Amazon Magyarország/Hungary – rendelés, szállítás, és fizetés menete

Az Amazonról rendelni évről évre népszerűbb és egyszerűbb. Bár a szolgáltatás az Egyesült Államokban a legismertebb (a tinédzserek 40%-a Amazonról rendel legszívesebben) és az újdonságok (1 napos szállítás, Prime előfizetés minden előnye) is ott érhetőek el először, az Államokon kívül is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a platform. Habár külön amazon.hu nincsen, Magyarországról is lehet rendelni, […]

Az Amazonról rendelni évről évre népszerűbb és egyszerűbb. Bár a szolgáltatás az Egyesült Államokban a legismertebb (a tinédzserek 40%-a Amazonról rendel legszívesebben) és az újdonságok (1 napos szállítás, Prime előfizetés minden előnye) is ott érhetőek el először, az Államokon kívül is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a platform.

Habár külön amazon.hu nincsen, Magyarországról is lehet rendelni, és hazánkban is egyre inkább elterjedt az Amazon használata. Bár az ingyenes szállítás már megszűnt, így is olcsón juthatunk hozzá többmillió termékhez.

Forrás: https://www.statista.com/statistics/266282/annual-net-revenue-of-amazoncom/

Amazon rendelés lépései

Az első kérdés ilyenkor, hogy honnan rendelj? Mivel nincs olyan, hogy amazon.hu, ezért három platform közül válaszhatunk:

Az oldalak nem teljesen egymás megfelelői: ez azért van, mert az Amazon bár önmaga is 12 millió különböző terméket kínál, harmadik személyek, akik szintén feltölthetnek termékeket a webshopba még további 300 millió terméket tesznek hozzá a kínálathoz. A lehetőségek száma közel végtelen.

Szinte bármit megtalálhatsz az Amazonon – de nem biztos, hogy az adott terméket Magyarországra is szállítják. Ennek érdemes tüzetesen utánanézni. Hátrány lehet még, hogy az Amazonon nincs magyar nyelvű ügyfélszolgálat.

Ez a Fire 7 tablet például kapható az amacon.co.uk oldalról, magyarországi szállítással.

Amazon.co.uk Fire 7 tablet

Szintén az amazon.de-ről, egy jóval kedvezőbb ár kíséretében.

Amazon.de Fire 7 tablet

Ugyanez viszont már nem tehető a kosárba az amazon.com-ról.

Amazon.com Fire 7 tablet rendelés

Első lépés: nézd meg, hogy az adott termék melyik Amazon domainen érhető el – és ha elérhető, hol a legolcsóbb. Legtöbbször Európa-központúsága miatt a német áruház lesz számodra a legkedvezőbb.

A Details/Részletek fülre kattintva bizonyos termékeknél extra költségeket mutat az Amazon. Ez legtöbbször az amerikain fordulhat elő. Ez azért van, mert neked kell fizetned a teljes vételárat, a szállítási és importköltségeket is. Ezért a termék ára a kicsekkolás esetén jelentősen nőhet.

Amazon fizetés árának kalkulálása

Ez a példa egy 10 dolláros plüss oldalán látható. Maga a termék alig 10 dollár, szállítással és importköltségekkel viszont majdnem háromszor annyi lesz a végleges ára.

Ez nem azért van, mert az Amazon lehúz – egyszerűen ennyibe kerül egy terméket Amerikából egészen Magyarországig számítani. Bár az Amazon jó árakat kínál, érdemes odafigyelni ezekre a plusz költségekre. Mi emiatt az amazon.de oldalt javasoljuk. Ott ugyanez a plüss csak 7.79 euró.

Amazon szállítás Magyarországra hogyan lehetséges?

Annyi a teendőd, hogy bármelyik oldalon is jársz, állítsd be szállítási célpontnak Magyarországot. Ezután a rendszer kiszűri azokat a termékeket, melyeket az Amazon nem szállít Magyarországra, így csak az elérhető árukat látod majd.

Szükséges-e Amazon regisztráció?

A vásárlás befejezéséhez rendelkezned kell Amazon-profillal: ennek létrehozása viszont egyszerű. Csak add meg a neved, e-mail címed és a jelszavad.

