokak számára a megvalósult álom: a saját közegükben, otthonos körülmények közt könnyebben tudnak a munkára koncentrálni, míg másoknak kellenek az ingerek, amelyeket a munkahely, a munkatársak tudnak biztosítani. Biztos vagy abban, hogy neked való az otthoni munkavégzés? Mire lesz szükséged? Milyen munkák közül válogathatsz, ha otthonról szeretnél dolgozni? 

Kinek való az otthoni munkavégzés?

Az otthoni munkavégzés tagadhatatlanul sok előnnyel jár. Ha szükséges, bármikor tarthatunk egy rövid szünetet, hogy gyorsan feldobjunk egy levest főzni, de akár egy hirtelen porszívózás is belefér, ha jól osztjuk be az időnket. Az ébresztőóra később csörög, nincsenek idegesítő dugók a munkába menet, és nem kell minden nap az irodai pletykákat hallgatni. Az otthoni munka, az online munka egy csoda! Már akinek. 

Ha az önfegyelem nem tartozik a legfőbb erényeid közé, könnyen egész napos heverészésbe fordulhat a nap munkavégzés helyett. Csak akkor válaszd a home office-t, ha képes vagy jól menedzselni az idődet, magabiztos és önálló személyiség vagy, aki fókuszáltan képes egyedül is dolgozni. 

Az online munka elengedhetetlen kellékei

Ha home office-ban dolgozol, a legjobb, ha létrehozol egy külön munkaterületet, hogy elkülönítsd a privátszférát a munkahelyedtől. Érdemes kialakítani egy rendszert, ami segít fenntartani a fókuszt. Nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy éjszaka fennmaradj és a másnap reggelt átaludd, de ez a hozzáállás megbosszulja magát hosszú távon, mivel folyton fáradt leszel.  

Otthoni munka
Forrás: Freepik

Fontos, hogy megfelelő számítástechnikai eszköz álljon rendelkezésedre, amelyhez a szükséges infrastruktúrát is biztosítanod kell magadnak: szélessávú internet, szék, asztal, világítás, egyéb szükséges munkaeszközök. Ha otthoni diákmunkára adod a fejed, akkor abba is gondolj bele, hogy egy kollégiumi szobában, ahol nagy a sürgés-forgás, vagy egy zajos albérletben nehezebb lesz fókuszáltan dolgoznod, ezért ezeket a körülményeket is érdemes mérlegelni.

Otthonról végezhető munkák, online munkák

Bár a koronavírus-járvány számos munka kapcsán igazolta, hogy akár otthonról is végezhető és nem muszáj feltétlenül egy irodában lenni hozzá, mégis vannak az otthoni munkavégzéshez kimondottan illő állások. Ilyen online munka például az otthoni diszpécser munka, egyéb telefonos otthoni munkák, vagy éppen adatrögzítés. Az otthoni munka nyugdíjasoknak és diákoknak is remek lehetőség, hogy plusz jövedelemre tegyenek szert.

Milyen otthoni diákmunka közül tudsz válogatni?

Ha például IT-vonalon mozogsz, akkor keresned sem kell, mert valószínűleg még a suliban lecsapnak rád. De mi a helyzet azokkal, akik más érdeklődési körrel bírnak? Nézzünk néhány népszerű, otthonról végezhető diákmunkát:

Telefonos operátori munka

Rövid betanulás után, ha megvan benned a kellő türelem, és a kommunikációs készséged is fejlett, diákmunka keretében könnyedén elhelyezkedhetsz ügyfélszolgálatosként. Ha idegen nyelveket is beszélsz, remek ösztöndíj-kiegészítésre tehetsz szert, és még az önéletrajzodban is jól mutat egy ilyen otthoni diszpécser munka. 

Adatrögzítés

Kissé monoton, de könnyen végezhető munka azoknak, akik gyorsan és hatékonyan dolgoznak táblázatokkal, dokumentumokkal, egyszerűen elvégezhető adminisztrációs feladatokkal. A kreativitásodra nem lesz nagy szükség, de biztos pénzkereseti lehetőségnek kiváló. 

Otthoni munkavégzés
Forrás: Freepik

Social média munkatárs, szövegíró

Ha jó az íráskészséged, játszva kamatoztathatod közösségi média felelősként vagy szövegíróként, főleg, ha egyébként is ilyen irányú tanulmányokat folytatsz. Persze ehhez már képben kell lenned a trendekkel, kell hozzá némi naprakészség és üzletági ismeret, de ezen a területen garantáltan találsz munkát, ha egy kis plusz pénzre van szükséged. 

E-learning tananyag készítés

A pandémiának is köszönhetően mára milliók tanulnak online és távolról. Ezért több olyan szoftver és termék is elérhető a piacon, amelyek kifejezetten e-learning képzések létrehozására és képzések digitalizálására jött létre. Ilyen az Articulate Storyline 3 vagy az Articulate 360 is. A száraz tananyagok és unalmasak pdf-ek mellett egyre többen segítenek cégeknek abban, hogy minőségi oktatási megoldásokat alklmazzanak és technikában és módszertanban izgalmas megoldásokat hozzanak létre. Ez a távolról végezhető munka egyszerre tartozik az oktatás, szövegírás és vizuális tartalomgyártás határterületéhez. Bár a tudásigénye lényegesen magasabb, de ezzel a fizetési potenciál is.

Hol keress magadnak diákmunkát?

Számos fórumon toboroznak diákmunkaerőt, de hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, célszerű mindig jól leinformálni az adott hirdetőt, mielőtt elköteleződnél.

Ha diákmunkát keresel, érdemes felkeresni egy iskolaszövetkezetet, mert ha rajtuk keresztül vállalsz munkát jó kezekbe kerülsz: elvégzik helyetted a szükséges adminisztrációt, illetve érdekvédelmi feladatokat is ellátnak. Érdeklődési körödtől és készségeidtől függően változatos munkalehetőségek közül válogathatsz, és mindenben segítenek, hogy megtaláld a lehető legjobb feladatot, amelyet otthonról végezhetsz: legyen az akár nyári diákmunka, akár alkalmi diákmunka, akár valamilyen online munka.

Ajánló