Ezután a verifikációs lépcső következik.

Amazon regisztráció verifikációs folyamat

Ha ezzel is megvagy, a telefonszámodat is meg kell adnod: ez a vásárlásaid véglegesítéséhez és a csomagod nyomonkövetése miatt fontos. Mind az e-mailedre, mind a telefonszámodra kapni fogsz egy kódot a regisztráció hitelesítéséhez.

Bejelentkezés után nem kell manuálisan megadnod a magyarországi szállítást, hanem alapértelmezetté válik. Most már kezdheted a vásárlást!

Amazon szállítás: milyen gyors? Van-e free shipping?

Az Egyesült Államokban egy nap alatt, Magyarországra viszont inkább 1-2 hét alatt szállít az Amazon. A vásárláskor láthatunk egy becsült, leggyorsabb érkezési dátumot a termékre. Ettől az Amazon nem annyira szokott eltéri: a Wishhez, Alibabához, egyéb kínai webáruházakhoz képest jóval gyorsabban szállít, 10-15 napon belül számíthatunk a rendelésünk érkezésére.

Az Amazon Global Shipping és az Amazon Free Shipping NEM szinonímák. Általában nem szállít ingyen az Amazon, csak akkor, ha egy bizonyos értékhatár feletti összegben rendelünk.

Amazon fizetés: kártya vagy készpénz?

Bár erősödő tendenciát mutat a kártyás fizetés, még mindig inkább a készpénzt preferálja a magyar: online rendelés esetén is. Még nem bízunk eléggé az online fizetésben, holott a legbiztonságosabb fizetési forma. Sokan megrendelik a terméket, majd nem veszik át: a hibás rendelés pedig legtöbbször nem az eladó hibája.

Éppen ezért, külföldi webáruházakban csak online fizetési mód érhető el, így az Amazonon is. Nincs utánvét, hiszen egy cég nem vállalja azt a kockázatot, hogy kifizesse az országok közti postai költséget – feleslegesen. 

Az Amazon a világ egyik legnagyobb és legértékesebb cége, ami több, mint félmillió embert foglalkoztat. Minőségi szolgáltatásuk ezáltal biztosított: bízhatunk a rendszerben.

Amazon vélemények

Az Amazon lehetővé teszi termékek véleményezését és értékelését: ezek pedig sokszor magát az Amazont értékelik, nem is igazán a terméket. Olyan kommentekkel találkozhatunk, mint:

Das Produkt kam schneller an als erwartet! Die Verpackung war ok.”

A termék hamarabb jött, mint vártam. A csomagolás rendben volt.

Sokan vannak, akik a termék kézhezvétele után másra számítottak: a fenti példánál maradva akár, egy nagyobb plüssre.

Reviewers need to read the dimensions.”

A véleményezőknek el kéne olvasni a méreteket.

Sokszor nem az Amazon hibája, ha a vásárló csalódik: mindig olvassuk el a termék dimenzióit!

Egy-két komment magyar fórumokról (pro és kontra):

  • “Jobban megbízok benne mint bármelyik magyar webshopban… Amazon.de-n 159 euró (angol nyelven is elérhető) és van szállítás MO-ra ami 39 euró fölött ingyenes is.”
  • “Érdemes több helyen körülnézni: ha csak a .com-ról tudod rendelni, kb. el is veszik az árelőny…”

Lesz-e Amazon Hungary?

Nem valószínű, hogy  közeljövőben külön .hu-s domain alatt indulni fog számunkra dedikált Amazon Hungary. A német árak általában vámmentesek, a szállítási költség pedig nagyobb értékű termékek esetében elenyésző, vagy egyáltalán nincs.

Ha az oldal idegen nyelvű kezelése okoz problémát, akkor a Google Translate azt automatikusan képes lefordítani neked. Ehhez nem kell mást tenned, mint a böngészősáv jobb oldalán található fordítás ikonra kattintani. A működés csak Google Chrome böngésző használata mellett lehetséges.

Amazon Hungary: az oldal lefordítása magyarra

Az biztos, hogy 20 éves piaci jelenlétével az Amazon az egyik legmegbízhatóbb online platform a vásárlásra.